Vianor Proff

Under Vianor Proff vil du finne artikler om nyheter innenfor dekkfaget. Her vil både våre kunder og egne fagfolk dele av sine erfaringer.

Utvikling av dekkteknologi tilpasset behovene til større og mer effektive jordbruksmaskiner

Riktig dekk er viktig for å holde jordstrukturen optimal og ivareta åkrenes vekstkraft.

Gårdsbrukene blir færre, men større, og står overfor en rekke utfordringer med hensyn til lønnsomhet. Samtidig opplever vi en global befolkningsvekst, som betyr at det blir flere munner å mette. Dette er en utfordring i seg selv, men næringsmiddelprodusentene møter i tillegg krav om å redusere CO2-utslippene sine og spare grunnvann.

Effektiviteten trenger derfor å maksimeres på flere områder.

Den viktigste enkeltstående grunnforutsetningen for effektivt jordbruk er vekstkraftig jordsmonn. Avlingene må vernes ved at man tar vare på vekstkraften og strukturen i jordsmonnet. Det må være mulig å bevege seg på åkrene og samtidig bevare porevolumet og unngå at jorden pakkes unødvendig. Dette vil sikre at livsviktig vann, oksygen og næringsstoffer bindes til jordsmonnet og frigjøres til plantene etter behov.

Produksjonsteknologien påvirker bærekraften og lønnsomheten i jordbruket.

Jordbruksmaskiner spesialiseres og blir stadig større og mer effektive. Når det gjelder jordstrukturen, vil aksellasten påvirke pakkingen av plogsporene, mens lufttrykket påvirker marktrykket.

Ved akseltrykk over 6000 kg pakkes jorden under pløyedybde, men fuktigheten i bakken har selvsagt også sitt å si for hvor høyt akseltrykk som tåles. Man ser en direkte sammenheng mellom overflatetrykk og dekkets stammekonstruksjon og lufttrykk. Som mål kan man ta sikte på et trykk under 0,8 bar. Det vil da ikke oppstå skadelig pakking av overflatesjiktet. Vekstene har et fordelaktig jordsmonn å vokse i og gir gode avlinger.

Landbruksdekkene fra Bridgestone er av høy kvalitet og bidrar til en mer effektiv produksjon samtidig som de dyrkede vekstene og jordsmonnet beskyttes. Neste generasjons landbruksdekk fra Bridgestone reduserer drivstofforbruket og muliggjør raskere arbeid samt transport av tyngre last. Produksjonen skjer i tråd med en bærekraftig utvikling.

  • Bridgestone VT er ideelt egnet for arbeid på jorder og åkre. Dekkfleksibiliteten og S-line-vulsten muliggjør svært lavt lufttrykk, slik at jordsmonnet pakkes mindre.
  • Bridgestone VX tilbyr suverent grep og topp holdbarhet både på åkre og veier. VX-dekkene har en trykkskala som går fra 0,6 bar og helt opp til 3,0 bar.

Tidligere artikler