Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

16.04.2021

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.

Kjøp av bruktbil er veldig vanlig i Norge. Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken utgjorde import og kjøp av bruktbil 4 av 5 bilkjøp i 2019. Foreløpige tall viser at denne andelen økte ytterligere i 2020.

Er du en av de som skal kjøpe bruktbil i år, er det et par ting du bør ha i bakhodet når du sjekker dekkene på bilen.

Dekkmønsteret er kanskje det viktigste, ettersom det har stor betydning for kjøresikkerheten. Ifølge loven må mønsterdybden på sommerdekk være minst 1,6 millimeter, og på vinterdekk minst 3 millimeter. Allikevel svekkes sikkerheten til dekket betydelig, spesielt på våte veier, når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter. 

– I tillegg til mønsterdybden, er det også lurt å sjekke at dekkene er jevnt slitt. Hvis dekkene har ujevn slitasje, kan det bety at hjulstillingen er feil eller at dekkene har blitt kjørt med for lavt lufttrykk over lengre tid, sier Harald Nordseth, servicesjef i Vianor Skandinavia.

Dekkenes alder har mye å si

Det er også en god idé å sjekke hvor gamle dekkene er. For jo eldre dekkene er, jo hardere blir gummiblandingen, og det vil svekke dekkets egenskaper. Hvis dekkene er over ti år gamle, bør de ikke kjøres med lengre, selv om de har stått ubrukt mye av denne tiden. Hvis du ikke vet hvor gamle de er, kan du lese av produksjonsuke- og år på dekksiden.

På dekksiden står også navnet på dekket. Hvis bilen har dekk med forskjellige navn, vil også egenskapene til disse dekkene være forskjellige. Det kan gå utover trafikksikkerheten, spesielt om du havner i situasjoner hvor dekkene settes på prøve. Samme type dekk på alle fire hjul, er derfor anbefalt.

Hvis vinterdekk også er inkludert i kjøpet, bør du sjekke dem på samme måte. Er det piggdekk, bør du i tillegg sørge for at de har tilstrekkelig med pigger igjen.

Lasteindeksen og felgene bør også sjekkes

I bilens vognkort kan du lese av hvilken lasteindeks dekkene skal ha. Dette er viktig, ettersom dekkene slites raskere, og i verste fall kan gå i stykker under kjøring, om de ikke har riktig lasteindeks.

Hvilken lasteindeks dekkene er godkjent for, kan leses av på dekksiden. I følgende eksempel har dekket en lasteindeks på 94:

205/55 R16 94 V XL.

Du bør for øvrig være ekstra forsiktig om du har tenkt å kjøpe en importert bruktbil. Disse bilene har som regel ikke skikkelige vinterdekk, noe som betyr at du må kjøpe både nye vinterdekk og felger.

– Hvis du kjøper en importert bruktbil, bør du sørge for at dekkene er trygge å kjøre på i Norge. Dekk laget i Sentral-Europa er optimalisert for forholdene de har der. De vil med andre ord ikke nødvendigvis ha egenskaper som passer norske forhold. Eksempelvis vil piggfrie vinterdekk fra Sentral-Europa ikke gi et godt vintergrep i Norge, fordi vi har betraktelig mer is og snø her, sier Harald.  


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.