Den viktigste sikkerhetsegenskapen for vinterdekk har alltid handlet om hvordan dekkene presterer på is. På milde vinterdager skal dekkene ha gode kjøreegenskaper på barmark og våt asfalt. Her er også lav dekkstøy en viktig faktor for mange.   

– I krevende vinterforhold er dekk av høy kvalitet en viktig sikkerhetsfaktor. Isete veikryss eller filbytter på en motorvei kan være ekstra utfordrende om vinteren. I tillegg blir vinterne mildere, men mindre snø betyr ikke nødvendigvis at veiene byr på mindre utfordringer. Bilister skal kunne håndtere isete veier på morgenen og den harde isen som oppstår når slafs og vann fryser på natten, sier Kjetil Røssel, markedssjef hos Vianor.   

Pigg- eller piggfrie dekk? 

Er du usikker på om du skal velge pigg- eller piggfrie vinterdekk er det lurt å tenke på flere faktorer. Hvor mye kjører du på vinteren, hvilke type veier kjører du på, hvor erfaren er du og har bilen din moderne sikkerhetsutstyr?   

Hvis du kjører mye på isete veier er piggdekk det sikreste alternativet. Piggdekk passer utmerket for kystområder der veiene ofte er isete på vinteren. I tillegg passer piggdekk godt om bilen ikke har moderne tekniske løsninger som forenkler kjøring på vinteren, da kan piggdekkene også sikre kortere bremselengde på isete veier. Piggfrie vinterdekk passer bra på snødekte veier, og for nyere biler som kjører på jevne forhold med snø anbefales piggfrie vinterdekk.   

Komfortabel vinterkjøring med dekk av høy kvalitet. 

Vintere med mindre snø begynner å bli vanligere, og dette betyr at lavere dekkstøy blir desto viktigere. Spesielt elbilsjåfører foretrekker mindre dekkstøy.  

– Piggfrie vinterdekk av høy kvalitet har lenge vært et populært valg for de som vil minske dekkstøy i kupéen, men i dag finnes det også piggdekk med lavt dekkstøy, fortsetter Røssel.  

EUs dekkmerking gjør det enklere å velge riktig dekk 

EUs dekkmerking er oppdatert og oppfyller nordiske krav. Dekkmerkingen inneholder nå også informasjon om dekkets is- og snøgrep samt en OCR-kode som gir tilgang til en omfattende europeisk databank om dekk. Den informerer også om dekkets drivstoffseffektivitet og eksternt lydnivå. Isgrepmarkeringen hjelper deg å velge vinterdekk som er sikre på nordiske vinterveier.  

– For norske vinterforhold klarer man seg ikke med sentraleuropeiske vinterdekk. Nordiske piggfrie vinterdekk har godt isgrep og gir gode bremseegenskaper i ekstreme situasjoner. Merkingen av isgrep kan hjelpe forbrukeren å kontrollere at dekket er tilpasset nordiske vinterforhold, sier Røssel.   

Les mer om vårt vinterdekksortiment. Våre verksteder hjelper deg gjerne med å bytte til vinterhjul og finne nye vinterdekk som passer for deg. 

På tide med nye dekk?

Bruk vår dekkvelger for å finne riktige dekk til din bil etter registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk