Høstvær og våte veier: Pass opp for vannplaning!

13.09.2017

Den norske høsten er tiden for mørkere kvelder og en hel del regnvær. Plutselige regnbyger og vannpytter i veiene kan forårsake vannplaning, noe som kan gi ukontrollerbare og farlige situasjoner. Sjansen for å få vannplaning er størst i hjulsporene i veiene mens du kjører i krappe svinger. Der kan det være flere centimeter vann mellom dekket og veien. Du kan likevel kjøre trygt i regnværet, så lenge du har noen grunnleggende huskeregler i bakhodet.

To ting er av avgjørende betydning når det regner, nemlig fart og tilstand på dekkene. Når vann oversvømmer veien og dekkene er slitt, bør du først senke farten, ifølge Kjetil Røssel, dekkekspert og produktsjef i Nokian Dekk AS.

- Kraftig regnskyll og slitte dekk er en farlig kombinasjon. Kjører du imidlertid for fort, vil bilen få vannplaning selv med gode dekk. I kraftig regnvær kan det være nødvendig å senke farten med opptil 15-20 km/t for at dekkmønsteret skal ha mulighet til å lede vannet bort fra dekket, sier Røssel.

Selv med gode dekk er risikoen for vannplaning tilstede, men med slitte dekk blir vannplaning nærmest uunngåelig. Forskjellen ble synliggjort i en test utført av det finske dekkmagasinet Tekniikan Maailma. På en rett asfaltert vei med 6mm vann fikk et høykvalitets sommerdekk i god tilstand vannplaning i en fart på 80 km/t. Et slitt sommerdekk fikk vannplaning allerede i 70 km/t, og et piggfritt vinterdekk presterte enda svakere.

Høsten krever mer av dekkene dine

Ofte sliter man ut dekkene på høsten og kjøper nye dekk til våren – selv om fordelene med et godt rustet sett med dekk er aller størst om høsten.

- Jo nyere dekket er, jo bedre fungerer det under alle forhold. Det motsatte er jo da også naturlig. Altså at desto mer slitt dekket er, desto større sjans har er det for vannplaning. Grunnen til det er at mønstervolumet i dekket er for lavt til å lagre og lede bort vannet, sier Røssel.

Mønsterdybden til et nytt sommerdekk er omtrent åtte millimeter. I Norge har vi en lovpålagt minimumsdybde på 1.6 millimeter på sommerdekk, men realiteten er at disse dekkene ikke lenger er trygge. Når mønsterdybden nærmer seg fire millimeter er det på tide å skifte dem ut. Hvis den blir lavere vil dekkets egenskaper mot vannplaning reduseres kraftig.

Lufttrykket i dekkene har også en stor betydning for hvordan bilen håndterer kraftig regnvær. Det er lurt å kontrollere lufttrykket regelmessig, ettersom lavt lufttrykk øker risikoen for vannplaning, i tillegg til at det påvirker dekkets kjøreegenskaper.

Oppmerksom kjøring er nøkkelen

Vannplaning inntreffer når et lag med vann oppstår mellom dekket og veien, og gir deg følelsen av å skli på vann. Bilen responderer ikke lenger til rattet, du mister veigrep og styreresponsen blir borte. Nøkkelen som sjåfør, er evnen til å forutse farlige situasjoner og unngå å kjøre i dype hjulspor.

- Mange sjåfører kjører i hjulsporene selv når det regner, enda det er der risikoen for vannplaning er aller størst. Kjøring i hjulspor sliter også mer på dekkene, ettersom asfalten er grovere her, sier Røssel.

Dersom vannplaning, på tross av alle forholdsregler, skulle inntreffe, er det viktig å beholde roen og reagere korrekt. Trykk inn clutchen, slipp gasspedalen og hold rattet stødig. Ikke sving på rattet, ettersom bilen ikke vil respondere på det.

Tips for å kjøre trygt i kraftig regnvær

  1. Senk farten
  2. Hold deg unna vannfylte hjulspor der risikoen for vannplaning er størst
  3. Kjør med dekk som er i god stand, og som har en mønsterdybde på minimum 4 millimeter.
  4. Kontroller lufttrykket
  5. Dersom du får vannplaning, behold roen, trykk inn clutchen og hold rattet stabilt.

 

Mer informasjon:

Risiko for vannplaning: https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/sikkerhet/slaps-og-vannplaning/

Nokian Dekk AS

Kjetil Røssel, Produktsjef.

tel. +47 911 55 274. kjetil.rossel@nokiantyres.com


Vianors siste nyheter

August, 2018

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


September, 2017

Høstvær og våte veier: Pass opp for vannplaning!

Nokian Tyres introduserer revolusjonerende nytt produkt: Verdens første piggdekk med doblepigger sikrer ekstraordinært grep på Norske vinterveier

Nokian Hakka Black 2 og Nokian Hakka Black 2 SUV – behagelig kjøring på nordiske sommerveier

Nye Nokian Hakka Blue 2 SUV er en vinner på regnfylte veier

 


Mai, 2017

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?
Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

Nokian Hakka Blue 2 er årets beste sommerdekk
Hvert år er det høye forventninger til NAFs tradisjonsrike kåring av årets beste sommerdekk. Fjorårets vinner var Nokian Hakka Green 2, og det var knyttet stor spenning til om de kunne fortsette suksessen også i 2017. Nykommeren Nokian Hakka Blue 2 gikk nemlig helt til topps i årets kåring, og Nokian Tyres kan juble over førsteplassen for andre år på rad. De viktigste egenskapene Hele 18 ulike dekkmerker ble testet. Disse var i forskjellige prisklasser og forskjellige kvaliteter, og ble testet med samme biltype og under like forhold på et testanlegg i Marseille i Frankrike. Testen bestod av åtte ulike testdisipliner, og sluttresultatet ble basert på de oppnådde poeng i hver testdisiplin.Kort bremsestrekning, god evne til å motstå vannplaning, samt et godt veigrep er de viktigste egenskapene til et sommerdekk. Nokian Hakka Blue 2 scorer jevnt godt i alle disiplinene, og har i tillegg klassens laveste støymåling.- Vi er utrolig stolte over at Nokian Hakka Blue 2 er kåret til det beste sommerdekket på markedet, særlig i en uavhengig og så tradisjonsrik dekktest som det Motor tilbyr, sier Fredrik Hauge, dekkekspert og produktsjef i Nokian Tyres Norge.Les mer

Dette er sommernyhetene fra Nokian Tyres
Det blir lysere, snøen smelter og asfalten tørker opp. Snart er det på tide å skifte til sommerdekk. Nokian Tyres tilbyr et bredt utvalg av høykvalitets sommerdekk til alle sjåførers behov. Noen nye tilskudd er også på plass. Felles for dem alle er at de er spesialdesignet for den uforutsigbare nordiske sommeren.

 


Desember, 2016

Lanserer revolusjonerende sikkerhetsteknologi: Automatiske skannere i veien varsler når du må skifte dekk
Med 3D-skanning og IoT vil Nokian Tyres redusere dekkrelaterte bilulykker med 25 prosent.

 


November, 2016

Slik tar du vare på vinterdekkene dine
Nå er det på overtid med å bytte til vinterdekk. En god tommelfingerregel er å bytte til vinterdekk når det er vanlig med nattefrost. Ved hjelp av noen enkle grep kan du øke livslengden til dine vinterdekk, i tillegg til sikkerheten og komforten.

 


Oktober, 2016

Vianor og Nokian Tyres med verdensrekord: Ny verdensrekord for den raskeste bil kjørt på to hjul: 186 km/t
I slutten av august balanserte stuntsjåfør Vesa Kivimäki sin BMW 330 på to hjul i 186.269 km/t med hjelp av «skuddsikre» dekk fra Nokian Tyres og pitmannskap fra Vianor.

 


Januar, 2016

Ny teknologi: Nokian Tyres utvider bruken av Aramid Sidewall-teknologi– Ultrasterke aramidfibre gir lengre holdbarhet for deg som kjører SUV
Nokian Tyres, verdens nordligste dekkprodusent, øker nå bruken av den innovative Aramid Sidewall-teknologieni sine nye SUV vinterdekk.

 


Oktober, 2015

Nokian Tyres til topps igjen
For andre gang i år har vinterdekkene til Nokian Tyres stukket av med seieren i en viktig vinterdekktest. Nokian Hakkapeliitta 8 og Nokian Hakkapeliitta R2 kåret til beste pigg og piggfrie dekk i Autor Motor og Sport sin vinterdekktest.

Dobbeltseier til Nokian i årets vinterdekktest
Gikk helt til topps i kategoriene for pigg- og piggfrie vinterdekk, for andre året på rad.

 


April, 2015

Vinteren er ikke over – har du gode nok dekk til påskeferien?
Dette må du sjekke før du drar på påskeferie.

 


Mars, 2015

Øker utvalget med 30 prosent: Dette er årets sommerdekk fra Nokian Tyres
Nokian Tyres Hakka sommerdekk-familie vokser stadig.

 


Mai, 2014

Slik gjør du: Kjør sikrere med økt dekklevetid
Med noen enkle grep kan du forlenge levetiden på sommerdekkene dine betydelig, og spare mye penger. Samtidig kjører du sikrere, mer komfortabelt og mer miljøvennlig – og en ekstra bonus er redusert drivstofforbruk på bilen din. Det er sommerdekk av høy kvalitet som er utviklet for norske forhold som har best slitestyrke.

 


Februar, 2014

Verdens første piggfriksjonsdekk: Piggdekket som også er piggfritt!
I forbindelse med 80-års jubileet for vinterdekket presenterer nå Nokian Tyres sitt konseptdekk som viser hvordan fremtidens piggteknikk kan se ut. Ved å trykke på en knapp på dashbordet kan bilføreren få piggene i dekket til å stikke ut for å forbedre grepet når dette trengs. Når friksjonen igjen blir bedre, er det bare å trykke på knappen igjen – og piggene trekkes tilbake inn i dekket.

Nyeste piggteknikk, gjennomprøvde materialvalg fra militær bruk: Nye Nokian Hakkapeliitta 8 SUV piggdekk – meget godt grep og høy slitestyrke
Nokian Tyres, som for 80 år siden lanserte verdens første vinterdekk, lanserer nå et nytt piggdekk for SUV-modeller: Nokian Hakkapeliitta 8 SUV. Det nye dekket har mange nye innovasjoner som forbedrer kjøreegenskapene under tøffe nordiske vinterforhold. Bransjens mest moderne piggteknikk gir meget godt grep på is og snø.

 


Juni, 2013

Bekymringsfri ferie med bil og dekk i toppform
Bilen settes på harde prøver i ferien. Fullastet, lange kjøreetapper, skiftende forhold og høye hastigheter om ferieturen går på kontinentet avslører fort svakheter med bilen. Det er derfor viktig å sjekke både lufttrykk og bremser før ferien. En fullastet bil trenger 10-15 prosent mer luft enn normalt. Sommerdekk av høy kvalitet gir best beskyttelse mot vannplaning.

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier