« Tilbake til artikler
« Tilbake til artikler

Varsellamper i bilen

Varsellampene på dashbordet er der for å varsle deg som sjåfør om hva som foregår i kjøretøyet, enten i motoren eller andre steder i systemet.

Noen av lampene informerer om at instrumenter som f eks fjernlys er skrudd på, mens andre varsler om alvorlige feil. Røde varsellamper i bil krever en umiddelbar handling, og det kan bety at bilen må på verksted. Vet du hva de betyr?

Hva betyr varsellampene i bil

Varsellamper i bil deles inn i tre kategorier: grønne/blå, gule/oransje og røde. Grønne og blå varsellamper melder ifra om at en funksjon i bilen er aktiv, som for eksempel fjernlys eller cruisekontroll. De kan også informere om forhold utenfor kjøretøyet, som lav utetemperatur (under 4 plussgrader).

Gule eller oransje varsellamper kan i noen tilfeller bety at en funksjon er aktivert, slik at du bør være ekstra varsom. Det kan også indikere feil eller forstyrrelser i bilens system eller motor, slik at det er nødvendig å kjøre til et verksted for en sjekk. Når en gul varsellampe lyser er det som regel ikke kritisk umiddelbart, men det kan utvikle seg til et større problem om det ikke blir tatt hand om.

Røde varsellamper varsler om alvorlige feil eller andre hendelser som krever en umiddelbar handling. Det kan dreie seg om oljetrykket, bremsefeil, for høy motortemperatur eller at en passasjer ikke har på seg sikkerhetsbeltet. Når en rød varsellampe lyser, er det viktig at du stopper bilen med det samme, og forsøker å finne ut hva som er galt.

De vanligste varsellampene i bil

Noen varsellamper er godt kjente, og alle sjåfører har vært borti dem på et tidspunkt, mens andre kan være nye for noen. Det er viktig å vite hva de betyr, slik at man kan handle på riktig måte. Vær oppmerksom på at nøyaktig hvilke varsellamper som finnes i en bil kan variere, og spesielt moderne biler kan ha visse som eldre modeller ikke har. Alle bilmodeller har derimot et sett med standardlamper – du finner en full oversikt over varsellampene i kjøretøyets instruksjonsbok.

Grønne og blå varsellamper

De vanligste grønne og blå varsellampene i bil inkluderer:

  • Fjernlys
  • Nærlys/kjørelys
  • Cruisekontroll
  • Tåkelys
  • Parkeringshjelp
  • Eco-modus

Disse lampene har de fleste god kontroll på. De lyser for å indikere at en funksjon i bilen er aktiv. Fjernlys og tåkelys skal for eksempel bare brukes når det er nødvendig, og på en slik måte at det ikke blender andre sjåfører.

Oransje og gule varsellamper

  • ABS-systemet er deaktivert
  • Antisladd-systemet er aktivert/deaktivert
  • Feil i kollisjonspute
  • Motorfeil
  • Dårlig lufttrykk i dekkene
  • Lite drivstoff

Gule eller oransje lamper varsler enten om noe du bør være oppmerksom på, eller om noe som burde sjekkes og repareres før det forverrer seg. En generell motorfeil bør sjekkes opp på et serviceverksted snarest, og kan som oftest rettes opp av en kvalifisert fagperson hvis man agerer tidlig.

Røde varsellamper

  • Bremsefeil
  • Sikkerhetsbelte ikke i bruk
  • Service-varsel
  • Batteriet lader ikke
  • For lite olje eller feil oljetrykk
  • For høy motortemperatur

Når en rød varsellampe lyser, burde du handle umiddelbart. Disse feilene kan både bli veldig dyre og skape farlige situasjoner i trafikken, om de ikke blir tatt på alvor. Stopp umiddelbart og sjekk hva som er galt – ring etter hjelp om problemet ikke lar seg løse der du er.

Ta bilservicen hos Vianor

Hos Vianor tilbyr vi flere ulike tjenester for din bil, der du kan velge den som passer deg best. Hvis noe er galt med ditt kjøretøy, står våre erfarne fagfolk klare til å ta deg godt imot! Våre servicer kommer med mange gunstige fordeler til konkurransedyktige priser – uansett om det dreier seg om et oljeskift eller mer omfattende bilservicer.

En generell bilservice, eller intervallservice, skal gjennomføres basert på antall kjørte kilometer eller etter en viss tid. Om det er lenge siden bilen din har vært på service og du opplever at varsellampene blinker, kan det være på høy tid å få det gjort. Hos oss utfører vi jobben i forhold til bilprodusentens spesifikasjoner, samt at bilens nybilgaranti fortsetter å gjelde også etter besøket hos oss.

Hvis du ikke vet hva som er i veien med bilen, kan en feilkodeavlesning (også kalt OBD) ofte være løsningen. Vi utfører feilkodeavlesning på alle type biler og merker. Vårt diagnoseutstyr kan oppdage små feil i systemet før de blir til et større problem – ved permanente feil vil du få tilbud om utbedring og reparasjon.

Hvis bilen har behov for en dyptgående kontroll, kan det være lurt med en tilstandsrapport. Denne servicen inkluderer grundig og komplett kontroll av motor, styring, drivverk og understell, samt mønsterdybde og lufttrykk i dekkene. Denne testen vil avdekke hva som eventuelt behøver å repareres, samt gi et prisbilde på eventuelle reparasjoner – testen er også gunstig ved kjøp og salg av bruktbil.

God tur og trygg reise!