EUs nye dekkmerking

EC_tyre_label_web_rgb_S.jpg

Sikkerhet, økonomi og miljøeffektivitet

EUs nye dekkmerking, som trer i kraft fra og med november 2012, vil forenkle valget av dekk. Dekkmerkingen vil fungere omtrent på samme måte som energieffektivitetsmerking på hvitevarer.

Hensikten med dekkmerkingen er at man skal velge dekk av bedre kvalitet, og dermed også sikrere dekk. Når dekkmerkingen trer i kraft vil man tydelig kunne se klassifiseringsmerkingen på alt informasjonsmateriell om dekk og hos alle forhandlere.

Når det gjelder vinterdekk, hjelper ikke dekkmerkingen nordiske forbrukere. Den kan i verste fall faktisk være villedende og sette trafikksikkerheten på spill. Dekkmerkingen gjelder piggfrie vinterdekk, men ikke piggdekk.

polttoainetaloudellisuus.jpgDrivstofføkonomi
Rullemotstandsklassser A-G for å vurdere dekkets drivstofføkonomi. Les mer om drivstofføkonomi.

markapito.jpgVåtgrep
Våtgrepsklasser A-G for bremselengder på vått underlag. Les mer om våtgrep.

ohiajomelu.jpg

Dekklyd
Utvendig lydnivå og måleverdier for utvendig lydnivå. Les mer on dekklyd.

Informasjon som forenkler valg av dekk

Tre egenskaper som omfattes av dekkmerkingen: drivstofføkonomi, våtgrep og ekstern dekklyd. I tillegg til de tre egenskapene det fokuseres på i EUs dekkmerking, er det mange flere egenskaper som påvirker sikkerhet, ytelse og miljø – egenskaper dekkutviklere verdsetter.

Når du velger nye dekk, er det best å velge dekk som møter dine behov best mulig. Selv om den nye dekkmerkingen vil gjøre det enklere å sammenligne ulike dekktyper, vil det lønne seg å innhente informasjon også fra andre kilder – blant annet dekkforhandlere, motorbladenes uavhengige dekktester og dekkprodusentene.

Vinterdekk og nordiske forbrukere

Den nye dekkmerkingen tar ikke hensyn til nordiske vinterforhold. Under krevende og skiftende vinterforhold er grepet på snø og is dekkenes viktigste sikkerhetsegenskaper. For å kunne kjøre trygt er det viktig å velge riktig type dekk for de aktuelle kjøreforholdene.

Den nye dekkmerkingen gjelder dekk som er produsert etter 1. juli 2012 til følgende kjøretøy som er godkjent for trafikk på offentlig vei: Personbiler, 4x4-biler, lette lastebiler og dekk til lastebiler og busser.

Dekktester er viktige
Nokian Tyres vintergrepsmerking

EU`s dekkmerking og Vianor

All informasjon om merking av dekk vil du finne på Vianor sin hjemmeside fra 1.11.2012. Denne informasjonen vil du også finne ute på alle avdelinger.