Velg kvalitetsdekk for sikkerhet på sommerveien - lavere drivstofforbruk gir også besparelser

22.04.2020

På våte veier, og spesielt på regnfulle dager, har tilstanden til sommerdekkene en betydelig innvirkning på kjøresikkerheten, da både bremseavstanden og risikoen for å komme i en vannplaning avhenger av dekkenes egenskaper og tilstand. Mange bilister er klar over risikoen ved ferdsel på nordlige sommerveier, ifølge en undersøkelse gjennomført i begynnelsen av året i Finland. Her oppgir finnene fremfor alt sikkerhet som en avgjørende faktor når de velger nye sommerdekk.

42 prosent av de spurte ønsker dekk som holder og stopper nøyaktig på våte veier, og 37 prosent anser det som viktig at dekk fungerer så godt som mulig mot vannplaning. Etter de sikkerhetsrelaterte egenskapene, var det viktigste dekkenes gode slitestyrke, noe som vektlegges av 32% av de spurte når de velger dekk.

De funksjonene som påvirker kjøresikkerheten, går vanligvis hånd i hånd med kvaliteten og prisen på dekkene.

- Når du bremser på våte veier, kan det være en forskjell på flere meter i bremseavstanden mellom dekk av høy kvalitet og rimelige dekk, noe som kan redde ens eget liv eller andres liv ved brå bremsing. Egenskapene til dekk blir vektlagt i ekstreme situasjoner, når det er viktig at dekkene reagerer raskt på styringen, sier produktsjef Marika Päiväniemi fra Vianor, som leverer bilvedlikehold og dekktjenester .

En profesjonell dekkselger tar hensyn til kundens ønsker og behov

For mange er et nytt dekksett en stor investering, og billig pris på dekk er en viktig faktor i kjøpsbeslutningen for 17% av de spurte i undersøkelsen. Når du velger nye dekk, er det imidlertid verdt å vurdere kostnadene på lengre sikt. Premium-dekk har ofte lavere rullemotstand, noe som resulterer i lavere drivstofforbruk.

- Lett rullende dekk kan spare opptil en halv liter drivstoff per 100 kjørte kilometer når dekkene blåses opp. Å velge et kvalitetsprodukt gir økonomiske besparelser og er også mer miljøvennlig, ettersom kvalitetsdekk produseres i holdbare og miljøvennlige materialer, fortsetter Päiväniemi.

- Hos Vianor er det gode alternativer i dekk-utvalget i alle prisklasser, og vi leter etter de riktige dekkene til hver enkelt av kundene våre. En profesjonell selger tar hensyn til kundens ønsker og behov, på bakgrunn av hvilken løsning som er egnet for bilen og de aktuelle forholdene. Når du velger et dekk, er det viktig å ta i betraktning hvilket kjøretøy som skal ha dekkene, antall kilometer som er akkumulert, samt veiene og hastighetene dekkene skal brukes på, oppsummerer Marika Päiväniemi.

Når du vurderer hvilke dekk du skal kjøpe, er det også verdt å vurdere kjørekomfort, spesielt hvis du samler deg mange kilometer i løpet av sommeren. Kvalitetsdekk er ofte betydelig mer stillegående enn billigere dekk, og kjøreegenskapene er også generelt mer stabile og nøyaktige - noe som øker kjørekomforten.

 

* Undersøkelsen ble bestilt av Nokian Tyres og gjennomført av YouGov forskningsinstitutt i februar-mars 2020. Som svar på dette spørsmålet ble det valgt tre sommerdekk-funksjoner som er de viktigste når du skal ta en kjøpsbeslutning. 1000 finner svarte på undersøkelsen.

 

 


Siste nytt fra Vianor

Oktober, 2021


September, 2021

Viktig informasjon vedrørende koronavirus og smittefare

Vi ønsker å ivareta sikkerheten til både våre kunder og ansatte på best mulig vis. Derfor fortsetter vi å ha høyt fokus på smittevern ved våre serviceverksteder, slik at alle trygt kan besøk oss. Vi følger situasjonen nøye, og reviderer fortløpende tiltak etter de til enhver tid gjeldende pålegg og anbefalinger fra myndighetene.


Juli, 2021

Van-/varebilsdekk påvirker komforten og dekkstøyen ved kjøring

Skal du ut å kjøre med bobil til noen av reisemålene, severdighetene og nasjonalparkene i landet vårt i sommer? For å sikre komfortabel kjøring også på lengre turer med dårlige veistandar, er det viktig å ha sjekket at dekkene på bilen er i god stand.


April, 2021

Derfor bør du sjekke dekkene ved kjøp av bruktbil

Mange glemmer å sjekke dekkene når de skal kjøpe bruktbil. Det kan vise seg å bli en dyr og farlig forglemmelse, ettersom dårlige dekk går utover kjøresikkerheten, øker drivstofforbruket og svekker kjørekomforten.


Oktober, 2020


Juli, 2020

Sjekk bremsene dine – før de ikke stopper deg

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, men når sjekket du dem egentlig sist? De kan nemlig være dårligere enn du tror, og uten at du legger merke til det. Som bilfører er du ansvarlig for bilens tekniske stand, hvilket innebærer at du må vite at bremsene fungerer optimalt.

Dette betyr varsellampene

Unngå motortrøbbel og stans langs veien i sommer! Som bilsjåfør blir en fort godt kjent med at det tennes lys i symbolene for drivstoffnivå, setebelte, nær- og fjernlys og blinklys. Så var det alle disse andre symbolene i dashbordet; hva betyr de egentlig? Og hva gjør du når de plutselig lyser? Vi gir deg svarene på hva de mest vanlige varsellampene betyr, og hvordan du skal håndtere det når en eller flere tennes.

Slik blir dere klare for bilferien

Intens varme, unger i baksetet som vil ha is, myggstikk som klør, innestengt luft i bilen, tomt for spylevæske og det er langt til neste bensinstasjon. Det er ikke til å stikke under en stol at ferie kan ha sine utfordringer. Like fullt er bilferie med familie eller venner en fantastisk måte å oppleve landet på. For å gi sommeren på hjul de beste forutsetninger, er det noen forberedelser du kan gjøre i god tid. Vi gir deg våre beste tips for bil-sommeren!


Juni, 2020

Tips for trygge sommerdekk

Svært få sjekker mønsterdybden på sommerdekkene sine, faktisk bare halvparten av alle nordmenn. Slitte sommerdekk gjør bremselengden lengre, og øker sannsynligheten for vannplaning. Ta derfor en ekstra sjekk før du legger ut på reise i sommer!


Mai, 2020

NOKIAN TYRES TAR BÆREKRAFTIG GREP MED DEKKPOSER

Som første dekkprodusent i verden lanserer Nokian Tyres miljøvennlige dekkposer. Ved å lage posene ved hjelp av biomateriale, reduseres utslippene av karbondioksid med opptil 75 prosent, sammenlignet med vanlig produksjon.

Fem tips for lagring av dekk

Riktig lagring forlenger dekkets levetid. Når dekkene blir tatt godt vare på, forblir de trygge og brukbare i lengre tid. I følge en studie utført på vegne av Nokian Tyres, lagrer bare 14 prosent av finske bilister dekkene sine på et dekkhotell. Dette til tross for at dekkene på et dekkhotell er beskyttet ikke bare av optimale lagringsforhold, men også av forsikring.


April, 2020

Sommervei betyr sommerdekk

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som at det å bruke piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se nøye på hva som ruller under bilen din.


Februar, 2020


September, 2019

Økt risiko for vannplaning med dårlig mønsterdybde

Risikoen for vannplaning er kanskje størst om høsten i Norge, men mer regn over lengre perioder hele året og dårlige veier gjør dette til en risikofaktor året rundt. Dekkets mønsterdybde og førerens kjørestil betyr mer enn våtgrep-klassifiseringen.
Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning

Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Dekksiden gir nyttig informasjon

For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden

EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.