Gode tilbud i februar!

Gjør kupp på vinterdekk, og sikre deg bilservice til en hyggelig pris! 

Se kampanjen her
×

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

24.06.2012

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.
 
MHF (som tilsvarer norske Motorførernes Avholdsforbund – MA) testet kjøreegenskaper med to typer sommerdekk på en testbane med 6 mm vann. Bilen med slitte lavprisdekk – 3 mm gjenstående mønsterdybde - begynte å vannplane ved en hastighet på 75,3 km/t, mens bilen med nye premium dekk – Nokian Hakka Green – først begynte å vannplane vannplaning ved 91,5 km/t.
 
Det var også forskjell på bremsestrekning. Bilen med de billige dekkene hadde 6 m lengre bremsestrekning fra 80 km/t enn bilen med nye dekk.
 
Vannplaning er et av de største risikomomentene under en bilferie. Kraftige tordenvær kan komme svært overraskende, og da øker faren for vannplaning raskt, og mer jo mer slitt dekkene er. Også kvaliteten på dekkene spiller en viktig rolle. Testen i Sverige viser at billige og slitte dekk gir vesentlig dårligere beskyttelse mot vannplaning enn nye sommerdekk av høy kvalitet.

Sjekk dekkene før ferien

Mønsterdybden på dekkene bør sjekkes før man reiser på ferietur. Flere tester viser at ulykkesrisikoen – og spesielt faren for vannplaning – øker kraftig når mønsterdybden er mindre enn 3-4 millimeter. Alle Nokian Hakka sommerdekk har en slitasjevarsler (DSI) midt på slitebanen. Her ser man med tydelig sifre hvor mange millimeter av mønsterdybden som gjenstår. Mønsterdybden kan du også sjekke selv. Det finnes enkle og effektive hjelpemidler til dette på bensinstasjoner.
 
- Det er vesentlig sikrere og mer avkoblende å kjøre på ferie med en bil som har gode dekk. I ferien kjører man ofte lange strekninger, og været kan skifte raskt – fra sol til tordenvær og kraftige regnskyll. Våre nordiske asfaltveier har ofte spor som kan fylles med vann. Unngå å kjøre i disse sporene der risikoen for vannplaning er størst, og senk farten, anbefaler Allan Ostrovskis, teknisk sjef i Nokian Tyres.

Piggfrie vinterdekk er ikke sommerdekk!

Enkelte fortsetter å kjøre på piggfrie vinterdekk om sommeren. Dette er ikke ulovlig, men direkte livsfarlig. Vinterdekk er utviklet for vinterføre, og ikke for varme sommerforhold.
 
- Piggfrie vinterdekk har en myk gummiblanding og et mønster som gir optimalt grep om vinteren. Derfor gir de ikke like godt våtgrep som sommerdekk. Den myke gummiblandingen gjør dessuten at dekkene slites fort i sommertemperaturer, sier Allan Ostrovskis.
 
Man skal alltid velge dekk som passer best til de kjøreforholdene man oftest har. Sommeren i Norden er annerledes enn sommeren i Sentral-Europa, og det er derfor en god idé å kjøpe sommerdekk som er utviklet nettopp for varierende nordiske sommerforhold. Nokian Hakka Blue, Nokian Hakka Green og Nokian Hakka Z er alle premiumdekk, skreddersydd for nordiske sommerforhold. Alle disse dekkene har lav rullemotstand, noe som reduserer både drivstofforbruk og CO2-utslipp. Eksempelvis har Nokian Tyres nyeste produkt – Nokian Hakka Blue – en rullemotstand som er blant de laveste i sin hastighetsklasse.

Tung last – mer luft

Når bilen er ferielastet skal man sjekke lufttrykket i dekkene og øke trykket litt. Dersom anbefalt lufttrykk er 250 kPa (2,5 bar) skal trykket økes med 25-40 kPa (0,25-0,40 bar). Lufttrykket kontrolleres på kalde dekk, og justeres etter sommerferien ned for normal kjøring igjen.
 
For lavt lufttrykk øker både dekkslitasje og drivstofforbruk. Dessuten blir kjøreegenskapene dårligere, spesielt ved unnamanøver da bilen lettere kan få en skrens. Risikoen øker ytterligere dersom bilen har en takboks som forandrer tyngdepunktet.
 
- Dersom lufttrykket er 20 prosent for lavt, reduseres dekkets levetid med en femtedel. 30 prosent for lavt lufttrykk halverer levetiden. De minst slitte dekkene skal monteres på bakakselen, uavhengig av om bilen har forhjulstrekk, bakhjulsdrift eller firehjulsdrift. Dekk med korrekt lufttrykk gir maksimal komfort, ruller lett og styrer presist, sier Allan Ostrovskis.
 
Ved å velge dekk med lav rullemotstand, og sørge for å ha korrekt lufttrykk, er det mulig å spare opptil en halv liter drivstoff pr. 100 kilometer. Samtidig kan CO2-utslippene reduseres med ca. 12 gram pr kilometer.
 
Bilder:
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen
www.nokiantyres.com/savefuel
 
Mer om emnet:
www.nokiantyres.no/vannplaning
www.nokiantyres.no/luftrykk
www.nokiantyres.no/sikre-og-konomiske-sommerdekk-av-hy-kval
 
Mer informasjon:
Allan Ostrovskis
Teknisk sjef
070-244 8820,
Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com


www.nokiantyres.no
 
www.facebook.com/nokiantyres
www.youtube.com/NokianTyresCom


Vianors siste nyheter

Februar, 2020

Sjekk dette før du legger ut på langtur med bilen
Dette er sjekkpunktene på dekkene du må gå gjennom før du legger ut på lange kjøreturer i vinterferien.

 


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde
Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.

 


Juni, 2019

Slik gjør du motorsykkelen sommerklar!

Viktigheten av å etterstramme etter hjulskift

 


Februar, 2019

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

 


Januar, 2019

Skal du snart ta EU-kontroll på bilen din? Da bør du vite dette!

Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

Hvordan unngå at spylervæsken fryser til is

Sjekk dette for å unngå batteritrøbbel

 


Desember, 2018

Få 500 kroner i prisavslag ved å registrere deg på SnapSkan

Sørg for at bilen din er klar for kulden

 


November, 2018

Dette kan du gjøre hvis du opplever batteritrøbbel på vintertiden

Har du husket å etterstramme hjulene dine?

Fra dekk til bil: Nytt bilverksted og kontrollorgan på Bryn

 


Oktober, 2018

Oslo motorshow 26.-28. oktober

Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

Du bør bytte til vinterdekk - nå

Alt du trenger å vite om vinterdekk for din elbil

Disse dekkene vant NAF-testen

 


August, 2018

Slik lagrer du sommerdekkene dine

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


September, 2017

Høstvær og våte veier: Pass opp for vannplaning!

Nokian Tyres introduserer revolusjonerende nytt produkt: Verdens første piggdekk med doblepigger sikrer ekstraordinært grep på Norske vinterveier

Nokian Hakka Black 2 og Nokian Hakka Black 2 SUV – behagelig kjøring på nordiske sommerveier

Nye Nokian Hakka Blue 2 SUV er en vinner på regnfylte veier

 


Mai, 2017

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?
Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

Dette er sommernyhetene fra Nokian Tyres
Det blir lysere, snøen smelter og asfalten tørker opp. Snart er det på tide å skifte til sommerdekk. Nokian Tyres tilbyr et bredt utvalg av høykvalitets sommerdekk til alle sjåførers behov. Noen nye tilskudd er også på plass. Felles for dem alle er at de er spesialdesignet for den uforutsigbare nordiske sommeren.

 


Desember, 2016

Lanserer revolusjonerende sikkerhetsteknologi: Automatiske skannere i veien varsler når du må skifte dekk
Med 3D-skanning og IoT vil Nokian Tyres redusere dekkrelaterte bilulykker med 25 prosent.

 


November, 2016

Slik tar du vare på vinterdekkene dine
Nå er det på overtid med å bytte til vinterdekk. En god tommelfingerregel er å bytte til vinterdekk når det er vanlig med nattefrost. Ved hjelp av noen enkle grep kan du øke livslengden til dine vinterdekk, i tillegg til sikkerheten og komforten.

 


Oktober, 2016

Vianor og Nokian Tyres med verdensrekord: Ny verdensrekord for den raskeste bil kjørt på to hjul: 186 km/t
I slutten av august balanserte stuntsjåfør Vesa Kivimäki sin BMW 330 på to hjul i 186.269 km/t med hjelp av «skuddsikre» dekk fra Nokian Tyres og pitmannskap fra Vianor.

 


Juni, 2013

Bekymringsfri ferie med bil og dekk i toppform
Bilen settes på harde prøver i ferien. Fullastet, lange kjøreetapper, skiftende forhold og høye hastigheter om ferieturen går på kontinentet avslører fort svakheter med bilen. Det er derfor viktig å sjekke både lufttrykk og bremser før ferien. En fullastet bil trenger 10-15 prosent mer luft enn normalt. Sommerdekk av høy kvalitet gir best beskyttelse mot vannplaning.

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier

Gode tilbud i februar!

Gjør kupp på vinterdekk, og sikre deg bilservice til en hyggelig pris! 

Se kampanjen her ×