Slik gjør du: Kjør sikrere med økt dekklevetid

26.05.2014

Med noen enkle grep kan du forlenge levetiden på sommerdekkene dine betydelig, og spare mye penger. Samtidig kjører du sikrere, mer komfortabelt og mer miljøvennlig – og en ekstra bonus er redusert drivstofforbruk på bilen din. Det er sommerdekk av høy kvalitet som er utviklet for norske forhold som har best slitestyrke.

Grove asfaltveier og til dels kraftig varierende temperaturer fra tidlig vår til varm sommer og sen høst stiller sine spesielle krav til gode sommerdekk. Derfor er det fornuftig å velge dekk som er utviklet for nettopp nordiske sommerforhold.

Nokian Hakka sommerdekk er spesielt utviklet for å gi god slitestyrke på grove asfaltveier og sikre kjøreegenskaper under skiftende vær- og temperaturforhold.

Nokian Hakka Blue har klart seg godt i motorbladenes dekktester, og dekket har spesielt fått ros for sine sikre kjøreegenskaper på vått underlag. Også Nokian Hakka Black for sportslig kjøring, og det meget lettrullende Nokian Hakka Green har gjort det godt i testene.

SUV-dekkene Nokian Hakka SUV, Nokian Hakka Z SUV og Nokian Rotiiva er også gode eksempler på dekk utviklet for nordiske forhold.

De fleste nyere bilmodeller har store dekk, noe som betyr at nye dekk kan være en følbar investering. Derfor er det viktig at dekkene har best mulig levetid. Med noen enkle grep kan levetiden forlenges betydelig.

Skift dekk i tide

Det er grunnleggende viktig å sjekke dekkslitasjen regelmessig. Når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter gir ikke lenger dekket fullgod beskyttelse mot vannplaning. Tester viser at en bil som har dekk med 1,6 millimeter mønsterdybde – som er lovens minimumskrav – begynner å vannplane i en sving ved en hastighet på 76 km/t. En bil med nye dekk får først vannplaning ved 96 km/t (ca 5 millimeter vann på kjørebanen).

- Drivhjulsdekkene slites betydelig raskere enn dekkene på den frittrullende akselen. For å utjevne dette, bør man skifte om for- og bakhjul midt i kjøresesongen, anbefaler produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk AS.

Det er også viktig å passe på at ikke dekket slites ujevnt. Et dekk kan eksempelvis ha en mønsterdybde på seks millimeter på utsiden av slitebanen, mens det på innsiden kan være helt nedslitt. Unormal slitasje på skulderpartiet tyder ofte på at lufttrykket er for lavt, at hjulstillingen er feil eller at støtdemperne er dårlige.

Hvis du har mistanke om ujevn dekkslitasje er det best å la et dekkverksted kontrollere dekkene. Mønsterdybden kan du selv kontrollere ganske enkelt. På Nokian Hakka sommerdekk er dette spesielt enkelt, fordi disse har en slitasjevarsler som med tydelige sifre på slitebanen angir gjenværende mønsterdybde i millimeter.

Flere mil med rolig kjørestil

Kjørestilen din er en av de viktigste faktorene som påvirker dekkslitasjen. Ved å unngå kraftig akselerasjon og harde nedbremsinger holder dekkene betydelig lenger. Det er også viktig å sjekke lufttrykket i dekkene regelmessig – helst hver tredje uke. Foruten å påvirke dekkslitasjen, vil riktig lufttrykk også redusere rullemotstanden og forbedre kjøreegenskaper og komfort.

- Lufttrykket skal også tilpasses bilens belastning. Til en ferietur med mye last i bilen skal lufttrykket i dekkene økes. Dersom lufttrykket er for lavt øker varmeutviklingen i dekket, noe som i sin tur øker dekkslitasjen, forteller Fredrik Hauge.

Riktig lufttrykk: Lavere forbruk

Dekkene har stor betydning for bilens drivstofforbruk. Foruten riktig lufttrykk, påvirker også dekkets rullemotstand drivstofforbruket. Med dekk med lav rullemotstand kan drivstofforbruket reduseres med opptil en halv liter pr. 10 mil. Dersom en liter 95 oktan bensin koster 14 kroner, blir besparelsen ca. 700 kroner på 1.000 mil for en mellomstor bil. Omregnet til dekkenes gjennomsnittlige levetid – 4.000 – 5.000 mil – blir besparelsen med lettrullende dekk ca. 2.800 – 3.500 kroner.

Lufttrykket må heller ikke være for høyt. Dekkets dempingsegenskaper blir da svekket, noe som gjør at komforten blir dårligere.

Tre tips for å øke sikkerheten - og levetiden for dekkene:

1. Sjekk lufttrykket hver tredje uke

Anbefalingen er å sjekke luftrykket i dekkene hver tredje uke. Trykket kontrolleres på kalde dekk. Bilprodusentens anbefalinger for lufttrykk finner du i instruksjonsboken.

2. Øk dekktrykket litt

Man har lenge anbefalt at lufttrykket i vinterdekk bør være noe høyere enn det som er anbefalt. Nå anbefales også litt høyere trykk for sommerdekk. En anelse høyre lufttrykk, +0,3 bar reduserer rullemotstanden, noe som sparer drivstoff.

3. Bytt om dekkene midt i sesongen

Om våren er den allerede grove sfalten enda litt grovere, noe som kan gi opp til fem ganger hardere slitasje enn midt på sommeren. Dessuten slites dekkene på drivhjul dobbelt så raskt som dekkene på frittrullende aksel. Derfor bør dekk på for- og bakhjul byttes om midt i sesongen. På denne måten bli slitasjen jevnere og dekkene holder lenger.

Mer informasjon:

Produktsjef Fredrik Hauge
Nokian Dekk AS
tlf. 6484 7700
fredrik.hauge@nokiantyres.com

www.nokiantyres.no

www.facebook.com/nokiantyresnorge | www.youtube.com/NokianTyresCom

 


Vianors siste nyheter

August, 2018

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


September, 2017

Høstvær og våte veier: Pass opp for vannplaning!

Nokian Tyres introduserer revolusjonerende nytt produkt: Verdens første piggdekk med doblepigger sikrer ekstraordinært grep på Norske vinterveier

Nokian Hakka Black 2 og Nokian Hakka Black 2 SUV – behagelig kjøring på nordiske sommerveier

Nye Nokian Hakka Blue 2 SUV er en vinner på regnfylte veier

 


Mai, 2017

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?
Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

Nokian Hakka Blue 2 er årets beste sommerdekk
Hvert år er det høye forventninger til NAFs tradisjonsrike kåring av årets beste sommerdekk. Fjorårets vinner var Nokian Hakka Green 2, og det var knyttet stor spenning til om de kunne fortsette suksessen også i 2017. Nykommeren Nokian Hakka Blue 2 gikk nemlig helt til topps i årets kåring, og Nokian Tyres kan juble over førsteplassen for andre år på rad. De viktigste egenskapene Hele 18 ulike dekkmerker ble testet. Disse var i forskjellige prisklasser og forskjellige kvaliteter, og ble testet med samme biltype og under like forhold på et testanlegg i Marseille i Frankrike. Testen bestod av åtte ulike testdisipliner, og sluttresultatet ble basert på de oppnådde poeng i hver testdisiplin.Kort bremsestrekning, god evne til å motstå vannplaning, samt et godt veigrep er de viktigste egenskapene til et sommerdekk. Nokian Hakka Blue 2 scorer jevnt godt i alle disiplinene, og har i tillegg klassens laveste støymåling.- Vi er utrolig stolte over at Nokian Hakka Blue 2 er kåret til det beste sommerdekket på markedet, særlig i en uavhengig og så tradisjonsrik dekktest som det Motor tilbyr, sier Fredrik Hauge, dekkekspert og produktsjef i Nokian Tyres Norge.Les mer

Dette er sommernyhetene fra Nokian Tyres
Det blir lysere, snøen smelter og asfalten tørker opp. Snart er det på tide å skifte til sommerdekk. Nokian Tyres tilbyr et bredt utvalg av høykvalitets sommerdekk til alle sjåførers behov. Noen nye tilskudd er også på plass. Felles for dem alle er at de er spesialdesignet for den uforutsigbare nordiske sommeren.

 


Desember, 2016

Lanserer revolusjonerende sikkerhetsteknologi: Automatiske skannere i veien varsler når du må skifte dekk
Med 3D-skanning og IoT vil Nokian Tyres redusere dekkrelaterte bilulykker med 25 prosent.

 


November, 2016

Slik tar du vare på vinterdekkene dine
Nå er det på overtid med å bytte til vinterdekk. En god tommelfingerregel er å bytte til vinterdekk når det er vanlig med nattefrost. Ved hjelp av noen enkle grep kan du øke livslengden til dine vinterdekk, i tillegg til sikkerheten og komforten.

 


Oktober, 2016

Vianor og Nokian Tyres med verdensrekord: Ny verdensrekord for den raskeste bil kjørt på to hjul: 186 km/t
I slutten av august balanserte stuntsjåfør Vesa Kivimäki sin BMW 330 på to hjul i 186.269 km/t med hjelp av «skuddsikre» dekk fra Nokian Tyres og pitmannskap fra Vianor.

 


Januar, 2016

Ny teknologi: Nokian Tyres utvider bruken av Aramid Sidewall-teknologi– Ultrasterke aramidfibre gir lengre holdbarhet for deg som kjører SUV
Nokian Tyres, verdens nordligste dekkprodusent, øker nå bruken av den innovative Aramid Sidewall-teknologieni sine nye SUV vinterdekk.

 


Oktober, 2015

Nokian Tyres til topps igjen
For andre gang i år har vinterdekkene til Nokian Tyres stukket av med seieren i en viktig vinterdekktest. Nokian Hakkapeliitta 8 og Nokian Hakkapeliitta R2 kåret til beste pigg og piggfrie dekk i Autor Motor og Sport sin vinterdekktest.

Dobbeltseier til Nokian i årets vinterdekktest
Gikk helt til topps i kategoriene for pigg- og piggfrie vinterdekk, for andre året på rad.

 


Mai, 2014

Slik gjør du: Kjør sikrere med økt dekklevetid
Med noen enkle grep kan du forlenge levetiden på sommerdekkene dine betydelig, og spare mye penger. Samtidig kjører du sikrere, mer komfortabelt og mer miljøvennlig – og en ekstra bonus er redusert drivstofforbruk på bilen din. Det er sommerdekk av høy kvalitet som er utviklet for norske forhold som har best slitestyrke.

 


Juni, 2013

Bekymringsfri ferie med bil og dekk i toppform
Bilen settes på harde prøver i ferien. Fullastet, lange kjøreetapper, skiftende forhold og høye hastigheter om ferieturen går på kontinentet avslører fort svakheter med bilen. Det er derfor viktig å sjekke både lufttrykk og bremser før ferien. En fullastet bil trenger 10-15 prosent mer luft enn normalt. Sommerdekk av høy kvalitet gir best beskyttelse mot vannplaning.

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier