Elektriske biler er svært responsive og akselererer raskt, så det er lurt å velge dekk som forbedrer disse egenskapene. Ikke glem dekkene dine etter montering. De bør kontrolleres regelmessig. 

I en elektrisk bil er det viktig å sjekke lufttrykket ofte fordi hvert dekk har en betydelig vekt. Et underfylt dekk øker rullemotstanden, som bruker mer energi til bevegelse enn et dekk med riktig lufttrykk. Det er også viktig å se etter tegn på ujevn slitasje. 

– Når et dekk begynner å slites feil, kan det ikke stoppes helt. Hvis du merker ujevn dekkslitasje, er det lurt å få hjulstillingen sjekket og dekkene rotert selv i inneværende sesong, sier Tomas Jansson, produktsjef hos Vianor. 

Det anbefales ikke å skifte dekk på elbiler selv hjemme i oppkjørselen, da de fleste elbiler krever firepunkts løftebukk til dette. Hvis du plasserer jekken feil under en elbil, kan du skade batteriet til elbilen. 
 

Når du velger dekk til elbilen din, er det viktig å vurdere følgende faktorer: 

  • Lastekapasitet: Den ekstra vekten fra batteriene gjør en elbil tyngre enn en bensinbil av samme størrelse. Velg derfor dekk med hensiktsmessig lasteindeks, ellers kan dekkene slites raskere og bli skadet under bruk. Dekkets lastekapasitet er angitt på dekkets sidevegg. 
  • Dekkstørrelse: Dekkstørrelser for elbiler har en tendens til å være generelt større sammenlignet med tradisjonelle bensindrevne kjøretøy. Finn ut hvilke dekk som er tilgjengelige på markedet og som har riktig størrelse for din bil. 
  • Rullemotstand: Lavere rullemotstand betyr mer økonomiske og miljøvennlige dekk. Ved å velge dekk med lav rullemotstand utvides elbilens rekkevidde per lading. 
  • Støynivå: Når du velger dekk til en elbil, må du være oppmerksom på støynivået. Et dekk med lav dekkstøy vil øke kjørekomforten. 

«Når vi sammenligner dekk,  bidrar EU-dekkmerkingen  ned hjelp til med å identifisere stillegående dekk med lav rullemotstand. EU-dekkmerket gir også informasjon om dekkets våtgrep, noe som påvirker sikkerheten til sommerdekk betydelig, påpeker Jansson. 

 

Sikkerhet og mønsterdybde er også avgjørende for elbildekk 

Dekk av høy kvalitet og godt vedlikehold vektlegges spesielt på vått underlag og i uventede situasjoner. 

– Tilstrekkelig mønsterdybde er avgjørende for sommerdekk, spesielt på vått underlag, selv for elbiler. Ifølge loven er minste tillatte mønsterdybde for sommerdekk 1,6 millimeter. Dette er imidlertid allerede farlig lavt, da dekkenes vannplaningsegenskaper forringes betydelig når mønsterdybden synker under fire millimeter. Derfor vil jeg anbefale å kjøpe nye sommerdekk til en elbil når mønsterdybden er mindre enn fire millimeter, råder Jansson. 

 

Behovsvurdering og høykvalitets elbildekk fra Vianor 

På Vianors verksteder gjennomfører vi alltid en grundig behovsanalyse for våre kunder. Vi tar ikke bare hensyn til bilen din, men også kjørevanene dine. Dette gjør at våre erfarne medarbeidere kan anbefale dekkene som passer deg best. 

Vi tilbyr et bredt utvalg av dekk til elbiler. Du kan søke etter dekk til din elbil ved å bruke vår online dekkvelger eller få hjelp av våre eksperter på ditt nærmeste Vianor-verksted. Du finner ditt nærmeste verksted her. 

På tide å skaffe nye dekk?

Prøv vår dekkvelger for å finne de riktige dekkene til din bil etter registreringsnummer, bilmodell eller dekkdimensjon.

Dekkvelger