Vianor Proff

Under Vianor Proff vil du finne artikler om nyheter innenfor dekkfaget. Her vil både våre kunder og egne fagfolk dele av sine erfaringer.

Slik varer dine varebildekk lenger

Dersom du ikke tar vare på varebildekkene dine på riktig måte, vil de slites raskere og risikoen for skader øker. Riktig lufttrykk og lagring, samt dekkets konstruksjon er nøkkelord du bør notere deg for å sikre godt vedlikehold.

En vanlig årsak til skader på dekkene er for lavt lufttrykk i forhold til lasten. Skadene oppstår når dekket blir for elastisk under belastning og dekkonstruksjonen blir for varm. Dette fører også til at dekket slites raskere. Dessverre er mange rett og slett ikke klar over at dekkene på en varebil må ha høyere lufttrykk pga tyngre last.

Den populære dekkdimensjonen 235/65 R16 C må f. eks. ha et lufttrykk på 575 kPa når kjøretøyet er maksimalt belastet, mens et personbildekk i dimensjonen 205/55 R16 har en lufttrykksanbefaling på 220-230 kPa.

Hvis du ikke vet hva anbefalt luftrykk er, kan du enkelt finne dette i døren på førersiden eller på innsiden av drivstoffslokket. Hvis du ikke finner det der, vil det også stå i bilens brukermanual.

Luftrykket påvirker både drivstofforbruk, holdbarhet og sikkerhet. Hvis lufttrykket er for lavt, vil det være vanskeligere å håndtere bilen i ekstreme situasjoner. Drivstofforbruket vil også øke, og dekkets levetid vil forkortes betraktelig. Lufttrykket bør derfor kontrolleres minst én gang i måneden.

Det anbefales i tillegg å bruke metallventiler til dekkene ettersom de tåler høyere luftrykk. 

Velg riktig type dekk 

Noen ganger registrerer man at en varebil kjører på personbildekk. Dette frarådes på det høyeste, da varebiler må ha C-dekk som er spesielt utviklet for disse kjøretøyene. Sammenlignet med personbiler er rammekonstruksjonen, stålbeltet under slitebanen og gummiblandingen på dekk for varebiler mer holdbare, og de er skreddersydd for mer krevende bruk. De mer robuste dekkene for varebiler genererer også mindre varme, noe som reduserer risikoen for dekkskader.

Når du kjøper dekk til varebil, bør du være oppmerksom på hvilke materialer dekket består av og hvor holdbare disse materialene er. Nokian Tyres sine Hakka og Hakkapeliitta-dekk for varebiler har forsterkede Aramid-fiber i dekkskuldrene, et materiale som brukes mye i forsvarsindustrien, blant annet i skuddsikre vester.

Aramid-forsterkede dekkskuldre gir bedre beskyttelse mot stikk- og kuttskader. Kjører du for eksempel over et dypt hull i veien, vil du få bedre beskyttelse med disse dekkene enn om du hadde kjørt med et vanlig personbildekk.

Husk å kontrollere mønsterdybde ved dekkskift

Når du skifter dekk, anbefaler vi deg å sjekke mønsterdybden. Ifølge lovverket skal sommerdekk ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter, men sikkerhetsegenskapene blir dårligere så fort den er under 4 millimeter. Spesielt går dette utover beskyttelsen mot vannplaning og bremselengden på våte veier forlenges.

Varebiler kjører ofte mange kilometer på relativt kort tid, sammenlignet med personbiler. Derfor er det lurt å rotere på hjulene minst én gang i løpet av sesongen, ved å flytte dekkene som har sittet foran bak – og motsatt. På den måten slites dekkene jevnere og kjøreresultatet blir bedre. Dette skyldes at dekkene på drivakselen slites raskere enn dekkene på den frittrullende akselen. Med andre ord er det mulig å spare mye penger på dette, da du slipper å skifte ut dekk like ofte.

Hvordan du oppbevarer dekkene mellom sesongene påvirker også levetiden. De bør oppbevares i et mørkt, kjølig og tørt rom. Dette skyldes at faktorer som UV-lys eller for høye temperaturer kan forringe dekkenes gummiblanding. Mange velger å lagre dekkene på et dekkhotell som har gunstige lagringsforhold, noe som er praktisk da vask og kontroll av dekkene ofte er inkludert i prisen for lagring.

Tidligere artikler