Nye dekk med godt dekkmønster som effektivt leder vannet bort fra dekket, er det beste våpen mot vannplaning. Ifølge tester starter vannplaning når vann trenger inn under utslitte dekk (mønsterdybde under 1,6 mm) ved 76 km/t, mens for nye dekk skjer det først ved 96 km/t. 

7 tips for å unngå vannplaning

1. Sjekk at mønsterdybden på dekkene dine er god nok, spesielt hvis du ikke har sjekket dette siden forrige dekkskift. Vi anbefaler at mønsterdybden bør være på minst fire millimeter.

2. Unngå å kjøre i de vannfylte hjulsporene i veien. Du bør for øvrig heller ikke kjøre i disse sporene på tørr vei om det trygt kan unngås, da asfalten i sporene er grovere og sliter mer på dekkene.

3. Juster hastigheten etter forholdene og hold god avstand til bilen foran. Hvis det regner mye, kan det være lurt å sette av ekstra tid til turen og redusere farten.

4. Kontroller lufttrykket i dekkene. For lavt lufttrykk svekker bilens kjøreegenskaper, spesielt i ekstreme situasjoner. Drivstofforbruket ditt blir også høyere om lufttrykket er feil. Anbefalt lufttrykk står som regel i siden på førerdøren eller i drivstofflokket til bilen din.

5. Det er alltid tryggest å kjøre når alle fire dekkene er i like god stand, men skulle det være forskjell i slitasje mellom dekkene foran og bak bør de minst slitte dekkene alltid monteres på bakakselen.

6. Rengjør vindusviskerbladene og erstatt eventuelt slitte blader med nye for å sikre best mulig sikt. Dersom vindusviskerbladene etterlater striper på ruta er det på tide å skifte dem ut.

7. Om du likevel skulle oppleve vannplaning, er det viktig at du holder hodet kaldt. Ta føttene av pedalene og unngå å vri rattet. Om du vrir rattet til høyre eller venstre, kan du plutselig havne utenfor veien når bilen får grep igjen, noe som kan skje fort og plutselig når farten reduseres.

Trygg reise!

Kjøp nye dekk her

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk