Vinteren er ikke over – har du gode nok dekk til påskeferien?

01.04.2015

Mild vinter med bare veier kan ha ført til ekstra slitasje på vinterdekkene dine. Med kraftig snøvær i vente den første påskehelgen er det ekstra viktig at du sjekker dekkene før du kjører til fjells, advarer dekkekspert.

Meteorologisk Institutt varsler mye nedbør og vanskelige kjøreforhold med vind og snøfokk på Østlandet de nærmeste dagene. Skal du til fjells kan dekkene dine være avgjørende for din og andres sikkerhet.

Mot slutten av vintersesongen er det ekstra viktig at du tar deg tid til å sjekke om vinterdekkene dine er slitte. Uansett om du har pigg- eller piggfrie vinterdekk vil de påvirkes av måten du har kjørt på og veiene i vinter.

-De bare, grove veiene på Østlandet den siste tiden sliter ekstra på alle dekk, og spesielt piggfrie vinterdekk som først og fremst er laget for vinterbruk. Piggfrie dekk som er ujevnt slitt av grove vårveier vil ha mistet mange av sine egenskaper, sier Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk Norge.

Store utslag i bremselengde

Er du utrygg på veiforholdene dit du skal er piggdekk det sikreste valget, da de gir best bremseegenskaper, fremkommelighet og er enklest å kontrollere ved skrens.

Forskjellene i bremselengde på pigg og piggfrie dekk er størst på «nullføre». Om en bil med piggdekk kjører i 50 km/t på is tar det 43 meter før bilen stopper. Kjører du med nordiske dekk uten pigger tar det 60 meter før bilen stopper. Det er en forskjell på 17 meter, eller nesten fire billengder.

- Forskjellen i bremselengde på is er største når man sammenligner piggdekk med piggfrie dekk produsert for sentral-europeiske forhold. Da kan forskjellen være så mye som åtte billengder, sier Hauge.

Piggdekk kan du kjøre med til første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge, og helt til 30.april i Nord-Norge.

Dette må du sjekke før du drar på påskeferie:

Mønsterdybde 

Norsk lov krever at vinterdekk skal ha minst 3 millimeter mønsterdybde, men de fleste dekkleverandørene anbefaler en sikkerhetsgrense på fire millimeter.

- Har du dekk fra Nokian kan du enkelt sjekke mønsterdybden på slitasjevarsleren (DSI) som viser mønsterdybde i millimeter på slitebanen. Nokian Hakkapeliitta vinterdekk har dessuten et snøkrystallsymbol som forsvinner når mønsterdybden kommer under 4 millimeter, sier han.

Fyll ekstra luft ved kaldvær

Uansett hva slags vinterdekk man velger er det viktig å være klar over at kulde påvirker dekkene. Mange bilister kjører nemlig med for lavt lufttrykk om vinteren – uten å være klar over det selv.

- Mange fyller luft når dekkene skiftes inne i et varmt verksted. Da er det lett å glemme at kaldt vær påvirker lufttrykket. Faller temperaturen 10 grader, faller lufttrykket 0,1 bar. For lavt lufttrykk gjør at bilen bruker mer bensin, slipper ut mer CO2 gasser og dekket slites raskere, sier Hauge.

Ekspertens tips er å fylle 0,2 bar mer enn bilfabrikantens standard anbefaling, dersom du fyller luft innendørs og vet du skal ut i kaldt vær.

Roter dekkene

Har du en tohjulsdrevet bil bør du også sjekke om det er ujevnheter i slitasjen på drivhjulene og hjulene som ruller fritt. Er forskjellen i mønsterdybden mellom dekkene på drivakslingen og de andre dekkene over to millimeter, bør du ta fram jekken og rotere dekkene for å jevne ut slitasjen.

- Dekkene som er montert på drivakslingen vil alltid slites mer enn dekkene som ruller fritt. En god tommelfingerregel å huske på er at de beste dekkene alltid skal være montert på bakakselen, sier Hauge.

Lad mobiltelefonen

Sjekk at bilen har isskrape, snøskuffe, startkabler, en lommelykt med nye batterier og refleksvest. Dersom turen er lang, bør du også pakke varme klær, siden bilen kan stoppe underveis og det kan ta tid å få hjelp.

Kjør forsiktig, redusere hastigheten etter forholdene og hold en trygg avstand til kjøretøyet foran deg. Sjekk været og eventuelle trafikkadvarsler før du drar og husk å lade mobiltelfonen din slik at du kan ringe etter veihjelp dersom uhellet skulle være ute.


Vianors siste nyheter

August, 2018

Gjør motorsykkelen sommerklar slik!

 


Mai, 2018

Nokian Tyres starter byggingen av nytt teknologisenter i Spania

Er du klar for sommerdekksesongen? Her får du noen tips og råd

 


Mars, 2018

Nokian Tyres feirer 120 år

Nokian Tyres går tilbake til røttene og lanserer nytt design

 


Januar, 2018

Lavere utgifter og mindre utslipp med nye dekk fra Nokian Tyres

 


September, 2017

Høstvær og våte veier: Pass opp for vannplaning!

Nokian Tyres introduserer revolusjonerende nytt produkt: Verdens første piggdekk med doblepigger sikrer ekstraordinært grep på Norske vinterveier

Nokian Hakka Black 2 og Nokian Hakka Black 2 SUV – behagelig kjøring på nordiske sommerveier

Nye Nokian Hakka Blue 2 SUV er en vinner på regnfylte veier

 


Mai, 2017

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?
Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

Nokian Hakka Blue 2 er årets beste sommerdekk
Hvert år er det høye forventninger til NAFs tradisjonsrike kåring av årets beste sommerdekk. Fjorårets vinner var Nokian Hakka Green 2, og det var knyttet stor spenning til om de kunne fortsette suksessen også i 2017. Nykommeren Nokian Hakka Blue 2 gikk nemlig helt til topps i årets kåring, og Nokian Tyres kan juble over førsteplassen for andre år på rad. De viktigste egenskapene Hele 18 ulike dekkmerker ble testet. Disse var i forskjellige prisklasser og forskjellige kvaliteter, og ble testet med samme biltype og under like forhold på et testanlegg i Marseille i Frankrike. Testen bestod av åtte ulike testdisipliner, og sluttresultatet ble basert på de oppnådde poeng i hver testdisiplin.Kort bremsestrekning, god evne til å motstå vannplaning, samt et godt veigrep er de viktigste egenskapene til et sommerdekk. Nokian Hakka Blue 2 scorer jevnt godt i alle disiplinene, og har i tillegg klassens laveste støymåling.- Vi er utrolig stolte over at Nokian Hakka Blue 2 er kåret til det beste sommerdekket på markedet, særlig i en uavhengig og så tradisjonsrik dekktest som det Motor tilbyr, sier Fredrik Hauge, dekkekspert og produktsjef i Nokian Tyres Norge.Les mer

Dette er sommernyhetene fra Nokian Tyres
Det blir lysere, snøen smelter og asfalten tørker opp. Snart er det på tide å skifte til sommerdekk. Nokian Tyres tilbyr et bredt utvalg av høykvalitets sommerdekk til alle sjåførers behov. Noen nye tilskudd er også på plass. Felles for dem alle er at de er spesialdesignet for den uforutsigbare nordiske sommeren.

 


Desember, 2016

Lanserer revolusjonerende sikkerhetsteknologi: Automatiske skannere i veien varsler når du må skifte dekk
Med 3D-skanning og IoT vil Nokian Tyres redusere dekkrelaterte bilulykker med 25 prosent.

 


November, 2016

Slik tar du vare på vinterdekkene dine
Nå er det på overtid med å bytte til vinterdekk. En god tommelfingerregel er å bytte til vinterdekk når det er vanlig med nattefrost. Ved hjelp av noen enkle grep kan du øke livslengden til dine vinterdekk, i tillegg til sikkerheten og komforten.

 


Oktober, 2016

Vianor og Nokian Tyres med verdensrekord: Ny verdensrekord for den raskeste bil kjørt på to hjul: 186 km/t
I slutten av august balanserte stuntsjåfør Vesa Kivimäki sin BMW 330 på to hjul i 186.269 km/t med hjelp av «skuddsikre» dekk fra Nokian Tyres og pitmannskap fra Vianor.

 


Januar, 2016

Ny teknologi: Nokian Tyres utvider bruken av Aramid Sidewall-teknologi– Ultrasterke aramidfibre gir lengre holdbarhet for deg som kjører SUV
Nokian Tyres, verdens nordligste dekkprodusent, øker nå bruken av den innovative Aramid Sidewall-teknologieni sine nye SUV vinterdekk.

 


Oktober, 2015

Nokian Tyres til topps igjen
For andre gang i år har vinterdekkene til Nokian Tyres stukket av med seieren i en viktig vinterdekktest. Nokian Hakkapeliitta 8 og Nokian Hakkapeliitta R2 kåret til beste pigg og piggfrie dekk i Autor Motor og Sport sin vinterdekktest.

Dobbeltseier til Nokian i årets vinterdekktest
Gikk helt til topps i kategoriene for pigg- og piggfrie vinterdekk, for andre året på rad.

 


April, 2015

Vinteren er ikke over – har du gode nok dekk til påskeferien?
Dette må du sjekke før du drar på påskeferie.

 


Mai, 2014

Slik gjør du: Kjør sikrere med økt dekklevetid
Med noen enkle grep kan du forlenge levetiden på sommerdekkene dine betydelig, og spare mye penger. Samtidig kjører du sikrere, mer komfortabelt og mer miljøvennlig – og en ekstra bonus er redusert drivstofforbruk på bilen din. Det er sommerdekk av høy kvalitet som er utviklet for norske forhold som har best slitestyrke.

 


Juni, 2013

Bekymringsfri ferie med bil og dekk i toppform
Bilen settes på harde prøver i ferien. Fullastet, lange kjøreetapper, skiftende forhold og høye hastigheter om ferieturen går på kontinentet avslører fort svakheter med bilen. Det er derfor viktig å sjekke både lufttrykk og bremser før ferien. En fullastet bil trenger 10-15 prosent mer luft enn normalt. Sommerdekk av høy kvalitet gir best beskyttelse mot vannplaning.

 


Juni, 2012

Sommerdekk med høy kvalitet gir god beskyttelse mot vannplaning
Hver tredje norske familie reiser på ferie med bilen. Kvalitet og tilstand på sommerdekk er svært viktig for sikker kjøring, spesielt når en kraftig tordenskur overrasker feriebilistene. En test som svenske MHF har gjort, viser at en bil med billige og slitte sommerdekk fikk vannpløaning ved nesten 20 km/t lavere hastighet enn bilen med nye sommerdekk av høy kvalitet for nordiske forhold.

Pass på fartsmerking og lastfaktor: Riktige dekk for sikkerhetens skyld
Ved kjøp av nye dekk er det svært viktig å være oppmerksom på begreper som hastighetsmerking og lastfaktor. Begge deler er viktig, både for kjøreegenskaper og sikkerhet, forteller Tron Gulbrandsen, salgsdirektør i Nokian Dekk.

Dekksiden gir nyttig informasjon
For den som vet hva man skal se etter, gir merkingen på dekksiden en mengde informasjon. Her får du vite hvor dekket er produsert, når det er produsert, hvilken hastighet det er godkjent for og mye mer.

EUs nye dekkmerking kan villede forbrukere i Norden
EUs nye dekkmerking kan gi feil signaler til forbrukerne i Norden, viser en ny markedsundersøkelse som YouGov Group har gjennomført på oppdrag av Nokian Tyres i Norge, Sverige og Finland. Nordiske bilister som svarte på markedsundersøkelsen ønsker først og fremst at vinterdekk skal ha godt grep på is- og snødekte veier.

 


Mars, 2012

Nye Nokian NTR 46 lastebildekk gir slitestyrke for variert anleggskjøring

Nokian Hakka Blue til topps i sommerdekktest

252,09 km/t: Verdensrekord forelbiler på is

Nokian Tyres sommerdekk for personbiler 2012: Nye Nokian Hakka Blue trives på våte veier