Når kan jeg bruke piggdekk? 

Fra 1. november og til og med første helg etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk i Norge. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode 15. oktober til 1. mai. Det er tillatt å bruke piggdekk også utenom denne perioden når vær- og føreforhold tilsier dette.

Når jeg bruke vinterdekk?

Du som sjåfør er til enhver tid ansvarlig for å ha forsvarlige dekk på bilen, som også er tilpasset årstidene. Vinterdekk er obligatorisk når vær- og føreforhold tilsier dette. Dette gjelder personbiler, lette lastebiler og busser opp til 3,5 tonn, samt tilhørende tilhenger. Vi anbefaler at du alltid kjører med vinterdekk når det er fare for is på veien - for din og andres sikkerhet.

Hva er vinterføre?

Når deler av veibanen er dekket av is, snø eller slaps. Helt enkelt når det er risiko for glatt føre. Sommerdekk mister sine beste egenskaper når temperaturen synker – spesielt veigrepet. Skift til vinterdekk i god tid før du virkelig behøver dem. Hvorfor ta sjansen? Du kan skifte til piggfrie vinterdekk så snart det begynner å bli kaldt.

Mønsterdybde: 1,6 eller 3 mm?

Norsk lov sier minimum 1,6 mm mønsterdybde for sommerdekk. For vinterdekk kreves det minimum 3 mm. Dette gjelder for personbil, lett lastebil og buss opp til 3,5 tonn (Statens Vegvesen). Vianor anbefaler at man skifter både sommerdekk og vinterdekk ved minimum 4 mm mønsterdybde, for å sikre tilstrekkelige egenskaper på våt vei, noe det er mye av i Norge, også om sommeren. Dekk med under 4 mm mønsterdybde mister sine opprinnelige dreneringsegenskaper for vann, snø og slaps, og bør byttes.

Helårsdekk - finnes det? 

Dessverre finnes det ingen dekk som er spesielt sikre å bruke året rundt. Det finnes vinterdekk som er laget for det sentraleuropeiske markedet, og som ofte markedsføres som helårsdekk. Disse dekkene er konstruert først og fremst for kjøring på bare og våte veier, og noe på snødekte veier. Dekkene er ofte klassifisert som høyhastighetsdekk, og har en gummiblandning som er ugunstig for norske vinterveier - spesielt grep på is og snø samt sidegrep er svekket. På sommeren slites disse dekkene mye raskere enn vanlige sommerdekk, og har dessuten vesentlig dårligere våtgrep enn ordinære sommerdekk. For å øke trafikksikkerheten for alle: bruk sommerdekk på sommeren og vinterdekk på vinteren!

Kan jeg bruke piggfrie vinterdekk om sommeren?

Det anbefales ikke! Gummien på vinterdekk er tilpasset lavere temperaturer, og dekkmønsteret er konstruert for å gi best mulig egenskaper på vinterføre. Bruker man piggfrie vinterdekk om sommeren, vil dette medføre at gummien blir mykere og veigrep og sidegrep blir svært dårlig. Du vil også oppleve at bremselengden økes drastisk, og dekket vil ikke kunne transportere bort tilstrekkelig med vann mht å forhindre vannplaning. Se video her

Oppbevaring av vinterdekk 

Vinterdekk skal oppbevares mørkt og helst svalt og luftigt. Det viktigste er at de ikke utsettes for direkte sollys over lengre tid. Her kan lese mer om oppbevaring av dekk.

Vi oppbevarer gjerne dine dekk på vårt dekkhotell. Som dekkhotellkunde vasker, oppbevarer og skifter vi dekkene for deg, og kontrollerer at de er i god stand. Du får også automatisk innkalling til dekkskift, eller du kan selv bestille tid på vår hjemmeside om det er ønskelig. 

Bestill dekkskift her

Bestill dekkskift her

Hos oss kan du enkelt booke time for dekkskift på nett. Trenger du nye dekk, så hjelper vi deg gjerne.

Bestill dekkskift