« Tilbake til artikler
« Tilbake til artikler

EU-kontroll regler

Mekaniker hos Vianor forklarer EU-kontroll regler til kunde i verkstedmiljø.

EU-kontrollen er en påbudt sjekk av bilen som kommer med et knippe frister og regler. Hvis man ikke overholder reglene, risikerer man at bilen får kjøreforbud og blir avskiltet. I 2019 kom det en lovendring som skjerpet reglene noe, som blant annet betyr at bilen nå må være ferdig godkjent innen fristen – ikke bare levert. EU-kontrollen behøver imidlertid ikke å by på stress, så lenge man er ute i god tid!

De viktigste regler for EU-kontroll:

  • EU-kontroll for nye biler. Nye personbiler opptil 3500 må på EU-kontroll innen fire år etter førstegangsregistrering.
  • Eldre personbiler. Deretter skal bilen på EU-kontroll innen to år etter forrige kontroll.
  • Etterkontroll ved feil. Hvis bilen ikke blir godkjent, må den på etterkontroll innen to måneder.
  • Godkjent innen fristen. Bilen må være godkjent innen fristen. Det inkluderer også potensielle reparasjoner og etterkontroll.
  • Fritt valg hos et godkjent verksted. Du velger selv når og hvor du vil ta EU-kontrollen, men det må være hos et godkjent kontrollorgan. 

BESTILL EU-KONTROLL

Regler for EU-kontroll

EU-kontrollen er en obligatorisk sjekk som alle personbiler må gjennom for å sikre at de oppfyller kravene til sikkerhet og miljø. Hovedregelen er at bilen må være godkjent i en EU-kontroll hvert annet år. Unntaket er nye biler som først skal kontrolleres etter fire år. 

Kontrollen må utføres hos et godkjent verksted, og fristen for godkjenning må overholdes for å unngå kjøreforbud og risiko for avskilting. Dette gjelder både for bensinbiler, dieselbiler, elbiler og hybridbiler. 

Dersom bilen ikke blir godkjent, må eventuelle feil utbedres før den fremvises til en etterkontroll. Det er også verdt å merke seg at du fritt kan velge verksted for både den ordinære kontrollen og etterkontrollen, og at du kan sjekke fristen for din bil på Statens Vegvesens nettsider. 

EU-kontroll frist regler

Du velger selv når bilen skal på EU-kontroll, så lenge det er innen fristen. Det betyr at du kan velge å ta kontrollen lenge før det har gått to år siden forrige gang, om du skulle ønske det. Du får en påminnelse fra Statens vegvesen minst to måneder før fristen går ut. 

Fristen for din neste EU-kontroll  beregnes ut fra datoen fra forrige gang du var på kontroll, om ikke bilen er mindre enn fire år gammel. Merk at hvis du tar kontrollen mindre enn to måneder før fristen går ut, vil den opprinnelige kontrolldatoen bli brukt til å beregne fristen for neste EU-kontroll. 

Regler for etterkontroll

Dersom bilen ikke blir godkjent under EU-kontrollen, må den inn til etterkontroll for å dokumentere at feilene er utbedret. Etterkontrollen må være gjennomført innen den opprinnelige fristen, eller innen to måneder etter den opprinnelige EU-kontrollen - basert på hvilken som kommer først. 

Etterkontrollen kan utføres hos et hvilket som helst godkjent verksted – det trenger ikke være samme sted som EU-kontrollen ble gjort. 

Under etterkontrollen sjekkes kun de manglene som ble påpekt i den første kontrollen, men verkstedet har plikt til å varsle dersom det avdekkes nye trafikkfarlige feil. Når bilen blir godkjent, sendes dokumentasjonen til Statens Vegvesen, og bilen vil være godkjent for to nye år. 

Regler for andre typer kjøretøy

Noen tyngre kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500, som også inkluderer yrkeskjøretøy, skal på EU-kontroll senest 12 måneder etter førstegangsregistrering. Deretter er kontrollen årlig. Dette gjelder imidlertid ikke for personbiler opptil 7,5 tonn, som følger ordinære regler. 

Personbiler med tillatt totalvekt over 7500 kilo må derimot inn til kontroll innen ett år, og deretter hvert år. Veteranbiler følger egne regler, der bevaringsverdige biler eldre enn 30 år kun må på EU-kontroll hvert femte år. Er bilen over 50 år gammel, er den som regel fritatt fra kontrollen.

Kvinnelig mekaniker viser EU-kontrollresultater til kunde ved bilen inne på dekkverksted.

Nye regler for EU-kontroll: Innsamling av OBFCM-data

Fra 1. januar 2025 gjelder nye regler for EU-kontrollen i Norge, der verkstedene skal samle inn såkalte OBFCM-data (On-Board Fuel Consumption Monitoring) fra nyere biler. Denne endringen innebærer at bilens faktiske drivstofforbruk, kilometerstand og understellsnummer blir avlest under EU-kontrollen. For ladbare hybridbiler vil det også bli hentet ut data knyttet til forbruk og kjørelengde når bilens elektriske motor har vært i bruk. 

Innsamlingen av OBFCM-data gjelder for person- og varebiler som bruker fossilt drivstoff og som er førstegangsregistrert etter 1. januar 2021. Det betyr at elbiler ikke omfattes av denne avlesningen. 

Hovedformålet med innsamlingen av OBFCM-data er å gi EU-kommisjonen statistikk som viser forskjellen mellom bilens faktiske drivstofforbruk og det forbruket som er oppgitt ved typegodkjenningen av bilen. Dette er en del av EUs markedstilsyn som skal sikre at bilfabrikantene oppfyller sine mål for reduksjon av CO2-utslipp. 

Du har rett til å reservere deg mot at OBFCM-data samles inn under EU-kontrollen. For å benytte seg av denne retten, må bileieren informere verkstedet før kontrollen utføres. Verkstedet har ansvar for å opplyse om reservasjonsretten og for å sikre at dataene ikke leses av dersom eieren reserverer seg. 

Nye regler for EU-kontroll innført i 2019

Før lovendringen i 2019 styrte det siste sifferet i registreringsnummeret på bilen din når bilen skulle inn på EU-kontroll, men slik er det ikke lenger. Nye biler registrert etter 8. februar 2019 med tillatt totalvekt under 3500 kilo skal kontrolleres 4 år etter førstegangsregistrering, og deretter senest 2 år etter forrige kontroll. 

Dato for førstegangsregistrering finner du i bilens vognkort. Etter bilen har vært på sin første EU-kontroll, begynner toårsintervallene å gjelde. Det vil si to år fra den første kontrolldatoen. 

Bilen må være godkjent innen fristen

Den mest aktuelle endringen fra 2019 for de fleste er at bilen nå må være godkjent innen fristen. Før holdt det å ha bilen inne til kontroll innen fristen, men nå må altså bilen være godkjent innen fristen. Ta derfor høyde for at det kan avdekkes feil og mangler som må utbedres når du bestiller time, slik at disse kan utbedres før fristen går ut.

Kvinnelig mekaniker smiler mot kamera foran teammøte hos Vianor verksted.

Strengere krav til godkjenning

I 2019 kom det også strengere krav til personellet som skal gjennomføre kontrollene. Tidligere var det kun krav til virksomheten som utfører kontrollen, men i dag stilles det krav til personlig godkjenning og sertifisering av kontrollører og tekniske ledere. 

Endringene vil sikre like rutiner hos alle kontrollorganer, slik at bilene tilfredsstiller de kravene til miljø og sikkerhet som er satt. Det er EU som påkrever dette, og i Norge har Vegdirektoratet ansvaret for å påse at godkjenningene gjennomføres.

Også i 2015 innførte EU strengere regler, der antall sjekkpunkter i kontrollen økte fra 85 til ca. 150. Dette har ført til at en EU-kontroll nå tar noe lengre tid å gjennomføre, da en rekke kontrollpunkter er delt opp og flere detaljer skal fylles ut på kontrollseddelen. Med disse regelendringene kom også krav til nytt og kostbart verkstedutstyr, og økte kostnader for kontrollorganene. 

Dette, i tillegg til kravet om personlig sertifisering av kontrollpersonell, har ført til at prisen på EU-kontroll har gått noe opp de siste årene. Les alt om EU-kontroll-regler på vegvesen.no.