Feil dekktrykk kan påvirke kontrollen når du kjører og forårsake farlige situasjoner

Vanligvis angir bilens håndbok to trykkanbefalinger: for normal belastning og for full last. For lavt eller for høyt lufttrykk svekker bilens manøvrerbarhet og kontrollerbarhet. Veigrepet blir dårligere og bremselengden øker. Dermed økes også risikoen for ulykker.

For lavt lufttrykk fører også til økt drivstofforbruk, og feil lufttrykk kan til og med føre til skader på dekk eller felger. Å kjøre med riktig lufttrykk er tryggere, og du får mest mulig ut av dekkytelsen.

Temperaturens effekt på lufttrykket

Temperaturen har en betydelig effekt på lufttrykket. Hvis lufttrykket kontrolleres innendørs, vil lufttrykket være for lavt ved en kaldere temperatur ute. For sommerdekk anbefaler vi å bruke lufttrykket som anbefales av bilprodusenten. For vinterdekk anbefaler vi å bruke 0,2 bar mer enn det anbefalte lufttrykket for sommerdekk.

For å få et pålitelig resultat må lufttrykket måles på kalde dekk. Luftrykket må derfor ikke måles umiddelbart etter kjøring, eller når dekkene har stått i solen eller et annet sted med høye temperaturer.

Sjekkliste for lufttrykk

  1. Se bilens håndbok, eller klistremerke festet til bildøren eller tanklokket for å finne det riktige lufttrykket som er angitt av bilprodusenten.
  2. Temperaturen påvirker lufttrykket: I kaldt vær må lufttrykket være høyere enn i varmt vær.
  3. Justér aldri lufttrykket umiddelbart etter kjøring, da dekkene varmes opp når du kjører.
  4. Husk også å sjekke lufttrykket på reservehjulet regelmessig.
Finn din nærmeste Vianor

Finn din nærmeste Vianor

Har du spørsmål rundt dekk og lufttrykk, så stikk innom eller kontakt et av våre serviceverksteder.

Finn ditt serviceverksted