Regler og råd om dekk

Når får jeg bruke piggdekk? 
 
Fra 1 november – og til og med første helg etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk i Norge. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode 15. oktober til og med 31. mars. Det er tillatt å bruke piggdekk også utenom denne perioden når føreforholdet tilsier dette.
 
Hva er vinterføre? 
 
Når deler av veibanen er dekket av is, snø eller slaps. Helt enkelt når det er risiko for glatt føre. Sommerdekk mister sine beste egenskaper når temperaturen synker – spesielt veigrepet. Skift til vinterdekk i god tid før du virkelig behøver dem. Hvorfor ta sjansen? Du kan skifte til piggfrie vinterdekk så snart det begynner å bli kaldt. Piggdekk kan monteres  fra 1 november. 
 
Mønsterdybde 1,6 eller 3 mm?  
 
For vinterdekk kreves det minimum 3 mm mønsterdybde. Dette gjelder for personbil, lett lastebil og buss opp til 3.5 tonn (Statens Vegvesen). Vianor anbefaler at man skifter sommerdekk ved minimum 3 mm mønsterdybde for å sikre tilstrekkelige egenskaper på våt vei, noe som det er mye av i Norge.

Vianor anbefaler også at vinterdekkene skiftes ut når man når 5 mm mønsterdybde. Under 5 mm mister man spesielt dekkets egenskaper med å drenere vekk snø og slaps.  
 
Helårsdekk - finnes det? 
 
Dessverre finnes det ingen dekk som er spesielt sikre å bruke året rundt. Det finnes vinterdekk som er laget for det sentraleuropeiske markedet og som ofte markedsføres som helårsdekk. Disse dekkene er konstruert først og fremst for kjøring på bare og våte veier, og noe på snødekte veier. Dekkene er ofte klassifisert som høyhastighetsdekk og har en gummiblandning som er mindre bra for norske vinterveier (spesielt grep på is og snø samt sidegrep er svekket). På sommeren slites disse dekkene mye raskere enn sommerdekk og har dessuten vesentlig dårligere våtgrep enn ordinære sommerdekk. For både din og familiens skyld – bruk sommerdekk på sommeren og vinterdekk på vinteren! 
 
Oppbevaring av vinterdekk 
 
Vinterdekk skal oppbevares mørkt og helst svalt og luftigt. Det viktigste er at de ikke utsettes for sollys. Vi oppbevarer gjerne dine dekk i vårt dekkhotell. Som dekkhotellkunde får du automatisk innkallelse for montering på din bil, eller du selv kan bestille tid på vår hjemmeside om det er ønskelig. Ved bruk av Vianors dekkhotell får dekkene dine full service. Vianor vasker, oppbevarer, og skifter dekkene for deg.