Slik blir dere klare for bilferien

06.07.2020

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!

Klimaanlegg

Sommer-Norge kan by på dager med strålende sol og intens varme. Da er det godt å kunne sette på klimaanlegget og nyte sval og frisk luft inne i bilen. Om aircondition-anlegget ikke blåser skikkelig kaldt, eller det er ubehagelig lukt, kan det være på tide med en rens og service.

Dekk-sjekk

Dekkets kvalitet og tilstand er helt avgjørende for sikkerheten, uavhengig om du kjøper helt nye dekk eller skiftet til de gamle i våres. Dekk av høy kvalitet gir deg bedre forutsetninger om en situasjon først oppstår.

- Årets dekktest i det finske bilmagasinet Tekniikan Maailma viser at bremselengden på vått underlag skiller faretruende mye fra de beste til de svakeste sommerdekkene. Med en fart på 80 km/t på våt vei hadde det beste sommerdekket en bremselengde som var hele 6,4 meter kortere enn det svakeste sommerdekket. Hvis du plutselig må bråstoppe, har dette stor betydning. Selv om høykvalitetsdekk koster mer, er de sikrere enn de billige alternativene, sier Matti Morri, teknisk leder for kundeservice i Nokian Tyres.

Mønsterdybden er like viktig på sommerdekk som vinterdekk

Dekkenes tilstand får ytterligere betydning i typisk norsk sommervær, nemlig regnvær. Særlig vil lav mønsterdybde ha stor innvirkning på sikkerheten. Tekniikan Maailma fant også dette da de testet bremselengden på de ulike sommerdekkene.

I følge testen er bremselengden til et sommerdekk med 2 mm mønsterdybde over 12 meter, lenger enn bremselengden med et nytt dekk. I praksis vil dette si at gamle dekk har tre billengder lenger bremselengde enn nye dekk med 7 mm mønsterdybde. Testbilen med brukte dekk hadde fortsatt en fart på 45 km/t da testbilen med de nye dekkene stoppet. Det nye vinterdekket som også ble testet var enda verre enn det utslitte sommerdekket på dette typiske sommerføret.

For å gjøre det enklere for sjåfører å kontrollere mønsterdybden selv, har Nokian Tyres utviklet en enkel løsning som øker sikkerheten: Slitasjeindikator og vannplaningsvarsler. Slitasjeindikatoren er tall på baneklossene som viser mønsterdybden i millimeter, slik at du vet om dekket er sikkert eller ikke. I tillegg har dekket en vannplaningsvarsler som viser når risikoen for vannplaning øker. Midt på mønsteret finnes et dråpesymbol som forsvinner når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter.

Synes du det er vanskelig å vite om mønsterdybden er bra nok selv, kan du komme innom ditt nærmeste Vianor servicesenter for en sjekk. Vi benytter Snapskan, et digitalt verktøy som måler mønsterdybden raskt, enkelt og presist.

Sjekk lufttrykk

Riktig lufttrykk er viktig fordi det reduserer dekkslitasje og rullemotstand betydelig.

Du skal ikke justere dekktrykket rett etter kjøring, ettersom kjøring varmer opp dekkene. Dekkenes lufttrykk må derfor alltid måles fra kalde dekk. Temperaturen har også noe å si for hvor du foretar målingen. I en varm garasje kan temperaturen være så mye som 30 ˚C høyere enn ute, eller omvendt om du sjekker dekkene i en kjølig hall på en varm sommerdag. Lufttrykket inne vil da være for lavt eller høyt i forhold til temperaturen ute.

Hva som er riktig dekktrykk for din bil, finner du i brukerhåndboken som fulgte med bilen. Husk at temperaturen påvirker dekktrykket: I kaldt vær må lufttrykket være høyere enn i varmt vær.

Pakk fornuftig

Bilen kan fort bli svært fullpakket når hele familien skal på tur. Sørg for å pakke riktig og fornuftig, både av praktiske og sikkerhetsmessige grunner.

Hvor i bilen vekten er fordelt, er viktig for din kjøreglede og passasjerenes sikkerhet. Sjekk maksvekten for bilen din, slik at du vet hvor mye den kan lastes med. Fordel vekten av all bagasjen på midten ved å pakke de tyngste veskene så langt frem i bagasjerommet som mulig. Legg bagasjen mot sidene og seteryggen i bagasjerommet, og bruk festekroker om du har. Unngå å ha løse gjenstander liggende inne i bilen, på hattehyllen eller i baksetet. Om du bruker takstativ eller takboks, må du forsikre deg om at lasten er ordentlig fastspent.

Sjekk væske og olje

Pass på at du får best mulig sikt ved å vaske bilrutene innvendig før avreise. Slik unngår du merker og en film på frontruten som forstyrrer og reduserer sikten i varierende vær og lysforhold. Pass på at det er nok spylevæske på beholderen, og ta gjerne med en ekstra kanne for påfyll ved behov. Er det lenge siden vindusviskerne ble inspisert eller skiftet, bør du også gi dem en kjapp kontroll - de må naturlig nok skiftes ut fra tid til annen.

Sørg for at bilen har nok og riktig kjølevæske. God og riktig blandet kjølevæske øker motorens koketemperatur til opp mot 134 grader.

Sjekk motoroljen ved å peile og etterfylle ved behov, om du vet at den ble skiftet for mindre enn ett år siden. Oljen smører og kjøler motoren, og reduserer risikoen for motorhavari.

Kontroller lys

Å sjekke om lysene på bilen fungerer er enkelt og raskt, og er derfor smart å ta seg tid til før avreise. På moderne biler skal en få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått, men det er uansett lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset. Om du skal ha med tilhenger, campingvogn eller sykkelstativ, må du sjekke at blinklys og bremselysene fungerer overalt og er synlige.

Nødvendig utstyr

Når bilen er full av fiskestenger, telt, soveposer, klær for all slags vær og alt annet familien måtte trenge, er det ikke så lett å si om du har det du trenger for potensielle uhell langs veien. Sørg for å ha varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig, slik at du ikke må pakke ut hele bilen for å finne det igjen ved behov. En nødpakke med vann, startkabler, lommelykt og utstyr for å skifte hjul bør være tilgjengelig. Ha også et førstehjelpssett lett tilgjengelig.

Reservedekk

Ifølge NAF er punkteringer en av de vanligste årsakene til at biler blir stående fast i trafikken. Før var det standard med jekk og reservehjul i bilen, men flere produsenter har byttet ut det med punkteringsvæske og kompressor. Om det er tilfellet for din bil, bør du være klar over at væsken har utløpsdato, og at ny punkteringsvæske kan være kostbart.

På nye biler er fokus på plass og design, og ekstra hjul blir nedprioritert. De har ofte et mindre dekk av mini-typen, som har flere kjørebegrensninger.

Jekken er kun beregnet på nødstilfeller, og ikke for sesongskifte av dekk. Om du ikke har testet jekken før, kan det være lurt å sette seg inn i hvordan den fungerer før et uhell potensielt finner sted.

Har du verken reservehjul eller punkteringsutstyr, er du avhengig av veihjelp ved en eventuell punktering. Husk at et reservehjul er beregnet for begrenset bruk, for å få deg frem til nærmeste verksted.

 

Synes du det er mye å huske på, og vanskelig å få sjekket bilen selv? I juni og juli tilbyr vi «feriesjekk» av bilen for kun 299,-. Ta kontakt med ditt Vianor servicesenter eller ring for bestilling!

 

God tur – og husk solkrem

 

Liker du å ta bilder på tur? Da må du gjerne dele dine bilferie-bilder med oss! Les mer her. 


Siste nytt fra Vianor

Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg
Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Sommerpraten: Sommer på hjul med Per Morten
Vi har snakket med et knippe av våre ansatte i Vianor om deres ferieplaner. De gir deg sine beste tips for en optimal bilferie! I dag går turen til Vianor Tynset, og avdelingsleder Per Morten Aasegård.

Sommerpraten del 2: Sommer på hjul
Vi har snakket med et knippe av våre ansatte i Vianor om deres ferieplaner. De gir deg sine beste tips for en optimal bilferie! I dag har vi tatt sommerpraten med Barbro Johansen, markedskoordinator i Nokian Tyres og Vianor.

Dette betyr varsellampene
Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien
Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!

 


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk
Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!

 


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER
Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk
Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.

 


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk
I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.

Velg kvalitetsdekk for sikkerhet på sommerveien - lavere drivstofforbruk gir også besparelser
Dekk er et viktig utstyr som påvirker bilens sikkerhet, da de er kjøretøyets eneste kontaktpunkt med veibanen. Når du kjøper nye dekk, kan billigere dekk virke som et godt alternativ for lommeboka, men på lang sikt er ofte kvalitetsdekk mer lønnsomt og fremfor alt sikrere.

 


Mars, 2020

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare
Vi ivaretar sikkerheten til våre kunder og ansatte. På alle våre servicesentre har tiltak blitt iverksatt for å håndtere korona-situasjonen, slik at kunder kan få et trygt besøk hos oss. Vi følger situasjonen nøye, og iverksetter tiltak etter utviklingen og anbefalinger.

 


Februar, 2020

Sjekk dette før du legger ut på langtur med bilen
Dette er sjekkpunktene på dekkene du må gå gjennom før du legger ut på lange kjøreturer i vinterferien.

 


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde
Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.

 


Juni, 2019

Slik gjør du motorsykkelen sommerklar!

Viktigheten av å etterstramme etter hjulskift

 


Februar, 2019

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

 


Januar, 2019

Skal du snart ta EU-kontroll på bilen din? Da bør du vite dette!

Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

Hvordan unngå at spylervæsken fryser til is

Sjekk dette for å unngå batteritrøbbel

 


Desember, 2018

Få 500 kroner i prisavslag ved å registrere deg på SnapSkan

Sørg for at bilen din er klar for kulden

 


November, 2018

Dette kan du gjøre hvis du opplever batteritrøbbel på vintertiden

Har du husket å etterstramme hjulene dine?

Fra dekk til bil: Nytt bilverksted og kontrollorgan på Bryn

 


Oktober, 2018

Oslo motorshow 26.-28. oktober

Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

Du bør bytte til vinterdekk - nå

Alt du trenger å vite om vinterdekk for din elbil

Disse dekkene vant NAF-testen

 


August, 2018

Slik lagrer du sommerdekkene dine

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


Mai, 2017

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?
Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

 


Desember, 2016

Lanserer revolusjonerende sikkerhetsteknologi: Automatiske skannere i veien varsler når du må skifte dekk
Med 3D-skanning og IoT vil Nokian Tyres redusere dekkrelaterte bilulykker med 25 prosent.

 


November, 2016

Slik tar du vare på vinterdekkene dine
Nå er det på overtid med å bytte til vinterdekk. En god tommelfingerregel er å bytte til vinterdekk når det er vanlig med nattefrost. Ved hjelp av noen enkle grep kan du øke livslengden til dine vinterdekk, i tillegg til sikkerheten og komforten.

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier