Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

20.07.2020

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Bremser som ikke fungerer optimalt kan fort påvirke trafikksikkerheten negativt og i verste fall med fatale følger. Dårlig bremsekraft gir lenger bremselengde. Om bremsene gir ulik bremsekraft, kan en kraftig oppbremsing gi bilen en farlig skrens.

Norske veier gir ekstra slitasje

Bilens bremser slites mer enn i andre land, på grunn av vegsalt om vinteren. Dette gjør at bremsene setter seg, og legger seg på – noe som gir ekstra slitasje på belegg og skiver samt unødvendig høyt drivstofforbruk. Ved å ta delene fra hverandre og smøre dem med jevne mellomrom, kan en løse dette problemet. Å ta ut bremseklossene og rengjøre overflatene er en fordel, og det kan gjerne gjøres i forbindelse med dekkskifte til sommerdekk.

Som regel må bremseklossene byttes hyppigere enn bremseskivene. Vent likevel ikke for lenge med å bytte skivene, ellers vil også de bli raskere slitt. Normalt kan bremseklossene skiftes tre ganger før også skivene bør byttes. Om du venter for lenge med å bytte klossene, slik at de går ned til metallet, må du også bytte skiver. Dette blir fort mer kostbart.

Det finnes et enkelt triks for å påvirke livslengden på bremsene selv: Bruk bremsene riktig. Øko-kjøring, jevn kjøring og forsiktig bremsing anbefales i det daglige, men en gang i blant er det bra for bremsene med noen skikkelige oppbremsinger. Da vil ikke bremsene legge seg på like raskt.  

Slik kan du selv sjekke at bremsene fungerer som de skal

  • Sett deg i bilen uten å starte. Pump bremsepedalen hardt inn to-tre ganger, så du kjenner at pedalen blir hardere. Hold bremsepedalen helt inne, og start motoren. Om pedalen synker videre innover etter start, fungerer bremsekraftforsterkeren slik den skal.
  • Ta en «trykkprøve» når bilen står stille, for å kontrollere at det ikke er lekkasje på slanger og rør i bremsesystemet. Start motoren, og brems med et jevnt trykk på bremsepedalen i omtrent 30 sekunder. Om pedalen synker sakte under belastning kan det være luft i systemet, lekkasje eller at hovedbremsesylinderen er ødelagt. Pedalen skal altså ikke sige videre innover. Om varsellampen for to-krets bremsesystem ikke lyser, skal alt være i orden.
  • Kjør på en vei med fartsgrense på 70 km/t eller mer, og med god oversikt. Forsikre deg om at det ikke er kjøretøy bak deg, og brems lett med et jevnt trykk på pedalen. Opplever du vibrasjoner i rattet, kan det være skjeve bremseskiver som må byttes.
  • Parker, og bruk en garasjejekk for å heise opp bilen. Sørg for at hjulene beveger seg fritt ved å spinne på dem. Det er ikke noe problem om skiver og klosser berøres litt, men det skal ikke være tungt å snurre hjulene rundt.
  • Ta hjulene av bilen, og se på bremseklossene. Om de er for tynne, må de byttes umiddelbart. Om du kjører videre med disse, kan du risikere å ødelegge bremseskivene. Husk at det er bedre å bytte for tidlig enn for sent.

 

Ønsker du hjelp til å få sjekket bremsene dine? Vi hjelper deg med kontroll av bremsesystemets tilstand, og bytter bremseskiver eller bremseklosser ved behov. Les mer om bremseservice her. 


Siste nytt fra Vianor

Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.