Seks tips til hvordan unngå punktering

27.09.2021

Ta godt vare på dekkene dine og reduser risikoen for punktering. Dekk- og bilverkstedkjeden Vianor gir deg seks tips om hvordan du bør ta vare på dekkene dine for å unngå punktering.

- Det viktigste er at dekkene har riktig lufttrykk. Hvis det er for lavt, slites dekkene raskere og risikoen for punktering øker. Lufttrykket bør kontrolleres hver måned, eller når bilen er tungt lastet, anbefaler Tomas Jansson produktsjef hos Vianor i Norge.

Det er en god idé å sjekke dekkene regelmessig for å oppdage eventuelle skader og at de ikke slites ujevnt. Ujevn slitasje kan skyldes feil på hjulstilling eller at støtdempere er slitte. Hvis bilen har dekk med feil lastindeks, slites de raskere enn normalt, og de kan også lettere bli skadet. Eventuelle større steiner som sitter fast i dekkets hovedspor bør fjernes slik at de ikke kan trenge dypere ned i dekket.

Når det er på tide å kjøpe nye dekk, er god holdbarhet en fordel. Nokian Tyres dekk til SUVer og lette lastebiler har dekksider som er forsterket med aramidfibre som gir god beskyttelse mot dekkskader.

- De slitesterke dekksidene beskytter effektivt mot stikk- og kuttskader samt kraftige støt hvis du for eksempel kjører mot en fortauskant, i et dypt hull eller på en skarp stein, sier Tomas Jansson.

Mindre hull i dekkbanen kan vanligvis repareres

Hvis du får en punktering, er det omfanget av skaden som påvirker om den kan repareres.

- Hvis skaden er i slitebanen og den har en diameter på mindre enn seks millimeter, kan den vanligvis repareres på en trygg måte, sier Tomas Jansson.

Hvis skaden er større eller hvis du har reparert hullet midlertidig med dekktetningsmasse, må du vanligvis kjøpe et nytt dekk. Bruk av tetningsmasse i seg selv ødelegger ikke dekket, men hullet kan bli større når du kjører bilen og når du kommer til et dekkverksted, kan det være så stort at reparasjon ikke lenger er mulig.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg får en punktering?

Hvis du får en punktering i en høyere hastighet, begynner bilen vanligvis å trekke i en retning. Derfor bør du først og fremst konsentrere deg om å holde styringen rett til du kan stoppe bilen på en trygg måte, sier Tomas Jansson.

Når du har stoppet bilen, observer trafikken bak deg og bruk blinklys og bremselys. Hvis du stopper på et sted der bilen kan utgjøre en fare for andre trafikanter, må du slå på varsellampene. Bruk refleksvest og gå et godt stykke bak bilen og plasser en varselstrekant i veikanten for å advare andre trafikanter.

Eldre biler har vanligvis et reservedekk og nyere biler et reparasjonssett med kompressor. Noen bilmodeller kan ha et midlertidig reservedekk som tillater kjøring i maksimalt 60 eller 80 km / t. Hvis du bruker et reparasjonssett eller et midlertidig reservedekk, bør du kun kjøre til nærmeste dekkverksted.

Hvis du ikke kan bytte til reservehjulet selv eller ikke kan bruke reparasjonssettet, eller hvis det skadede dekket står på en kant og hjulbytte eller reparasjon derfor er farlig, eller vanskelig å få utført bør du kontakte assistanse via forsikringsselskapet. Noen dekkprodusenter tilbyr også veihjelp.

- Alle Nokian Tyres Hakka sommerdekk og Hakkapeliitta vinterdekk har Hakkagaranti, som er gyldig i ett år etter kjøp av dekkene, forutsatt at mønsterdybden er minst fire millimeter. Hvis et dekk går i stykker og ikke kan repareres, får du et nytt dekk gratis. Ved punktering kan du også kontakte Hakkagarantiens veihjelp døgnet rundt, forutsatt at du har registrert din Hakkagaranti senest to uker etter kjøpet, på Nokian Tyres nettsider, sier Tomas Jansson.

Vianors tips for å unngå punktering

   1. Kjør med riktig lufttrykk i dekkene. For lavt lufttrykk øker risikoen for    punktering og dekkene slites mye raskere.

 

   2. Sjekk lufttrykket hver måned og når bilen er tungt lastet. Om vinteren bør lufttrykket være litt høyere enn om sommeren. Bilens lufttrykk i dørkarmen på førersiden eller tanklokket angir riktig lufttrykk for den lastede bilen.

 

   3. Kontroller dekkene regelmessig og fjern større steiner som sitter fast i dekkets hovedspor. Over tid kan de trenge dypere inn i dekket og skade det.

 

   4. Kontroller dekkets slitasje regelmessig. Hvis slitasjen er ujevn, kan det være en feil i hjulstillingen eller støtdempere.

 

   5. Sørg for at bilen din har dekk med riktig lastindeks. Ellers slites dekkene raskere enn normalt, og risikoen for dekkskader øker. Riktig lastindeks er oppgitt i bilens registreringsbevis, og de to siste sifrene på dekkmarkeringen på dekksiden er lastindeksen. For eksempel betyr merkingen 205/55 R 16 94 V XL at lastindeksen er 94.

 

  6. Når du skal kjøpe nye dekk, er det verdt å velge slitesterke dekk. Nokian Tyres SUV -dekk og dekk for lette lastebiler har dekkesider som er forsterket med aramidfibre som gir god beskyttelse mot dekkskader.

Mer informasjon:

Tomas Jansson, produktsjef, tlf. +46 0705-36 36 90
tomas.jansson@vianor.com

 

 


Siste nytt fra Vianor

Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.