Når er det lov med sommerdekk?

I Norge har vi ingen bestemt dato eller lov som bestemmer når du kan bytte til sommerdekk. Du kan i prinsippet kjøre hele sommeren på piggfrie vinterdekk, men dette anbefales ikke da vinterdekk har helt andre egenskaper enn sommerdekk, som kan være direkte trafikkfarlig å kjøre med på sommeren.

Reglene for når det er lov med sommerdekk kan derfor oppfattes å være litt forvirrende, men kort fortalt handler det om vær, temperatur og kjøreforhold. Du har lov til å til sette på sommerdekkene når forholdene tilsier at det er forsvarlig – eller med andre ord: som sjåfør er det ditt ansvar at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, året rundt.

Typisk vil det være på tide å skifte til sommerdekk i april eller mai. Det vil også variere basert på hvor i vårt landstrakte land du befinner deg, da klimaet kan variere mye. 

Derimot er det klare regler hvis du bruker piggdekk på vinteren – den offisielle fristen for å ta av disse er første mandag etter 2. påskedag. For de som befinner seg i nord, der det er kaldere klima, er fristen noe senere på året – i Nordland, Troms og Finnmark må piggdekkene av senest 1. mai.

  •       Det er ingen fast bestemt dato eller tid som avgjør når det er lov med sommerdekk
  •       Du har lov til å bytte til sommerdekk når vær og kjøreforhold tilsier det
  •       Piggdekk må av første mandag etter 2. påskedag, eller 1. mai i nord

Hva sier forskriftene om sommerdekk?

Sommerdekk er laget for kjøring på varme og bare veier, og er spesielt egnet for våte veibaner. Gummiblandingen og mønsteret som brukes i sommerdekk er tilpasset for å kjøre på vått føre, blant annet for å unngå vannplaning. På den andre siden er sommerdekk ikke egnet til å kjøre med på is og snø, og dette burde du for all del unngå.

Derfor er det viktig, uansett hvor i landet du befinner deg, at du ikke setter på sommerdekkene for tidlig. Du skal fortsette å kjøre med vinterdekk - med eller uten pigg - så lenge temperatur og føre tilsier det.

Godkjente sommerdekk må også oppfylle minstekrav for mønsterdybde.

  •       Minimumskrav til mønsterdybde i sommerdekk er 1,6 millimeter iht. lovverket
  •       Anbefalt minimumskrav til mønsterdybde i sommerdekk er 3 millimeter
  •       Nye sommerdekk har i gjennomsnitt en mønsterdybde på 8-9 millimeter

Regler for sommerdekk sier at de burde settes på når kjøreforholdene der du er, tilsier det. Det betyr at de faktiske forholdene trumfer eventuelle andre bestemmelser, og det er opp til sjåføren å avgjøre om det passer med sommerdekk eller ikke.

Forskriften om bruk av kjøretøy lyder som følger:

«Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

Om et sjeldent værfenomen skulle inntreffe, kunne det i teorien være riktig å bruke vinterdekk til langt ut på sommeren – men sesongene våre er heldigvis ganske stabile, og stort sett til å stole på. Vi har heller ingen lov i Norge som sier at du må ha sommerdekk på bilen din, noe som resulterer i at noen kjører rundt på piggfrie vinterdekk hele sommeren – men dette er absolutt ikke anbefalt.

Er du usikker på når det er å lov med sommerdekk, er du selvfølgelig alltid velkommen til våre verksteder. Der vi vil hjelpe deg videre på veien med gode råd og tips!

Forskjeller på sommerdekk og vinterdekk

Forskjellen på vinterdekk og sommerdekk er kort fortalt at de er laget for å prestere best på ulikt føre. Vinterdekk fungerer naturlig nok best når det er kaldt, snø og is, mens sommerdekk gir best veigrep på våte veier og i varme temperaturer, samt bedre stabilitet i svinger.

Byttet mellom vinter- og sommerdekk burde derfor helst skje når snøen og isen går, solen står på og varmer asfalten, og det blir vått på veiene.

Når temperaturen stiger om våren er det på tide å bytte dekk, fordi sommerdekk har tilpasset mønster og gummiblanding som gir optimaliserte kjøreegenskaper under disse forholdene.

Når gradestokken nærmer seg 10 grader, vil vinterdekkenes kjøreegenskaper så smått begynne å bli nedsatt. Derfor er en god huskeregel, at det er lov med sommerdekk når temperaturen ute stabilt holder seg over 7 grader hele døgnet.

Hos Vianor kan du velge blant et stort utvalg sommerdekk, slik at du kan finne dekket som passer deg og din kjøring best.

God tur!