Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld

24.06.2012

Å velge nye dekk til bilen sin, handler om mye mer enn å fastslå at dimensjonen eksempelvis er 215/60 R 16, 225/55 R 17 eller lignende. Med slike – og andre - dimensjoner finnes det en hærskare av produkter – men langt fra alle av dem passer til din bil.
 
Noe av det som er svært viktig, er bilens toppfart og vekter, eksempelvis tillatt totalvekt og tillatt aksellast.

Grundig testing

Når bilprodusenter velger dekk til nye modeller, tester de meget grundig og nøyaktig for å avgjøre hvilke dekk og lufttrykk som arbeider perfekt i samspill med bilens oppheng, støtdempere og andre komponenter.
 
- Vi anbefaler derfor våre kunder å følge bilprodusentens anbefalinger når det gjelder hastighetsmerking og lastfaktor når man skal kjøpe nye dekk.
 
På denne måten kan man være trygg på at dekkene fungerer som de skal også i en kritisk situasjon, og at de arbeider akkurat slik bilprodusenten har ønsket at de skal gjøre, fastslår Tron Gulbrandsen i Nokian Dekk.
 
- I noen tilfeller ønsker man kanskje å skifte til en annen dekkdimensjon, enten for å ”spisse” kjøreegenskapene, eller for å øke kjørekomforten. Uansett årsak, må man i slike tilfeller få informasjon fra bilprodusent eller bilimportør for å velge korrekt erstatningsdimensjon på hjul og dekk, understreker Gulbrandsen.
 
- Dekkene er bilens kanskje aller viktigste sikkerhetskomponent, og feil dekkvalg kan i en kritisk situasjon utløse en ulykke. Det ligger mange gode grunner bak bilprodusentens anbefalinger når det gjelder dekkvalg, og viktigst av dem er hensynet til sikkerheten for fører og passasjerer, sier Gulbrandsen.

Lufttrykk og våtgrep

Viktig for sikkerheten er det dessuten å passe på lufttrykket i dekkene. Dette bør sjekkes regelmessig, minst hver tredje uke. Ikke minst når bilen lastes maksimalt, er det viktig å sørge for riktig lufttrykk. Mange ganger lastes det også i takboks, noe som forandrer bilens tyngdepunkt. Med for lite luft i dekkene, kan bilen da lett komme i skrens ved en rask unnamanøver.
 
ADAC i Tyskland har testet hvordan for lavt lufttrykk pvirker bilens kjøreegenskaper. Dersom bare et av forhjulene har 1 bar for lavt trykk, øker bremselengden med 10 prosent på våt vei. Dersom alle dekkene har 1 bar for lavt trykk, blir sidegrepet ca. 55 prosent dårligere enn med riktig lufttrykk i dekkene. Risikoen for skrens øker kraftig, spesielt når bilen er tungt lastet – gjerne også med last i takboksen.
 
Lavt lufttrykk øker dessuten både drivstofforbruk og dekkslitasje. Bare 0,4 bar for lite trykk øker drivstofforbruket med 2 prosent – og dekkslitasjen med 30 prosent.
 
- Riktig lufttrykk finner man i bilens instruksjonsbok. En tungt lastet bil trenger 10-15 prosent høyere lufttrykk i dekkene enn en bil med normal belastning. Dersom anbefalt lufttrykk er 2,5 bar, skal man med fullt lass øke trykket med 0,25 – 0,40 bar. Lufttrykket måles på kalde dekk, og etter feriekjøring med tung bil er det også viktig å senke trykket igjen til normalt nivå, sier Tron Gulbrandsen.
 
Å slite dekkene for langt ned er også en ulykkesrisiko. Selv om loven tillater bruk av sommerdekk med så lite som 1,6 mm mønsterdybde, har tallrike tester utført av Nokian Tyres dokumentert at det livsviktige våtgrepet svekkes farlig mye allerede når mønsterdybden synker under 4 millimeter. Risikoen for vannplaning øker kraftig, og bremselengden øker i tillegg betydelig. Samtidig blir bilen vanskeligere å kontrollere når den nærmer seg grenseområdene for at hjulene mister grepet.
 
Nokian Tyres tester jevnlig dekk under ulike forhold. Våtgrepstester viser at med fem millimeter vann på veien vannplaner en bil med 1,6 millimeter mønsterdybde allerede ved 76 km/t, mens bilen med nye dekk først begynte å vannplane ved 96 km/t.
 
- Når dekkene begynner å bli slitt, tenker nok mange at ”de holder en sommer til”. I ferietiden kjører mange langt, og i Norden er det ikke uvanlig med heftige regnskurer – både i juni, juli og august måned. Er mønsterdybden under fire millimeter, anbefaler derfor vi at man kjøper nye dekk før ferieturen. Da blir kjøringen både tryggere og mer avslappende for alle, sier Gulbrandsen, som minner om at det er like galt å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren, som å kjøre med glatte sommerdekk på islagte veier:
 
- Det er direkte livsfarlig å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren. Disse dekkene har et mønster og en gummiblanding som er tilpasset vinterføre. Om sommeren vil de gi mye dårligere grep - spesielt på våt vei - lengre bremsestrekning, og mindre stabilitet ved en unnamanøver. Enda verre kan det blir dersom man også har takboks med last i på bilen, advarer han.

Redusert forbruk

Riktig dekkvalg kan bety penger spart fra dag til dag: Velger man dekk med lav rullemotstand, og passer på at lufttrykket er riktig, kan man redusere drivstofforbruket med opptil 0,5 liter pr. 10 mil. Over tid betyr dette penger spart. Samtidig reduseres i tillegg CO2-utslippene.

Nordens eneste

Nokian Tyres er Nordens eneste dekkprodusent, og er samtidig eneste dekkprodusent som utvikler dekk i Norden og spesielt for nordiske kjøreforhold – både på sommer- og vinterføre. Både de meget anerkjente Nokian Hakkapeliitta vinterdekkene og den nye Nokian Hakka-familien av sommerdekk går derfor jevnlig til topps i dekktester i en rekke land – også i Norge.
 
Nokian Tyres er i tillegg en pionérvirksomhet på miljø i dekkindustrien globalt, og var først i verden med å fjerne alle helseskadelige høyaromatiske (HA) oljer fra produksjonen. De rensede oljene Nokian Tyres bruker, ligger alle godt innenfor de grenseverdiene EU setter.

Nokian Tyres

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkjøring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsføres hovedsakelig i områder med snø og skoger, og med krevende kjøreforhold på grunn av ulike årstider. Nokian Tyres utvikler produkter der målet er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 910 avdelinger i 23 land. Nokian Tyres omsetning i 2011 ble 1.456 millioner euro, og antall ansatte er nærmere 4.000. Nokian Tyres-aksjen noteres på NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer informasjon på www.nokiantyres.com
 
Bilder:
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen
 
Nokians sommerdekkutvalg:
http://www.nokiantyres.no/produktgruppe?group=1.02
 
Mer informasjon:
Tron Gulbrandsen
Salgsdirektør Nokian Dekk
– 6484 7700
tron.gulbrandsen(at)nokiantyres.com
 
www.nokiantyres.no


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2020

Skal du på fjellet eller hytta til helgen? Da bør du vurdere å skifte til vinterdekk.
Det er meldt lave temperaturer og nedbør flere steder i Norge denne helgen. Serviceansvarlig i Vianor, Harald Nordseth, oppfordrer til å sjekke lokal værmelding på forhånd og skifte til vinterdekk i god tid om det er risiko for glatte veier.

Derfor må du huske å sjekke hjulstilling når du skifter dekk
Feil hjulstilling fører til ujevn slitasje på dekkene og kan også belaste andre deler av bilen på lang sikt. Både veigrep og trafikksikkerhet svekkes, og drivstofforbruket øker. Derfor bør du ta en sjekk før du nå bytter til vinterdekk.

 


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg
Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene
Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien
Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!

 


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk
Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!

 


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER
Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk
Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.

 


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk
I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.

Velg kvalitetsdekk for sikkerhet på sommerveien - lavere drivstofforbruk gir også besparelser
Dekk er et viktig utstyr som påvirker bilens sikkerhet, da de er kjøretøyets eneste kontaktpunkt med veibanen. Når du kjøper nye dekk, kan billigere dekk virke som et godt alternativ for lommeboka, men på lang sikt er ofte kvalitetsdekk mer lønnsomt og fremfor alt sikrere.

 


Februar, 2020

Sjekk dette før du legger ut på langtur med bilen
Dette er sjekkpunktene på dekkene du må gå gjennom før du legger ut på lange kjøreturer i vinterferien.

 


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde
Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.

 


Juni, 2019

Slik gjør du motorsykkelen sommerklar!

Viktigheten av å etterstramme etter hjulskift

 


Februar, 2019

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

 


Januar, 2019

Skal du snart ta EU-kontroll på bilen din? Da bør du vite dette!

Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

Hvordan unngå at spylervæsken fryser til is

Sjekk dette for å unngå batteritrøbbel

 


Desember, 2018

Få 500 kroner i prisavslag ved å registrere deg på SnapSkan

Sørg for at bilen din er klar for kulden

 


November, 2018

Dette kan du gjøre hvis du opplever batteritrøbbel på vintertiden

Har du husket å etterstramme hjulene dine?

Fra dekk til bil: Nytt bilverksted og kontrollorgan på Bryn

 


Oktober, 2018

Oslo motorshow 26.-28. oktober

Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

Du bør bytte til vinterdekk - nå

Alt du trenger å vite om vinterdekk for din elbil

Disse dekkene vant NAF-testen

 


August, 2018

Slik lagrer du sommerdekkene dine

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier

Månedens deal - Gratis batteri test + 20% rabatt på bilbatterier

Hver måned tilbyr vi deg som kunde ekstra gunstige priser på utvalgte produkter eller tjenester. I hele januar tilbyr vi GRATIS batteritest og vi gir deg -20% på bilbatterier dersom du må bytte ut ditt gamle bilbatteri!

Til tilbudet! ×