EU-kontrollen består av to deler, som til sammen inneholder rundt 150 sjekkpunkter. Kontrollens funksjon er å avdekke eventuelle feil eller mangler, som potensielt kan bety at du må la bilen stå inntil de er rettet opp. Som bileier har du mulighet til å forberede deg på forhånd, og øke sjansen for at bilen blir godkjent. Vi har samlet en sjekkliste med de mest sentrale sjekkpunktene før en EU-kontroll.
Hva blir sjekket under en EU-kontroll
En EU-kontroll er delt inn i to hoveddeler: en sikkerhetsdel og en miljødel. Hele kontrollen tar omtrent en time, avhengig av bilens tilstand. Hele bilen gjennomgås grundig for å sikre at den oppfyller kravene til trafikksikkerhet og miljø; fra bremser og lys til utslipp og dekk. Formålet er ikke bare å avdekke tekniske feil som kan påvirke trafikksikkerheten, men også å sikre at bilen ikke slipper ut mer skadelige avgasser enn tillatt.
Sikkerhetsdelen fokuserer på bilens tekniske tilstand og omfatter blant annet:
- Bremser: Funksjonstest på bremsetester,slitasje eller rust på bremseskiver og bremseklosser, funksjon av håndbrekk og måling av kokepunkt bremsevæske samt nivå
- Styring: At rattet fungerer som det skal og at styringssystemet er uten feil.
- Dekk og felger: Mønsterdybde (minimum 1,6 mm for sommerdekk og 3 mm for vinterdekk), slitasje og skader.
- Lys og elektriske komponenter: Alle lys på bilen, inkludert frontlys, blinklys, bremselys og nødlys.
- Understell: Sjekk av fjærer, støtdempere, hjuloppheng og eventuell rust i bærende konstruksjoner.
- Sikt: Vindusviskere, vindusspylersystem og frontrute uten store sprekker eller skader.
- Sikkerhetsutstyr: Bilbelter, airbag og setefester m.m.
Miljødelen skal sikre at bilen ikke slipper ut mer skadelige avgasser enn tillatt:
- Utslipp: Måling av eksosutslipp for bensin- og dieselbiler.
- Lekkasje: Sjekk for oljelekkasjer eller lekkasje av andre væsker som kan skade miljøet.
- Støy: Kontroll av eksosanlegg for unormal støy eller skader.
EU-kontroll sjekkliste
En sjekkliste kan være til god hjelp når bilen skal på EU-kontroll. Ved å gå gjennom bilen på forhånd og sørge for at alt er i orden, øker du sjansen for en godkjent EU-kontroll uten unødvendige anmerkninger.
På innsiden av bilen
Test hornet: Sjekk at bilens signalhorn fungerer.
- Test hornet: Sjekk at bilens signalhorn fungerer.
- Sikkerhetsutstyr: Sørg for at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig.
- Test setebeltene: Alle setebeltene skal trekke seg jevnt inn og låse som de skal.
- Speedometeret må fungere: Sørg for at speedometeret viser riktig fart under kjøring.
- Vognkortet klart: Ha vognkortet lett tilgjengelig i bilen.
- Kontroller bremsene: Test både pedalbrems og håndbrekk for å sikre at de fungerer optimalt.
- Ladekabel til elbil: Hvis du har elbil skal ladekabelen også inspiseres.
- Ryddig og oversiktlig bil: Ta ut eventuell bagasje og andre gjenstander som oppbevares i bilen.
På utsiden av bilen
- Kontroller lyktene: Sørg for at alle lys fungerer som de skal, inkludert nærlys, fjernlys, blinklys og skiltlys.
- Se over eksosanlegget: Hør etter unormale lyder og se etter eventuelle lekkasjer.
- Sjekk dekkene: Mønsterdybden må være minst 1,6 mm for sommerdekk og 3 mm for vinterdekk. Se også etter skader og slitasje.
- Inspiser frontruten: Ruten må være uten store sprekker eller skader som kan påvirke sikten.
- Se over sidespeilene: Sidespeilene må være hele, uten sprekker eller skader som kan hindre sikten.
- Sjekk vindusviskere: Vindusviskerne skal pusse rent uten striper, og spylervæsken må være fylt opp.
- Sjekk hjulboltene: Se at alle hjulboltene er på plass og sitter godt fast.

Typiske feil som fører til underkjenning
Under en EU-kontroll gjennomgås rundt 150 sjekkpunkter. Tall fra Statens vegvesen viser at omkring halvparten av alle biler som inspiseres har feil eller mangler som må rettes opp før bilen kan godkjennes. Enkelte feil går igjen som årsaker til at bilen blir underkjent, og disse kan du med fordel være ekstra oppmerksom på.
Feil på bremser er den vanligste grunnen til underkjenning. Dette gjelder spesielt på elbiler, der rust på bremseskivene er et typisk problem. Deretter følger mangler på lys og elektrisk utstyr, tett fulgt av problemer med dekk, hjul og hjuloppheng.
- Feil på bremsene: Svekket bremseeffekt, rust på bremseskiver, slitte bremseklosser, bremserør svekket pga.rust, eventuelt lekkasje. Elbiler er særlig utsatt for rustdannelse på bremseskivene, siden de i større grad bruker regenerativ bremsing istedenfor de mekaniske bremsene.
- Defekte lys: Mange biler stryker på EU-kontrollen på grunn av defekte eller feiljusterte lys. Blinklys, skiltlys, nærlys, fjernlys og bremselys må alle fungere som de skal.
- Slitte eller feilmonterte dekk: Dekk med for lav mønsterdybde, skader eller ujevn slitasje fører til at mange biler ikke blir godkjent.
- Feil på hjuloppheng: Slark i hjuloppheng, slitte foringer, fjærbrudd, defekte støtdempere eller feil i styresystemet. Slitte deler i hjulopphenget kan gi dårligere veigrep og ustabil kjøreegenskaper.
- Mangler på sikkerhetsutstyr: Varseltrekant og refleksvest skal være med i bilen under kontrollen. Hvis du har elbil, må du også huske ladekabelen.
Godkjent EU-kontroll med regelmessig vedlikehold
EU-kontrollen er først og fremst en vurdering av bilens generelle tilstand, der formålet er å sikre at den er trygg å kjøre og oppfyller miljøkravene. Flere av feilene som fører til underkjenning kunne vært unngått med jevnlig vedlikehold og oppfølging av bilen.
Basert på hva som sjekkes på en EU-kontroll, får du mye gratis ved å sørge for at bilen er i god stand. Sjekk EU-godkjenningen på bilen din i tide, og vær oppmerksom på hva som blir sjekket på EU-kontrollen, slik at du kan rette opp eventuelle feil før den skal inn. Mange av punktene, som fungerende lys og godkjente dekk, kan enkelt kontrolleres hjemme.
Følg alltid serviceprogrammet satt av bilprodusenten for å oppdage og fikse småfeil før de blir store problemer. Med en godt vedlikeholdt bil øker sannsynligheten for en EU-godkjent bil uten behov for etterkontroll, samtidig som det bidrar til tryggere kjøring og reduserte kostnader på sikt.