Støtdempere

Gode støtdempere øker sikkerheten – og du kan spare penger


Alle fjæringssystemer behøver en eller annen form for demping for å redusere gyngebevegelser. Vanligvis skjer dempingen ved hjelp av støtdempere. Foruten å redusere gyngebevegelsene, trykker støtdemperne dekkene ned mot veien og reduserer effekten av støt mot bilens understell. Dårlige støtdempere øker dekkslitasjen. og sliter også på fjæringen og de ulike komponentene i hjulopphenget. Støtdempere som er korrekt montert og som fungerer problemfritt gjør at du kan spare penger. En defekt eller slitt støtdempere innebærer også en sikkerhetsrisiko. Dersom et dekk ikke har maksimal kontakt med veien gir dette en negative effekt på kjøretøyets bremseegenskaper.

Hvorfor vet jeg når støtdempere bør skiftes?

Dersom en bil har dårlige støtdempere, kan dette innebære at bilens stabilitet er svekket - noe som kan resultere i at bilen lettere skrenser. Dessuten slites dekkene ujevnt, og ved en nærmere kontroll kan du oppdage at støtdemperen lekker olje. Et annet tegn på dårlige støtdempere, er at fjæringen slår i bunn når du kjører på ujevne veier, og at styringen fungerer dårligere. Dersom du kjenner igjen disse symptomene på din bil, er det på tide å skifte støtdempere. Du kan også teste støtdemperne dine gjennom å kjøre sakte og pumpebremse. Dersom bilen gynger kraftig etter hver nedbremsing, er det på tide å skifte støtdempere. Selv om du ikke registrerer noen av disse symptomene, er det en god idé å kontrollere støtdemperne hver 20.000 kilometer. Dersom bilen ofte er tungt lastet, eller du ofte kjører med tilhenger eller campingvogn bør støtdemperne kontrolleres oftere. Fagfolkene hos Vianor kan montere nye støtdempere fra ledende produsenter i din bil til fordelaktige priser. Ta kontakt med oss på Vianor, så gir vi deg gjerne et tilbud.

Slik fungerer en støtdemper

Det finnes både enkelt- og dobbeltvirkende støtdempere. Enkeltvirkende er vanligvis gasstøtdempere, mens dobbeltvirkende er oljefylte støtdempere eller gass- og oljefylte støtdempere. Støtdempernes oppgave er å redusere fjæringsbevegelsen gjennom å omdanne bevegelsesenergi til varme. I en oljefylt støtdemper tvinges oljen til å flyte gjennom små kanaler. En dobbeltvirkende støtdemper reduserer fjæringsbevegelsen i begge retninger ettersom stempelets kanaler har ventiler som gjør at oljen kan flyte både opp- og nedover i ulike kanaler. Støtdempningens hardhet påvirker bilens kjøreegenskaper. En myk støtdemping kjennes komfortabel, men kan også påvirke bilens kjøreegenskaper negativt. Harde støtdempere gir ofte gode kjøreegenskaper, men kan påvirke komforten negativt. Støtdempere skal velges ut fra bilens og førerens egenskaper. Kom innom Vianor, så hjelper vi deg å finne riktige støtdempere til din bil.