Vianor Proff

Under Vianor Proff vil du finne artikler om nyheter innenfor dekkfaget. Her vil både våre kunder og egne fagfolk dele av sine erfaringer.

Digital dekkoppfølging fremmer både forretningsvirksomheten og et bærekraftig landbruk

Kjøretøyets dekk er avgjørende for evnen til å jobbe sikkert og effektivt. Med nye Nokian Tyres Intuitu kan informasjon om dekkforfatningen samles inn på en enkel og smidig måte i sanntid. Intuitu er i første omgang tilgjengelig for landbruks- og entreprenørdekk.

I likhet med andre bransjer er også dekkbransjen inne i en digitaliseringsfase, og dekk er ikke lenger bare gummi mellom maskin og terreng. Det nye Nokian Tyres Intuitu-konseptet gjør dekkene om til smarte, aktive komponenter som tilbyr nyttig informasjon for vedlikehold av bilparken, beslutningstaking samt maksimering av fortjenesten fra dekkinvesteringer.

Nokian Tyres Intuitu er sensorer som er installert i dekkene. Dekkene sender trykk- og temperaturdata som kan leses av via en app på en mobilenhet. Data lagres også i en skytjeneste. Det er enkelt å ta i bruk ettersom Nokian Tyres Intuitu ikke krever endringer på kjøretøyet – kun en mobilenhet og dekk som er utstyrte med sensorer.

Hvorfor er smartdekk et smart valg?

Sanntidsinformasjon om dekkforfatningen gir fordeler på mange områder. Med full oversikt over dekktrykk- og temperatur, kombinert med et system som varsler i god tid hvis det oppstår avvik. Noe som sørger for at føreren kan konsentrere seg fullt om arbeidet, uten å måtte bekymre seg for dekkskader. På bedriftsledelsesnivå tilbyr Nokian Tyres Intuitu data som gjør det enklere å fatte riktig beslutning og kontrollere den samlede effektiviteten til bilparken.

- Å holde dekkene til bilparken i god stand er avgjørende for å drive mest mulig effektivt og lønnsomt, påpeker Kjell Vidar Aaserud, Vianors produktsjef for dekk til tunge kjøretøy.

Nokian Tyres Intuitu gir ro i sinnet ved å vise tydelige data for forebyggende vedlikehold, slik at det er mulig å minimere driftsavbruddene og kostnadene knyttet til dekkskader.

Dekkinformasjon hjelper også miljøet

Ettersom landbruksdekkene er først ut med å utstyres med Nokian Tyres Intuitu-sensorer, er det de små og mellomstore entreprenør- og landbruksforetakene som får æren av å innvie Intuitu. Økt effektivitet innenfor jordbruk og transport gagner mer enn bare forretningsvirksomheten: det er også gledelig nytt for miljøet.

En av de store utfordringene verden står overfor, er hvordan man metter en voksende befolkning med det samme dyrkingsarealet som i dag, men med mindre CO2-utslipp. Hvert trinn på veien mot en løsning, er av betydning.

- Optimalt dekktrykk forebygger skader på jordsmonnet, og forbedrer dermed avkastningen», forklarer Aaserud. - I tillegg påvirker det dekkenes rullemotstand, som i sin tur har direkte effekt på drivstofforbruket.

Nokian Tyres Intuitu ble presentert på Agritechnica-messen i Tyskland i november 2019, og kommer på markedet i 2020.

Tidligere artikler