Velg kvalitetsdekk for sikkerhet på sommerveien - lavere drivstofforbruk gir også besparelser

22.04.2020

På våte veier, og spesielt på regnfulle dager, har tilstanden til sommerdekkene en betydelig innvirkning på kjøresikkerheten, da både bremseavstanden og risikoen for å komme i en vannplaning avhenger av dekkenes egenskaper og tilstand. Mange bilister er klar over risikoen ved ferdsel på nordlige sommerveier, ifølge en undersøkelse gjennomført i begynnelsen av året i Finland. Her oppgir finnene fremfor alt sikkerhet som en avgjørende faktor når de velger nye sommerdekk.

42 prosent av de spurte ønsker dekk som holder og stopper nøyaktig på våte veier, og 37 prosent anser det som viktig at dekk fungerer så godt som mulig mot vannplaning. Etter de sikkerhetsrelaterte egenskapene, var det viktigste dekkenes gode slitestyrke, noe som vektlegges av 32% av de spurte når de velger dekk.

De funksjonene som påvirker kjøresikkerheten, går vanligvis hånd i hånd med kvaliteten og prisen på dekkene.

- Når du bremser på våte veier, kan det være en forskjell på flere meter i bremseavstanden mellom dekk av høy kvalitet og rimelige dekk, noe som kan redde ens eget liv eller andres liv ved brå bremsing. Egenskapene til dekk blir vektlagt i ekstreme situasjoner, når det er viktig at dekkene reagerer raskt på styringen, sier produktsjef Marika Päiväniemi fra Vianor, som leverer bilvedlikehold og dekktjenester .

En profesjonell dekkselger tar hensyn til kundens ønsker og behov

For mange er et nytt dekksett en stor investering, og billig pris på dekk er en viktig faktor i kjøpsbeslutningen for 17% av de spurte i undersøkelsen. Når du velger nye dekk, er det imidlertid verdt å vurdere kostnadene på lengre sikt. Premium-dekk har ofte lavere rullemotstand, noe som resulterer i lavere drivstofforbruk.

- Lett rullende dekk kan spare opptil en halv liter drivstoff per 100 kjørte kilometer når dekkene blåses opp. Å velge et kvalitetsprodukt gir økonomiske besparelser og er også mer miljøvennlig, ettersom kvalitetsdekk produseres i holdbare og miljøvennlige materialer, fortsetter Päiväniemi.

- Hos Vianor er det gode alternativer i dekk-utvalget i alle prisklasser, og vi leter etter de riktige dekkene til hver enkelt av kundene våre. En profesjonell selger tar hensyn til kundens ønsker og behov, på bakgrunn av hvilken løsning som er egnet for bilen og de aktuelle forholdene. Når du velger et dekk, er det viktig å ta i betraktning hvilket kjøretøy som skal ha dekkene, antall kilometer som er akkumulert, samt veiene og hastighetene dekkene skal brukes på, oppsummerer Marika Päiväniemi.

Når du vurderer hvilke dekk du skal kjøpe, er det også verdt å vurdere kjørekomfort, spesielt hvis du samler deg mange kilometer i løpet av sommeren. Kvalitetsdekk er ofte betydelig mer stillegående enn billigere dekk, og kjøreegenskapene er også generelt mer stabile og nøyaktige - noe som øker kjørekomforten.

 

* Undersøkelsen ble bestilt av Nokian Tyres og gjennomført av YouGov forskningsinstitutt i februar-mars 2020. Som svar på dette spørsmålet ble det valgt tre sommerdekk-funksjoner som er de viktigste når du skal ta en kjøpsbeslutning. 1000 finner svarte på undersøkelsen.

 

 


Siste nytt fra Vianor

Februar, 2023

Skift olje og filter regelmessig for mindre slitasje og lavere drivstofforbruk

På nyere kjøretøy kan et skiftintervall ligge på omtrent hver 3000 kjørte mil. Hyppige skift gir mindre slitasje på motoren samtidig som drivstofforbruket ditt blir lavere. Vi anbefaler at det alltid byttes oljefilteret samtidig som oljen byttes. Gjør du ikke det reduseres effekten av oljeskiftet betydelig.


Januar, 2023

Fikser du på bilen selv? Dette må du være oppmerksom på

Moderne biler inneholder mye teknologi som gjør hverdagen enklere. Bilene er fullintegrert med datateknologi som gjør det mulig for mange av bilens sikkerhets- og komfortfunksjoner å fungere. For en amatørmekaniker betyr dette store utfordringer og det er viktig å vite hva du driver med før du begynner å reparere eller utføre service på bilen selv.

Transportører kan enkelt redusere både drivstofforbruk og utslipp

Drivstoffkostnaden er den nest største kostnadsposten for et transportfirma, kun slått av lønn. Det er i stor grad rullemotstanden til dekkene som påvirker drivstofforbruket og dermed hvor store utslippene blir. Med riktig dekkvalg kan du derfor spare både penger og miljø.


November, 2022


September, 2022


Juni, 2022

Høye drivstoffpriser bekymrer: Slik kutter du utgiftene på bilturen i sommer

Med sommerferien rett rundt hjørnet er det lurt å sjekke tilstanden på bilen og dekkene. På den måten kan du sette deg bak rattet med ro i sinnet. Nedenfor finner du noen sjekkpunkter som vil gjøre at bilturen går trygt og uten noen ubehagelige overraskelser. I disse tider er det dessuten mange som uroer seg over de høye drivstoffprisene når de planlegger ferieturen. Da er det greit å vite at du selv kan påvirke drivstofforbruket med overraskende enkle grep.


Mai, 2022

Kjøpere av lastebil- og bussdekk står i en helt ny situasjon – hvordan kan de forberede høsten?

På lik linje som resten av verden har dekkindustrien gjennomgått store endringer i løpet av året. Med økte leveringstider og priser er det avgjørende å forberede høsten så tidlig som mulig. Ved å forhåndsbestille øker du sjansen for å i det hele tatt sikre deg dekkene du trenger, men også å få en så rimelig pris som mulig. Ettersom prisøkningen på regummiering har vært mer moderat og tilgjengeligheten er god, så er det et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ for kjøpere av lastebil- og bussdekk.

Gjør deg klar for bilferien!

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft og langt til neste bensinstasjon... For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger har vi samlet våre beste tips for bilferie-sommeren!


Februar, 2022


Januar, 2022

Slik velger du riktig service til bilen din!

For den gjennomsnittlige bileier kan det være en utfordring å velge riktig bilservice til riktig tidspunkt. Her kommer et par ting du kan ha i bakhodet, som gjør valget enklere når varsellampene begynner å lyse.


Oktober, 2021


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises.

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.