Dekkdimensjoner

Dekkdimensjoner

I tabellen nedenfor finner du dekkdimensjoner for din bil, SUV eller varebil sortert etter felgens størrelse. Ved å klikke på riktig dekkdimensjon, kan du se alle dekkalternativene for bilen din. Du kan da enkelt bestille dekkene direkte i vår nettbutikk.

Våre profesjonelle dekkmontører hjelper deg med å montere dekkene dine trygt. Når du legger dekkene i handlekurven, legges automatisk anbefalt dekkservice til for å få de nye dekkene montert, balansert og satt på bilen din. Praktisk og enkelt!

Velg riktig dekkdimensjon

Hvis du er usikker på hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din, kan du bruke bilens instruksjonsbok eller vognkort. Du kan også se på de aktuelle sommer- eller vinterdekkene for å se hvilken dekkdimensjon som passer til bilen din (f.eks. 205/55 R16). Du kan også få hjelp fra nettstedet vårt ved å oppgi bilens registreringsnummer. Systemet viser deretter hvilke dekkdimensjoner som passer til bilen din. Det er fortsatt viktig å sjekke hvilken dekkdimensjon som er på dine nåværende sommer- eller vinterdekk, slik at de nye dekkene du velger passer til felgen (f.eks. 16") som du bruker på dine nåværende dekk.

En del av dekkmerkingen på dekkets sidevegg refererer til dekkets størrelsesbetegnelse, for eksempel 195/65 R15 95V. Vi anbefaler å velge dekk i samsvar med bilprodusentens anbefaling. I tillegg til dekkets størrelse, er dekkets lastindeks (95) og hastighetsklasse (V) også oppgitt. Kontroller at både lastindeks og hastighetsklasse er lik eller høyere enn det som er oppgitt i vognkortet. Klikk her for å lese mer om dekkmerking.

Velg en felgstørrelse for å se alle dekkdimensjoner

Dekkdimensjon forklaring – hva betyr dekkdimensjon?

Dekkdimensjon er et begrep som brukes til å beskrive størrelsen på dekket. Dekkets dimensjoner blir beskrevet ved hjelp av tre tall og en bokstav, og denne informasjonen er preget inn i selve gummien i dekket. Dekkdimensjonene beskriver rett og slett spesifikasjonene på dekket, og viser hvilke dekk som passer på bilen din.

Informasjon om hvilken dekkdimensjon som er anbefalt for din bil finner du i vognkortet. Du kan til en viss grad velge og vrake når det kommer til dekkdimensjoner, f.eks. hvis du ønsker et bredere dekk enn det du har hatt tidligere, men du burde holde deg til målene som er anbefalt for ditt kjøretøy, og ikke ha mindre dimensjoner enn den gitte spesifikasjonen.

Nummerene i en dekkdimensjon måler følgende:

  •       Dekkets bredde – dekkbredde
  •       Dekkets profil – dekkprofil (høyden på gummien)
  •       Størrelsen på felgen dekket skal sitte på – hjuldiameter

Et eksempel på nummer i en dekkdimensjon kan være 175/65R15. Her ser du de tre tallene, 175, 65 og 15.

Nummerene beskriver følgende:

  •       175 er dekkets bredde i millimeter
  •       65 er dekkets profilhøyde, sett i prosent av dekkets bredde
  •       R står for radialdekk, og forteller hvilken type dekk det er
  •       15 er størrelsen på felgen, målt i tommer

Det finnes noen dimensjoner som er mer brukt og mer populære enn andre, men i det store og det hele finnes det et veldig stort utvalgt. Her hos Vianor kan du velge blant mange varianter, med felgdiameter fra 12 til 22 tommer.

Hvis du vil bytte til en annen dekkdimensjon enn det du hadde eller det som står i vognkortet, er det viktig at du tar hensyn til det som kalles rulleomkretsen. Rulleomkrets på dekk tilsier hvor langt dekket ruller per rotasjon, og ifølge regler fra Statens Vegvesen kan ikke denne avvike mer enn 5% fra den dimensjonen som er oppført i vognkortet.

I listen ovenfor kan du velge dekk ut ifra størrelsen på bilens felger, for deretter å se alle dekkdimensjonene vi har tilgjengelig i den størrelsen.

Dekkdimensjon, hastighetsklasse og lastindeks

Når man forklarer dekkdimensjoner, ses det gjerne i sammenheng med dekkenes hastighetsklasse og lastindeks. Disse spesifikasjonene står også trykt på dekket, og til sammen beskriver de dekkets egenskaper. Alle disse begrepene er viktige faktorer når du skal velge deg nye dekk.

  •       Hastighetsklasse indikerer maks tillatt hastighet på et dekk
  •       Lastindeks indikerer den maksimale vektkapasiteten på et dekk

Hvis du bytter dekk selv, må du være oppmerksom på at dekkenes hastighetsevne er minst like høy som bilens topphastighet. Lastindeksen forteller om hvor mye vekt dekkene er egnet til å klare, og denne burde ikke være lavere enn maksimallasten som er oppgitt i bilens vognkort.

Ulike dekkdimensjoner – hvordan påvirker det kjøringen?

Dekkene som sitter på bilen, har naturlig nok stor innvirkning på både kjøreopplevelse og kjøreegenskapene. De fleste sjåfører velger å holde seg til de samme dimensjonene de brukte forrige gang når de bytter ut dekkene på bilen sin, men du har mulighet til å prøve ut noe nytt, om ønskelig.

For eksempel blir bredere dekk typisk mest brukt på vinterføre, men her strides de lærde – det er uenighet om hvilke dekk som passer best til hvilket føre, og meningene er mange. Generelt sett skal bredere dekk gi bedre stabilitet og grep, samt noe kortere bremselengde.

Et smalere dekk ruller generelt sett lettere enn et bredere dekk, gir bedre akselerasjon, og minsker i de fleste tilfeller drivstofforbruket – men det er mange variabler som spiller inn her, og det finnes ikke noe konkret svar for rett og galt.

Uansett hvilke dekk du foretrekker, er det viktig at du velger dekk som passer til din bil – det finner du gjennom å velge riktig dekkdimensjon, hastighetsklasse og lastindeks.