Ha riktig lufttrykk til bilens belasting

Vanligvis angir bilens håndbok to anbefalinger: én for normal belastning og én for full last. For lavt eller for høyt lufttrykk svekker bilens manøvrerbarhet og kontrollerbarhet. Veigrepet blir dårligere og bremselengden øker. Dermed økes også risikoen for ulykker.

For lavt lufttrykk fører også til økt drivstofforbruk, og feil lufttrykk kan til og med føre til skader på dekk eller felger. Å kjøre med riktig lufttrykk er tryggere, og du får mest mulig ut av dekkytelsen.

Temperaturens effekt på lufttrykket

Temperaturen har en betydelig effekt på lufttrykket. Hvis lufttrykket kontrolleres innendørs, vil lufttrykket være for lavt ved en kaldere temperatur ute. For sommerdekk anbefaler vi å bruke lufttrykket som anbefales av bilprodusenten. For vinterdekk anbefaler vi å bruke 0,2 bar mer enn det anbefalte lufttrykket for sommerdekk.

For å få et pålitelig resultat må lufttrykket måles på kalde dekk. Luftrykket må derfor ikke måles umiddelbart etter kjøring, eller når dekkene har stått i solen eller et annet sted med høye temperaturer.

Sjekkliste for lufttrykk

 1. Se bilens håndbok, klistremerke festet til bildøren eller tanklokket for å finne det riktige lufttrykket som er angitt av bilprodusenten.
 2. Temperaturen påvirker lufttrykket - i kaldt vær må lufttrykket være høyere enn i varmt vær.
 3. Justér aldri lufttrykket umiddelbart etter kjøring, da dekkene varmes opp under kjøring.
 4. Husk også å sjekke lufttrykket på reservehjulet regelmessig.
Finn din nærmeste Vianor

Finn din nærmeste Vianor

Har du spørsmål rundt dekk og lufttrykk, så stikk innom eller kontakt et av våre serviceverksteder.

Finn ditt serviceverksted

Lufttrykk dekk – viktig for kjøreegenskapene

Lufttrykket i bildekkene er noe som ofte blir oversett i en travel hverdag, men det er viktigere enn de fleste er klar over. Så mange som halvparten av alle bileiere sjekker ikke lufttrykket ofte nok, og det kan få både økonomiske konsekvenser og samtidig gå ut over kjøreegenskapene.

Bilens egenskaper til å både svinge og bremse blir nedsatt ved feil lufttrykk i dekkene, i tillegg til at kjøretøyet bruker mer drivstoff. Ikke bare er det mer komfortabelt å kjøre på dekk som har riktig lufttrykk – det kan også ha innvirkning på sikkerheten.

Hvis du har for lavt dekktrykk, kan det resultere i feil balanse i dekkene dine. Dette kan blant annet merkes ved at bilen er ustabil eller begynner å riste når du er ute og kjører. Det sliter mer på dekkene og du kan bli tvunget til å bytte dem ut langt tidligere enn planlagt. Det kan også være direkte farlig, ved at det blant annet øker sjansen for vannplaning på vått føre.

Hvordan sjekke lufttrykk i dekk

På bensinstasjoner har de en trykkmåler du kan låne. Du kan også gå til anskaffelse av en trykkmåler selv – det er et lite, digitalt verktøy som måler trykket i dekket for deg, og kan kjøpes for ca en hundrelapp.

Husk at varme påvirker trykk. Derfor må du sjekke lufttrykket i dekkene mens de er kalde. Det beste er å gjøre det om morgenen, før sola har rukket å melde seg på.

Skru av den lille hetta som sitter over ventilen på dekket ditt, og sett måleren på ventilen. Les av trykket som måleren melder og sammenlikne det med anbefalt bar eller psi for dekkene dine – men hvor står lufttrykket du skal ha i dine dekk? Og hva betyr egentlig bar og psi?

Lufttrykket som er anbefalt av bilprodusenten finner du i bilens instruksjonsbok. Informasjonen skal også kunne finnes på innsiden av bilen – typisk på et klistremerke på førerens side, på innsiden av tanklokket, eller under panseret.

Lufttrykk i dekk – bar og PSI

Det låter kanskje som man har spasert inn i en mattetime, men bar og psi er enkelt nok måleenheter for trykk. Disse enhetene brukes for å måle lufttrykk i dekk, der bar er den mest brukte.

 •       1 bar tilsvarer tilnærmet ett kilo trykk
 •       1 bar tilsvarer 14,5 psi
 •       1 psi tilsvarer 0,069 bar

Hvis du ikke har mulighet til å fylle på luft mens dekkene er kalde, burde du fylle på 0,2-0,3 bar i tillegg til den anbefalte mengden. Dette fordi luften inne i dekkene påvirkes av temperatur, og trykkmålingen du får ikke vil være helt korrekt.

Hvordan fylle luft i dekk

Dette gjøres på en bensinstasjon eller et bilverksted, som hos Vianor. Stikk slangen (fyllepistolen) på ventilen og fyll på luft til du har nådd ønsket trykk. Noen bensinstasjoner har også moderne maskiner for luftfylling, der du trykker inn ønsket lufttrykk for dekket på forhånd. Når inntastet trykk er nådd, stopper den automatisk.

Sjekk lufttrykket hos Vianor

Vi anbefaler at du sjekker lufttrykket i dekkene dine cirka en gang i måneden. Det kan du enten gjøre selv, eller hos alle bensinstasjoner og dekkforhandlere. Selvsagt er du også alltid velkommen innom våre verksteder, der vi kan sjekke lufttrykket for deg – det er også inkludert i våre dekkskift, eller vår service på dine egne dekk.

Bildekk mister lufttrykk gradvis, hele tiden. Akkurat hvor mye varierer, men sjelden mindre enn 1 bar (0,069 psi) per måned – det kan også være mye mer, når det er varmere i været.

Hvis dekktrykket ditt synker ofte, og du stadig må etterfylle luft i dekkene dine, kan det være på tide med en sjekk hos et verksted. Årsaken kan være en lekk ventil, felger som ikke sitter skikkelig, eller en punktering.

Riktig lufttrykk i dekk anbefales på det sterkeste, og er en enkel måte å forbedre kjøreopplevelsen på. Om du har kjørt lenge på dekk med for lite trykk, vil du kjenne stor forskjell neste gang du setter deg bak rattet med skikkelig dekktrykk. Her er noen fordeler du kan høste inn, både for deg selv og andre, ved å ha rett trykk i dekkene.

 •       Bedre veigrep
 •       Bedre for miljøet
 •       Forbedret kontroll når du svinger
 •       Dekkene er bedre skikket mot vannplaning
 •       Dekkene slites ut jevnt – unngå skjevslitte dekk
 •       Dekkene holder lenge – mindre slitasje
 •       Dekkene bremser bedre – kortere bremselengde
 •       Du sparer potensielt mye drivstoff
 •       Bilen blir mer komfortabel å kjøre

Trygg reise!