Hvordan sjekke hastighetsindeks

Hastighetsindeksen som er ment for din bil finner du i bilens vognkort. Denne antyder hvor fort kjøretøyet er konstruert for å kjøre, og det anbefales alltid å følge bilprodusentens anbefalinger. Dekkets hastighetsindeks finner man preget inn i dekkets sidevegg, som en del av dekkmerkingen. Hastighetsindeksen er notert med en bokstavkode, og befinner seg bakerst på merkingen – unntaket er hvis dekket er merket med XL for Xtra Load. I så fall vil den siste bokstaven før XL indikere hastighetskoden.

Hvis vi bruker eksempelet 205/55 R 16 94 V XL, vil det si at hastighetsindeksen for dette dekket er V. Deretter må man sammenlikne med Speed Index-tabellen (SI), som viser at V tilsvarer 240 km/t. Dekket er godkjent for bruk i kontinuerlig hastighet opp mot 240 km/t.

De vanligste hastighetskodene

Hastighetskodene er representert av en bokstav, som kan sjekkes mot en SI-tabell for Speed Index. Tabellen følger stort sett alfabetisk rekkefølge, med noen unntak. De viktigste hastighetsindeksene på bildekk, som dekker de fleste sitt bruk, er som følger:

 • Q = 160 km/t
 • R = 170 km/t
 • S = 180 km/t
 • T = 190 km/t
 • U = 200 km/t
 • H = 210 km/t
 • VR = Over 210 km/t
 • V = 240 km/t
 • W = 270 km/t
 • Y = 300 km/t

Finn riktige dekk til din bil

For optimal kjørekomfort og sikkerhet, er det viktig at man bruker dekk som er tilpasset kjøretøyet. Hvilken hastighetsklasse dekkene dine burde ha, er avhengig av biltype og modell. Hvis dekkene har for lav hastighetskode i forhold til farten man kjører i, vil kjøreegenskapene påvirkes, og det kan i verste fall føre til farlige situasjoner. Dekk med for høy hastighetskode kan gi redusert kjørekomfort. Som en huskeregel bør du alltid velge et dekk med en hastighetsindeks som minimum tilsvarer bilens topphastighet.

Du finner informasjon om hvilke dekk som passer til ditt kjøretøy i bilens instruksjonsbok. Hvis du er usikker på hvilke dekk du burde velge, kan du kontakte oss eller komme innom et av våre serviceverksteder for gode råd og tips! Du kan også bruke vår chat-funksjon som er åpen store deler av dagen.

Her på våre nettsider kan du også bruke vår dekkvelger til å finne dekk som passer til ditt kjøretøy. Skriv inn bilens registreringsnummer, modell eller dekkdimensjon for å få en full oversikt over alle kompatible dekk. Vi fører dekk i mange ulike størrelser, og hvis du søker etter dimensjon vil hastighetskoden også være oppført i den tilgjengelige informasjonen.

Hva betyr resten av dekkmerkingen

Dekksidemerkingen gir mye nyttig informasjon om dekket, og kan være spesielt bra å legge merke til når man skal kjøpe nye dekk. Der vil du finne informasjon om størrelsen, konstruksjonen, belastningskoden, hastighetsindeksen med mer – følgende kan leses av på dekkets sidevegg:

 • Dekkets bredde i millimeter
 • Dekkets profil (høyde sett i prosent av bredden)
 • Dekkets konstruksjon
 • Felgens størrelse, målt i tommer
 • Belastningskode
 • Hastighetsindeks
 • XL for Xtra Load – økt belastningsklasse

Med eksemplet ovenfor, 205/55 R 16 94 V XL, vet vi dermed at dekket er 20,5 cm bredt, og at høyden tilsvarer 55% av bredden. Videre kan vi se at det er et radialdekk, med felgstørrelse 16. Belastningskoden er 94, som tilsvarer 670 kg makslast per dekk. Hastighetsindeksen er V, og helt til sist er dette et XL-dekk, som betyr at det er laget for ekstra tung last.

I tillegg til det som refereres til som dekkmerkingen, er det trykt inn en stor mengde annen informasjon på dekkets sidevegg. Disse kan leses av for å finne info angående hvem som har produsert dekket, hvor og når det ble produsert, hvilket land tester har blitt gjennomført i med mer. Moderne dekk har også en Tread Wear Indicator (TWI), som er en forhøyning på mønsterbunnen som indikerer hvor slitt dekket er.

Kvalitetsdekk til alle typer kjøretøy hos Vianor

Når du handler hos Vianor har du stor valgfrihet. I vår nettbutikk vil du finne en mengde kvalitetsdekk fra flere ledende dekkprodusenter, som har brukt mange år på produktutvikling. Uansett om du trenger vinterdekk eller sommerdekk til personbil, kraftige SUV-dekk for by- og terrengkjøring, eller pålitelige dekk til varebilen, vil du garantert finne dem hos oss! Våre erfarne fagfolk hjelper deg gjerne å velge riktige dekk til din bil, og vi kan også utføre dekkskift ved behov.

God tur og trygg reise!

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk