Hvordan lese av dekkprofil

Moderne dekk kommer med en stor mengde informasjon, og mye av denne er preget inn i dekkets sidevegg. Dekkmerking refererer til sifrene og bokstavene som er trykt inn i dekkets sidevegg, der du også kan lese av størrelsen på dekket. Dekkets profil kan leses av på serien med siffer og bokstaver som for eksempel kan være 205/55 R 16 94 V.

De tre første tallene beskriver dekkets bredde (slitebanebredde) i millimeter, som i dette tilfellet er 205 (20,5 cm). De to neste tallene er 55, og det er disse som beskriver dekkets profil sett i prosent av dekkes bredde. Dekkprofilen måles fra felgen til dekkets ytterkant og tilsvarer her 55% av bredden, som vil si at profilen er 112,75 mm (11,3 cm).

Dekk med høy profil

Hvilken kategori et dekk faller inn under avgjøres av sifrene i dekkprofilen. Generelt sett blir dekk som er 50% til 55% av høyden til dekkets bredde ansett som høyprofildekk, mens alt under det blir ansett som lavprofil. Begge dekktypene kommer med hver sine fordeler og ulemper, men det viktigste er at dekkene passer til kjøretøyet.

Fordeler med høy dekkprofil

  • Lavere kostnad: Ettersom dekk med høy profil er mest brukt, koster de generelt sett mindre enn dekk med lav profil.
  • Gir bedre kjørekomfort: Den høye sideveggen absorberer støt og dekkstøy bedre enn dekk med lavere profil. Dette sørger for en mer komfortabel kjøreopplevelse, selv på ujevne veier.
  • Lavere energiforbruk: Dekk med høy profil drar nytte av lengre kjørelengde enn dekk med lav profil. Disse dekkene er som oftest laget med lav seksjonsbredde, som reduserer friksjonen med veibanen og sørger for lavere energiforbruk.

Ulemper med høy dekkprofil

  • Nedsatt stabilitet: Dekk med høy profil kan til en viss grad ha dårligere stabilitet ved høye hastigheter. Den høyere sideveggen er mer fleksibel, som påvirker stabiliteten når man kjører fort
  • Nedsatte svingeegenskaper: Dekk med lav profil takler krappe svinger bedre, spesielt når det kommer til plutselige endringer i veibanen
  • Nedsatte bremseegenskaper: Når man sammenlikner bremseegenskapene til dekk med høy og lav profil, kommer dekkene med lav profil best ut – dette skyldes at mer av dekkets overflate er i kontakt med underlaget
  • Utseendemessig: Rent estetisk er det mange som foretrekker dekk med lav profil over dekk med høy profil

Dekk med lav dekkprofil

Dekk som er lavere enn 50% av dekkets bredde faller under kategorien lavprofil. Disse dekkene blir som oftest brukt på sportsbiler, men kan også monteres på andre biltyper. Ettersom de har lavere sidevegg, er disse dekkene litt stivere. Lavprofildekk kommer også med et knippe fordeler og ulemper, som på mange måter blir motsatsen til fordelene og ulempene nevnt ovenfor.

Fordeler med lav dekkprofil

  • Bedre stabilitet: Den stive sideveggen gir god stabilitet på veien, selv ved høye hastigheter.
  • Bedre styring: Takler krappe svinger bedre, selv når de kommer brått på, takket være stivere sidevegg og større seksjonsbredde som gjør at mer av dekkets overflate er i kontakt med underlaget.
  • Forbedrede bremseegenskaper: Stivere dekk, samt større kontaktoverflate øker bremseegenskapene.
  • Attraktivt utseende: Dekk med lav profil tar seg godt ut, og passer ofte spesielt bra på spreke sportsbiler.

Ulemper med lav dekkprofil

  • Nedsatt kjørekomfort: Lavere og stivere sidevegg fører til mindre fleksibilitet og komfort, spesielt når man kjører på ujevn vei – dette kan føre til skade på hjulopphenget, da dekkene ikke absorberer støtene fra veien like bra.
  • Mer dekkstøy: Lavere profil fører med seg større kontaktflate mellom dekk og veibane, som igjen skaper mer friksjon og støy.
  • Kortere levetid: Dekk med lav profil vil ofte ha en kortere levetid enn dekk med høy profil.
  • Høyere pris: Dekk med lav profil er gjerne mer kostbare.

Generelt sett er dekk med lav profil laget for sportsbiler, til bruk på flate og gode veier. Dekk med høy profil er laget for mer hverdagslig og allsidig bruk, og takler i større grad utfordrende kjøreforhold.

Førsteklasses kvalitetsdekk til din bil hos Vianor

Når man kjøper nye dekk til bilen, er det som oftest fordelaktig å holde seg til omtrent den samme størrelsen som de gamle dekkene hadde. Man har imidlertid litt spillerom til å velge selv – du finner informasjon om dekkstørrelse i bilens vognkort eller instruksjonsbok. Deretter har man lov til å avvike opptil maks pluss eller minus 5% i rulleomkrets.

I vår nettbutikk vil du finne sommerdekk og vinterdekk av høy kvalitet, levert av industriledende dekkprodusenter. Spesifikasjoner og størrelse er tilgjengelig på alle våre produkter, og du kan også bruke dekkvelgeren til å finne dekk som passer til ditt kjøretøy.

God tur og trygg reise!

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk