Sommervei betyr sommerdekk

29.04.2020

Alle styre-, bremse- og akselerasjonskrefter mellom kjøretøy og vei overføres via dekkene. Dekkene er derfor bilens mest aktive sikkerhetsutstyr. Dekkene er bilens «sko», og bærer hele tyngden av bilen. Fire dekk gir til sammen en flate på størrelse med fire håndflater, og det er disse som holder bilen din på veien og som sørger for at du kan ha kontroll over den.

Kvalitet gir sikkerhet

Dekkene er bilens eneste kontakt med underlaget, men ofte det siste folk tenker på når de tenker på bil – selv om dekkene kan bety forskjellen på en farlig ferd og en trygg kjøretur.

Du tenker kanskje at vår og sommer betyr tørr vei og bekymringsfri ferdsel. Sommervær kan likevel være lunefullt, og situasjonen er en helt annen når det kommer en tordenbyge med kraftig regnskyll hvor hjulsporene på veien fylles med vann. Risikoen for vannplaning er overhengende: Det er svært vanskelig å kontrollere bilen, spesielt dersom dekkene er slitte.

Premium dekk gir betraktelig tryggere kjøreegenskaper, og har stor påvirkning på kjørekomfort, dekkenes levetid og drivstofforbruk. Selv om kvalitetsdekk og billigdekk ser like ut, kan en både se og kjenne forskjellen i trafikken. Premium dekk bruker gummiblandinger av høy kvalitet, som sørger for at dekkene fungerer som de skal under alle slags forhold, og over et stort temperaturområde.

 

Fire grunner til å velge gode sommerdekk

  1. Sommerdekk stopper raskere på vått føre

Moderne vinterdekk er designet for å fungere godt på snø, is, slaps og moderat regn, men når det gjelder regnvåte sommerveier er sommerdekk langt overlegne. Forskjellen i bremselengde mellom et slitt piggfritt vinterdekk og et sommerdekk i god stand på en våt veibane, er over 12 meter fra en hastighet på 80 km/t *. Det er over to lengder av en bil, og utgjør en stor forskjell når du må stoppe brått for å unngå å treffe en hindring på veien.

 

  1. Sommerdekk forhindrer vannplaning

Vannplaning er et farlig fenomen, der dekket mister kontakten med veien når det kommer for mye vann mellom overflaten og dekkbanen. Resultatet kan være en ukontrollerbar skrens, der sjåføren ikke kan gjøre annet enn å håpe på det beste. Vinterdekk kan være utmerket når det gjelder planing på slaps, men er ikke noe som matcher sommerdekkenes evne til å takle situasjonen når du kjører inn i masse dypt vann. Mens et sommerdekk kan tåle en hastighet på over 80 km/t på en våt vei før vannplaning, vil et slitt piggfritt vinterdekk gli ut av kontroll med 60 km/t *.

 

  1. Sommerdekk gjør kjøringen mer komfortabel og presis

Selv om begge kan virke svært like, er sommer- og vinterdekk vesentlig forskjellige. I vinterdekk er alt fra slitebane til mykere gummiblanding laget for å gjøre kjøringen trygg under kaldere forhold. Ikke bare vil de fungere dårlig om sommeren, men de varme veiflatene vår og sommer vil også gjøre at dekkene slites raskere. Dermed mister de sine sikkerhetsegenskaper for vinterføre til neste sesong. Sommerdekk er derimot designet for å gi sikkerhet og komfort for sommerkjøring. Varme gater og varme motorveier som er skadelig for vinterdekk, er det naturlige underlaget for sommerdekk. De vil gi en enkel tur med presis håndtering, og rask respons ved sving på rattet. Dette gjør ikke bare kjøringen mer behagelig, men er også tryggere i situasjoner hvor du må manøvrere skarpt for å unngå noe på veien.

 

  1. Dekkenes tilstand og kvalitet er viktige sikkerhetsfaktorer

Når det gjelder bytte av dekk, garanterer ikke det å sette på hva som helst under bilen tryggere kjøring. Før du bytter til sommerdekk, er det viktig å sjekke tilstanden. Hvis de har en mønsterdybde på mindre enn 4 mm, er det lurt å vurdere å kjøpe nye dekk. Med mønsterdybde på under 4 mm, er ikke dekkene lenger like trygge når de møter vått føre. Det er også viktig å sjekke dekkene for ujevn slitasje, og for kutt eller rifter før du kjører - ikke bruk noe som ser skadet ut. Dekk skal heller ikke brukes om de er over 10 år gamle, eller har blitt brukt i mer enn 6 år. Når du kjøper sommerdekk av høy kvalitet til sommeren og Premium vinterdekk for vintermånedene, vil du få optimal sikkerhet i lang tid.

 

Vianor serviceverksteder har iverksatt tiltak for å sikre at kundene trygt kan besøke verkstedet også i disse dager. Vi tilbyr kontaktfri betaling på avdelingene, og du kan også handle produkter og bestille service på nett.

Riktig valg av dekk kan ha en enorm påvirkning på sikkerheten. Finn de riktige sommerdekkene for deg her

 

* Kilde: Tekniikan Maailma 05/2019

 


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2020

Skal du på fjellet eller hytta til helgen? Da bør du vurdere å skifte til vinterdekk.
Det er meldt lave temperaturer og nedbør flere steder i Norge denne helgen. Serviceansvarlig i Vianor, Harald Nordseth, oppfordrer til å sjekke lokal værmelding på forhånd og skifte til vinterdekk i god tid om det er risiko for glatte veier.

Derfor må du huske å sjekke hjulstilling når du skifter dekk
Feil hjulstilling fører til ujevn slitasje på dekkene og kan også belaste andre deler av bilen på lang sikt. Både veigrep og trafikksikkerhet svekkes, og drivstofforbruket øker. Derfor bør du ta en sjekk før du nå bytter til vinterdekk.

 


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg
Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene
Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien
Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!

 


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk
Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!

 


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER
Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk
Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.

 


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk
I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.

Velg kvalitetsdekk for sikkerhet på sommerveien - lavere drivstofforbruk gir også besparelser
Dekk er et viktig utstyr som påvirker bilens sikkerhet, da de er kjøretøyets eneste kontaktpunkt med veibanen. Når du kjøper nye dekk, kan billigere dekk virke som et godt alternativ for lommeboka, men på lang sikt er ofte kvalitetsdekk mer lønnsomt og fremfor alt sikrere.

 


Februar, 2020

Sjekk dette før du legger ut på langtur med bilen
Dette er sjekkpunktene på dekkene du må gå gjennom før du legger ut på lange kjøreturer i vinterferien.

 


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde
Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.

 


Juni, 2019

Slik gjør du motorsykkelen sommerklar!

Viktigheten av å etterstramme etter hjulskift

 


Februar, 2019

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

 


Januar, 2019

Skal du snart ta EU-kontroll på bilen din? Da bør du vite dette!

Kjørte 5000 kilometer på arktisk isbre i løpet av 20 dager

Hvordan unngå at spylervæsken fryser til is

Sjekk dette for å unngå batteritrøbbel

 


Desember, 2018

Få 500 kroner i prisavslag ved å registrere deg på SnapSkan

Sørg for at bilen din er klar for kulden

 


November, 2018

Dette kan du gjøre hvis du opplever batteritrøbbel på vintertiden

Har du husket å etterstramme hjulene dine?

Fra dekk til bil: Nytt bilverksted og kontrollorgan på Bryn

 


Oktober, 2018

Oslo motorshow 26.-28. oktober

Skal du gjenbruke fjorårets vinterdekk?

Du bør bytte til vinterdekk - nå

Alt du trenger å vite om vinterdekk for din elbil

Disse dekkene vant NAF-testen

 


August, 2018

Slik lagrer du sommerdekkene dine

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier

Månedens deal - Gratis batteri test + 20% rabatt på bilbatterier

Hver måned tilbyr vi deg som kunde ekstra gunstige priser på utvalgte produkter eller tjenester. I hele januar tilbyr vi GRATIS batteritest og vi gir deg -20% på bilbatterier dersom du må bytte ut ditt gamle bilbatteri!

Til tilbudet! ×