Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.
Bremser som ikke fungerer optimalt kan fort påvirke trafikksikkerheten negativt og i verste fall med fatale følger. Dårlig bremsekraft gir lenger bremselengde. Om bremsene gir ulik bremsekraft, kan en kraftig oppbremsing gi bilen en farlig skrens.
Norske veier gir ekstra slitasje
Bilens bremser slites mer enn i andre land, på grunn av vegsalt om vinteren. Dette gjør at bremsene setter seg, og legger seg på – noe som gir ekstra slitasje på belegg og skiver samt unødvendig høyt drivstofforbruk. Ved å ta delene fra hverandre og smøre dem med jevne mellomrom, kan en løse dette problemet. Å ta ut bremseklossene og rengjøre overflatene er en fordel, og det kan gjerne gjøres i forbindelse med dekkskifte til sommerdekk.
Som regel må bremseklossene byttes hyppigere enn bremseskivene. Vent likevel ikke for lenge med å bytte skivene, ellers vil også de bli raskere slitt. Normalt kan bremseklossene skiftes tre ganger før også skivene bør byttes. Om du venter for lenge med å bytte klossene, slik at de går ned til metallet, må du også bytte skiver. Dette blir fort mer kostbart.
Det finnes et enkelt triks for å påvirke livslengden på bremsene selv: Bruk bremsene riktig. Øko-kjøring, jevn kjøring og forsiktig bremsing anbefales i det daglige, men en gang i blant er det bra for bremsene med noen skikkelige oppbremsinger. Da vil ikke bremsene legge seg på like raskt.
Slik kan du selv sjekke at bremsene fungerer som de skal
- Sett deg i bilen uten å starte. Pump bremsepedalen hardt inn to-tre ganger, så du kjenner at pedalen blir hardere. Hold bremsepedalen helt inne, og start motoren. Om pedalen synker videre innover etter start, fungerer bremsekraftforsterkeren slik den skal.
- Ta en «trykkprøve» når bilen står stille, for å kontrollere at det ikke er lekkasje på slanger og rør i bremsesystemet. Start motoren, og brems med et jevnt trykk på bremsepedalen i omtrent 30 sekunder. Om pedalen synker sakte under belastning kan det være luft i systemet, lekkasje eller at hovedbremsesylinderen er ødelagt. Pedalen skal altså ikke sige videre innover. Om varsellampen for to-krets bremsesystem ikke lyser, skal alt være i orden.
- Kjør på en vei med fartsgrense på 70 km/t eller mer, og med god oversikt. Forsikre deg om at det ikke er kjøretøy bak deg, og brems lett med et jevnt trykk på pedalen. Opplever du vibrasjoner i rattet, kan det være skjeve bremseskiver som må byttes.
- Parker, og bruk en garasjejekk for å heise opp bilen. Sørg for at hjulene beveger seg fritt ved å spinne på dem. Det er ikke noe problem om skiver og klosser berøres litt, men det skal ikke være tungt å snurre hjulene rundt.
- Ta hjulene av bilen, og se på bremseklossene. Om de er for tynne, må de byttes umiddelbart. Om du kjører videre med disse, kan du risikere å ødelegge bremseskivene. Husk at det er bedre å bytte for tidlig enn for sent.
Ønsker du hjelp til å få sjekket bremsene dine? Vi hjelper deg med kontroll av bremsesystemets tilstand, og bytter bremseskiver eller bremseklosser ved behov. Les mer om bremseservice her.