Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!
Klimaanlegg
Sommer-Norge kan by på dager med strålende sol og intens varme. Da er det godt å kunne sette på klimaanlegget og nyte sval og frisk luft inne i bilen. Om aircondition-anlegget ikke blåser skikkelig kaldt, eller det er ubehagelig lukt, kan det være på tide med en rens og service.
Dekk-sjekk
Dekkets kvalitet og tilstand er helt avgjørende for sikkerheten, uavhengig om du kjøper helt nye dekk eller skiftet til de gamle i våres. Dekk av høy kvalitet gir deg bedre forutsetninger om en situasjon først oppstår.
- Årets dekktest i det finske bilmagasinet Tekniikan Maailma viser at bremselengden på vått underlag skiller faretruende mye fra de beste til de svakeste sommerdekkene. Med en fart på 80 km/t på våt vei hadde det beste sommerdekket en bremselengde som var hele 6,4 meter kortere enn det svakeste sommerdekket. Hvis du plutselig må bråstoppe, har dette stor betydning. Selv om høykvalitetsdekk koster mer, er de sikrere enn de billige alternativene, sier Matti Morri, teknisk leder for kundeservice i Nokian Tyres.
Mønsterdybden er like viktig på sommerdekk som vinterdekk
Dekkenes tilstand får ytterligere betydning i typisk norsk sommervær, nemlig regnvær. Særlig vil lav mønsterdybde ha stor innvirkning på sikkerheten. Tekniikan Maailma fant også dette da de testet bremselengden på de ulike sommerdekkene.
I følge testen er bremselengden til et sommerdekk med 2 mm mønsterdybde over 12 meter, lenger enn bremselengden med et nytt dekk. I praksis vil dette si at gamle dekk har tre billengder lenger bremselengde enn nye dekk med 7 mm mønsterdybde. Testbilen med brukte dekk hadde fortsatt en fart på 45 km/t da testbilen med de nye dekkene stoppet. Det nye vinterdekket som også ble testet var enda verre enn det utslitte sommerdekket på dette typiske sommerføret.
For å gjøre det enklere for sjåfører å kontrollere mønsterdybden selv, har Nokian Tyres utviklet en enkel løsning som øker sikkerheten: Slitasjeindikator og vannplaningsvarsler. Slitasjeindikatoren er tall på baneklossene som viser mønsterdybden i millimeter, slik at du vet om dekket er sikkert eller ikke. I tillegg har dekket en vannplaningsvarsler som viser når risikoen for vannplaning øker. Midt på mønsteret finnes et dråpesymbol som forsvinner når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter.
Synes du det er vanskelig å vite om mønsterdybden er bra nok selv, kan du komme innom ditt nærmeste Vianor servicesenter for en sjekk. Vi benytter Snapskan, et digitalt verktøy som måler mønsterdybden raskt, enkelt og presist.
Sjekk lufttrykk
Riktig lufttrykk er viktig fordi det reduserer dekkslitasje og rullemotstand betydelig.
Du skal ikke justere dekktrykket rett etter kjøring, ettersom kjøring varmer opp dekkene. Dekkenes lufttrykk må derfor alltid måles fra kalde dekk. Temperaturen har også noe å si for hvor du foretar målingen. I en varm garasje kan temperaturen være så mye som 30 ˚C høyere enn ute, eller omvendt om du sjekker dekkene i en kjølig hall på en varm sommerdag. Lufttrykket inne vil da være for lavt eller høyt i forhold til temperaturen ute.
Hva som er riktig dekktrykk for din bil, finner du i brukerhåndboken som fulgte med bilen. Husk at temperaturen påvirker dekktrykket: I kaldt vær må lufttrykket være høyere enn i varmt vær.
Pakk fornuftig
Bilen kan fort bli svært fullpakket når hele familien skal på tur. Sørg for å pakke riktig og fornuftig, både av praktiske og sikkerhetsmessige grunner.
Hvor i bilen vekten er fordelt, er viktig for din kjøreglede og passasjerenes sikkerhet. Sjekk maksvekten for bilen din, slik at du vet hvor mye den kan lastes med. Fordel vekten av all bagasjen på midten ved å pakke de tyngste veskene så langt frem i bagasjerommet som mulig. Legg bagasjen mot sidene og seteryggen i bagasjerommet, og bruk festekroker om du har. Unngå å ha løse gjenstander liggende inne i bilen, på hattehyllen eller i baksetet. Om du bruker takstativ eller takboks, må du forsikre deg om at lasten er ordentlig fastspent.
Sjekk væske og olje
Pass på at du får best mulig sikt ved å vaske bilrutene innvendig før avreise. Slik unngår du merker og en film på frontruten som forstyrrer og reduserer sikten i varierende vær og lysforhold. Pass på at det er nok spylevæske på beholderen, og ta gjerne med en ekstra kanne for påfyll ved behov. Er det lenge siden vindusviskerne ble inspisert eller skiftet, bør du også gi dem en kjapp kontroll - de må naturlig nok skiftes ut fra tid til annen.
Sørg for at bilen har nok og riktig kjølevæske. God og riktig blandet kjølevæske øker motorens koketemperatur til opp mot 134 grader.
Sjekk motoroljen ved å peile og etterfylle ved behov, om du vet at den ble skiftet for mindre enn ett år siden. Oljen smører og kjøler motoren, og reduserer risikoen for motorhavari.
Kontroller lys
Å sjekke om lysene på bilen fungerer er enkelt og raskt, og er derfor smart å ta seg tid til før avreise. På moderne biler skal en få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått, men det er uansett lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset. Om du skal ha med tilhenger, campingvogn eller sykkelstativ, må du sjekke at blinklys og bremselysene fungerer overalt og er synlige.
Nødvendig utstyr
Når bilen er full av fiskestenger, telt, soveposer, klær for all slags vær og alt annet familien måtte trenge, er det ikke så lett å si om du har det du trenger for potensielle uhell langs veien. Sørg for å ha varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig, slik at du ikke må pakke ut hele bilen for å finne det igjen ved behov. En nødpakke med vann, startkabler, lommelykt og utstyr for å skifte hjul bør være tilgjengelig. Ha også et førstehjelpssett lett tilgjengelig.
Reservedekk
Ifølge NAF er punkteringer en av de vanligste årsakene til at biler blir stående fast i trafikken. Før var det standard med jekk og reservehjul i bilen, men flere produsenter har byttet ut det med punkteringsvæske og kompressor. Om det er tilfellet for din bil, bør du være klar over at væsken har utløpsdato, og at ny punkteringsvæske kan være kostbart.
På nye biler er fokus på plass og design, og ekstra hjul blir nedprioritert. De har ofte et mindre dekk av mini-typen, som har flere kjørebegrensninger.
Jekken er kun beregnet på nødstilfeller, og ikke for sesongskifte av dekk. Om du ikke har testet jekken før, kan det være lurt å sette seg inn i hvordan den fungerer før et uhell potensielt finner sted.
Har du verken reservehjul eller punkteringsutstyr, er du avhengig av veihjelp ved en eventuell punktering. Husk at et reservehjul er beregnet for begrenset bruk, for å få deg frem til nærmeste verksted.
Synes du det er mye å huske på, og vanskelig å få sjekket bilen selv? I juni og juli tilbyr vi «feriesjekk» av bilen for kun 299,-. Ta kontakt med ditt Vianor servicesenter eller ring for bestilling!
God tur – og husk solkrem
Liker du å ta bilder på tur? Da må du gjerne dele dine bilferie-bilder med oss! Les mer her.