Sommervei betyr sommerdekk

29.04.2020

Alle styre-, bremse- og akselerasjonskrefter mellom kjøretøy og vei overføres via dekkene. Dekkene er derfor bilens mest aktive sikkerhetsutstyr. Dekkene er bilens «sko», og bærer hele tyngden av bilen. Fire dekk gir til sammen en flate på størrelse med fire håndflater, og det er disse som holder bilen din på veien og som sørger for at du kan ha kontroll over den.

Kvalitet gir sikkerhet

Dekkene er bilens eneste kontakt med underlaget, men ofte det siste folk tenker på når de tenker på bil – selv om dekkene kan bety forskjellen på en farlig ferd og en trygg kjøretur.

Du tenker kanskje at vår og sommer betyr tørr vei og bekymringsfri ferdsel. Sommervær kan likevel være lunefullt, og situasjonen er en helt annen når det kommer en tordenbyge med kraftig regnskyll hvor hjulsporene på veien fylles med vann. Risikoen for vannplaning er overhengende: Det er svært vanskelig å kontrollere bilen, spesielt dersom dekkene er slitte.

Premium dekk gir betraktelig tryggere kjøreegenskaper, og har stor påvirkning på kjørekomfort, dekkenes levetid og drivstofforbruk. Selv om kvalitetsdekk og billigdekk ser like ut, kan en både se og kjenne forskjellen i trafikken. Premium dekk bruker gummiblandinger av høy kvalitet, som sørger for at dekkene fungerer som de skal under alle slags forhold, og over et stort temperaturområde.

 

Fire grunner til å velge gode sommerdekk

  1. Sommerdekk stopper raskere på vått føre

Moderne vinterdekk er designet for å fungere godt på snø, is, slaps og moderat regn, men når det gjelder regnvåte sommerveier er sommerdekk langt overlegne. Forskjellen i bremselengde mellom et slitt piggfritt vinterdekk og et sommerdekk i god stand på en våt veibane, er over 12 meter fra en hastighet på 80 km/t *. Det er over to lengder av en bil, og utgjør en stor forskjell når du må stoppe brått for å unngå å treffe en hindring på veien.

 

  1. Sommerdekk forhindrer vannplaning

Vannplaning er et farlig fenomen, der dekket mister kontakten med veien når det kommer for mye vann mellom overflaten og dekkbanen. Resultatet kan være en ukontrollerbar skrens, der sjåføren ikke kan gjøre annet enn å håpe på det beste. Vinterdekk kan være utmerket når det gjelder planing på slaps, men er ikke noe som matcher sommerdekkenes evne til å takle situasjonen når du kjører inn i masse dypt vann. Mens et sommerdekk kan tåle en hastighet på over 80 km/t på en våt vei før vannplaning, vil et slitt piggfritt vinterdekk gli ut av kontroll med 60 km/t *.

 

  1. Sommerdekk gjør kjøringen mer komfortabel og presis

Selv om begge kan virke svært like, er sommer- og vinterdekk vesentlig forskjellige. I vinterdekk er alt fra slitebane til mykere gummiblanding laget for å gjøre kjøringen trygg under kaldere forhold. Ikke bare vil de fungere dårlig om sommeren, men de varme veiflatene vår og sommer vil også gjøre at dekkene slites raskere. Dermed mister de sine sikkerhetsegenskaper for vinterføre til neste sesong. Sommerdekk er derimot designet for å gi sikkerhet og komfort for sommerkjøring. Varme gater og varme motorveier som er skadelig for vinterdekk, er det naturlige underlaget for sommerdekk. De vil gi en enkel tur med presis håndtering, og rask respons ved sving på rattet. Dette gjør ikke bare kjøringen mer behagelig, men er også tryggere i situasjoner hvor du må manøvrere skarpt for å unngå noe på veien.

 

  1. Dekkenes tilstand og kvalitet er viktige sikkerhetsfaktorer

Når det gjelder bytte av dekk, garanterer ikke det å sette på hva som helst under bilen tryggere kjøring. Før du bytter til sommerdekk, er det viktig å sjekke tilstanden. Hvis de har en mønsterdybde på mindre enn 4 mm, er det lurt å vurdere å kjøpe nye dekk. Med mønsterdybde på under 4 mm, er ikke dekkene lenger like trygge når de møter vått føre. Det er også viktig å sjekke dekkene for ujevn slitasje, og for kutt eller rifter før du kjører - ikke bruk noe som ser skadet ut. Dekk skal heller ikke brukes om de er over 10 år gamle, eller har blitt brukt i mer enn 6 år. Når du kjøper sommerdekk av høy kvalitet til sommeren og Premium vinterdekk for vintermånedene, vil du få optimal sikkerhet i lang tid.

 

Vianor serviceverksteder har iverksatt tiltak for å sikre at kundene trygt kan besøke verkstedet også i disse dager. Vi tilbyr kontaktfri betaling på avdelingene, og du kan også handle produkter og bestille service på nett.

Riktig valg av dekk kan ha en enorm påvirkning på sikkerheten. Finn de riktige sommerdekkene for deg her

 

* Kilde: Tekniikan Maailma 05/2019

 


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.