Vianor Proff

Under Vianor Proff vil du finne artikler om nyheter innenfor dekkfaget. Her vil både våre kunder og egne fagfolk dele av sine erfaringer.

Nokian Heavy Tyres' nye testanlegg gjør det mulig med mer omfattende testing

Dekk til tunge kjøretøy utvikles for å bli sikrere og mer effektive. Testing er en sentral del av produktutviklingsprosessen for å bekrefte (eller avkrefte) at designet fungerer som tiltenkt, og for å lansere nye ideer raskt på markedet. Det nesten 4000 m2 store anlegget er et enormt fremskritt som muliggjør langt mer og bedre testing. 

Den økte automatiseringen og kapasiteten gjør at testingen blir mer allsidig, noe som kommer sluttbrukerne til gode ved for eksempel større kjørekomfort. Grundig testede dekk gjør at sluttbrukerne kan konsentrere seg om arbeidet sitt uten å måtte å tenke på dekkene.  

Produktutviklingssjef hos Nokian Heavy Tyres Matti Kaunisto forteller om de ulike fasene av testprosessen. 

Produktutviklingssjef hos Nokian Heavy Tyres Matti Kaunisto

«Testprosessen begynner alltid med å sette dekket på felgen. Deretter utføres såkalte grunnleggende målinger av dekkets diameter og samlede bredde. Etter de grunnleggende målingene måles gjerne dekkets stivhet og overflatetrykk, og deretter skannes dekkprofilen under last», sier Kaunisto. 

Dekkstammens slitestyrke blir også testet med ulike metoder. Slitestyrken på dekkstammen til alle nye landbruksdekk blir testet flere ganger med ulike typer testprogrammer og -utstyr. 

«Trommeltestkapasiteten har økt betraktelig med det nye testanlegget. Under trommeltesting blir dekket presset mot en roterende trommel og kjørt med ulike last-, trykk- og hastighetskombinasjoner. Når vi skal teste dekkets eksplosjonsmotstand, blir dekket testet med et trykk som er mange ganger større enn det nominelle trykket. Vi har også et spesialapparat og en egen metode for måling og evaluering av punkteringsmotstanden», forteller Kaunisto om de omfattende testene. 

Hva skjer etter testene? 

Etter testene skjæres det prøver av deler av dekket, som så analyseres av test- og produktutviklingsteamene. 

«Spørsmålet er alltid det samme: Oppfyller dekket kravene som stilles til det, eller må utviklingsarbeidet fortsette?» sier Kaunisto. 

På det nye testanlegget er det også mulig å analysere flere testdekk fra felten, og tilbakemeldingene fra brukerne gir produktutviklingsteamet verdifull innsikt i dekkenes livsløp. Produktutviklingen skjer også i samarbeid med Vianor når det trengs. 

Det nye testanlegget legger også til rette for tettere samarbeid med maskin- og utstyrsprodusenter. Under testprosedyrene produseres det en stor samling data for alle nye produkter, og produsentene kan bruke dataene i sitt eget utviklingsarbeid for at dekkene skal fungere optimalt sammen med maskinene og utstyret de produserer. 

Vianors tette samarbeid med Nokian Heavy Tyres sørger for at de siste nyvinningene umiddelbart blir tilgjengelig for kundene våre. Kontakt nærmeste Vianor-forhandler hvis du har spørsmål om dekk eller hvordan du bruker dem. 

Tidligere artikler

Månedens Deal: Studenttilbud -15% på Nokian Nordman + gratis dekksjekk

Hver måned har vi et ekstra gunstig tilbud. I hele september tilbyr vi alle studenter gratis dekksjekk + 15% rabatt på alle våre Nokian Nordman dekk!

Til kampanjen! ×