Hva er boltsirkel?

Hjulene på bilen festes med fire til åtte bolter. Hvor mange bolter som brukes varierer basert på produsent og biltype. Diameteren i boltsirkelen viser til navet de fire bolthullene er plassert på. Et eksempel på en boltsirkel kan derfor være 5x100 – det angir at det er fem bolter, med en nominell diameter på 100 millimeter.

Noen av de mest brukte boltsirkel-diameterne på nyere biler inkluderer 100 mm, 112 mm, og 114,3 mm. Når du skal kjøpe hjul eller felger til bilen, er det viktig at du vet hvilken boltsirkel den bruker. Det står trykt inn på baksiden av de fleste felger med forkortelsen PCD, men du kan også måle det selv.

Felgens boltsirkel må matche bilens

Når det kommer til felger, er det svært viktig at man bruker den samme boltsirkel-dimensjonen som bilen har. Det er lovpålagt, i tillegg til at selv det minste avviket kan føre til vibrasjoner og spenning når man kjører, som igjen kan forårsake skade på både felg og kjøretøy. Det er i tillegg flere andre aspekter som er viktig å tenke på når man skal kjøpe nye felger – vi har samlet noen gode råd og tips her, samt at du også kan bruke vår felgvelger til å finne et produkt som passer til din bil.

Slik måler du boltsirkelen på bilen din

For å måle hvilken boltsirkel bilen din bruker, må du først fjerne hjulet fra kjøretøyet. Til dette trenger du en jekk og andre nødvendige verktøy som brukes når hjulene skiftes. Når hjulet er tatt av, kan du måle avstanden mellom bolthullene ved hjelp av en skyvelære. Et målebånd kan også brukes, men det blir kanskje ikke like nøyaktig. Boltsirkel-diameter måles på tvers av navet, fra senter til senter mellom bolthullene. Mange velger heller å måle fra ytterkant til innerkant mellom de parallelle bolthullene, da dette tilsvarer samme lengde.

For hjul med fire, seks eller åtte bolter måler man enkelt nok mellom hullene som står parallelt overfor hverandre. For hjul og felg som har et ujevnt antall bolter, utføres målingen på en litt annen måte.

Boltsirkler med fem bolter

Biler og felger med fem bolter har et ujevnt antall, som vil si at bolthullene ikke er plassert parallelt overfor hverandre. Den største forskjellen å merke seg her er at målingen skal utføres fra ytterkanten av det ene bolthullet, til midten av det andre hullet.

Velg et av bolthullene, og mål mellom det og hullet som er lengst unna. På den måten måler du over et område litt på siden av navets midtpunkt. Ettersom vinkelen er annerledes enn ved parallelle hull, er det viktig å merke seg at målingen skal skje fra ytterpunktet til det ene hullet, til midtpunktet til det andre hullet.

Velg riktig dimensjon til din bil

Riktig størrelse som passer til kjøretøyet er viktig, både når det kommer til dekk og felg. Det gir bedre kjørekomfort og sikkerhet i trafikken, og er i noen tilfeller også lovpålagt. Når du skal ha nye dekk, gjelder det å velge rett dekkdimensjon. I vår nettbutikk har vi ført opp produktene på en oversiktlig måte, med all informasjon lett tilgjengelig – på den måten kan du finne fram til dekk og felger som passer deg og din bil.

Hvis du er usikker på hvilke dimensjoner du er ute etter – uansett om det gjelder dekk, felg, eller bilens boltsirkel – kan du alltid ta turen innom et av våre mange serviceverksteder. Vi er tilgjengelige over hele landet, der du kan snakke med våre dyktige medarbeidere og mekanikere. Vi utfører dekkskift mens du venter, og vi har også en egen dekkservice for dekk og felger du har kjøpt andre steder.

Når du får jobben utført hos oss, er du garantert et godt og profesjonelt resultat. Du er også garantert at dimensjonene som blir brukt er tilpasset bilen din, samt at vi informerer deg i tilfelle noe burde byttes ut eller repareres.

God tur og trygg reise!

Tid for nye felger?

Her kan du enkelt søke etter felger vha. registreringsnummer, bilmodell eller felgstørrelse.

Finn felger