«Med nye felger kan du raskt og enkelt endre utseendet til bilen din, ny som gammel. En annen viktig grunn til å skaffe seg nye felger, er at man vanligvis trenger to sett med dekk og felger i Norden: ett med sommerdekk og et med vinterdekk,» sier Thomas Kullström, produktsjef hos felgprodusenten Alcar Finland.   

Med elektrifiseringen av biler har felgprodusentene også måttet tilpasse seg dette markedet. Elbiler er generelt utstyrt med større dekk og felger enn biler med forbrenningsmotor. I tillegg er elbiler generelt tyngre, noe som stiller høyere krav til felgenes og dekkenes lastekapasitet.  

«Etter hvert som bilteknologien går mer og mer mot elbiler og hybridbiler, ser vi en tilsvarende endring i teknologien og kravene til felger. I tillegg til at felgene skal passe, krever kundene også at de skal ha TÜV- eller ECE-sertifisering, noe som sikrer at felgen er egnet og trygg for den aktuelle bilen,» sier Kullström.  

 

Lette felger reduserer energiforbruket og gir bedre grep  

Vekten til felgen har en betydelig innvirkning på både grep og energiforbruk. Grunnen til dette er at når hjulene roterer, øker felgens masse eksponensielt i forhold til hastigheten.   

“Med en lett felg vil rotasjonmassen være lettere, noe som gir et bedre grep og lavere energiforbruk. Mange av Special Wheels’ felgmodeller produseres med flowforming-teknologi, der felgen varmes opp og valses ut til sin endelige form. Dette gir en lettere og mer holdbar felg enn med den tradisjonelle støpemetoden,» sier Martin Vildinge, markeds-, kvalitets og bærekraftsjef hos Special Wheels.  

 

Slik sjekker du tilstanden til felgene  

Du må alltid sjekke tilstanden og egnetheten til dekkene og felgene før montering. Du bør da fokusere på følgende: 

  • Sjekk om felgen og dekket ser intakt ut på utsiden. Hvis det er lakkskader på felgen, må dette fikses. Dette for å unngå at det utvikler seg korrosjon som påvirker felgene.  
  • Sjekk om lufttrykket har holdt seg i dekkene. Lufttrykket skal ikke ha gått betydelig ned (maks. –0,3 bar) i et sett med dekk som er intakte og som har vært riktig oppbevart. Hvis dekket har mistet mer luft enn dette, kan det være punktert eller ha en ventil som lekker. Felgen kan også være skadet eller sprukket.  
  • Sjekk om felgen ser rund ut. Det er spesielt viktig å sjekke baksiden av felgen, som kan utsettes for skade hvis hjulet treffer et dypt hull i asfalten. 

Den beste måten å sjekke tilstanden til dekkene og felgene på, er å få dem sjekket i en dekkbalanseringsmaskin hos en dekkforhandler. Dekket kan balanseres på nytt ved behov. Under balanseringsprosessen måles det en rekke dimensjoner som man ikke kan måle visuelt hjemme.  

 

Kjøp felger og dekk med fleksible betalingsvilkår  

Vianor tilbyr et stort utvalg stilige felger, så vel som dekk fra ulike produsenter. Med søkefunksjonen på websiden vår kan du legge inn bilens registreringsnummer, modell eller felgstørrelse for å finne egnede felger og dekk. Her kan du også bestille time for dekkskift. Ta kontakt med våre servicesentere hvis du har spørsmål om hvilke dekk eller felger som passer til bilen din. Våre fagfolk vil hjelpe deg å finne stilige felger til din bil. Vianor tilbyr opptil 12 måneders gebyr- og rentefri betalingsperiode for kjøp av dekk og felg.  

Finn de riktige felgene

På tide med nye felger?

Bruk vårt enkle felgsøk ved å legge inn registreringsnummer, bilmodell eller felgstørrelse for å finne felger som passer din bil.

Finn de riktige felgene