Dekk laget for tung last

Dekk til tyngre kjøretøy som varebiler, bobiler og campingvogner er spesielt utviklet for å takle utfordringene de utsettes for. Disse dekkene er designet for å kunne bære mye vekt over lengre avstander, samtidig som de tilbyr god trekkraft uansett kjøreforhold. De har også et slitebanemønster som fokuserer på jevn og stabil kjøring.

Varebiler og bobiler bruker ofte såkalte C-dekk. C står for Commercial, og brukes typisk på større kjøretøy som bærer tung last. Denne dekktypen har en stivere oppbygning, som gjør dem mer robuste. Campingvogner med to hjul legger mye belastning på dekkene, som oftest i større grad enn på en bil med fire hjul. En annen indikasjon på at et dekk er laget for ekstra last er XL-merkingen, som står for Xtra Load.

Dekkmerkingen gir viktig informasjon

Når du skal velge deg nye dekk, er det mye nyttig informasjon å finne trykt inn i dekkets sidevegg. Denne refereres til som dekksidemerkingen, og her vil du finne informasjon om blant annet dekkstørrelse, hastighetsklasse og belastningsklasse – som alle er viktige elementer når man velger dekk til campingvogn.

Dekkdimensjon

Riktig størrelse på dekkene er alltid viktig, og det gjelder særlig for dekk som skal bære tungt. Størrelsen på dekkene vil avhenge av størrelsen på campingvognen og de spesifikke kravene til produsenten. Informasjon om dette finnes i campingvognens brukerhåndbok. Man kan også sammenligne med dekkene som allerede er montert på campingvognen. Det er viktig å velge dekk som passer til størrelsen på campingvognen for å sikre optimal ytelse og sikkerhet.

Belastningsindeks

Belastningsindeksen indikerer dekkets belastningsklasse, som forteller om hvor mye vekt hvert enkelt dekk kan bære. Belastningsindeks forkortes LI for Load Index, og når det gjelder dekk til campingvogn er det viktig at man har kontroll på vognens nyttelast og totalvekt. Mange moderne dekk kommer med betegnelsen XL i slutten av dekkmerkingen, som står for Xtra Load og betyr at dekket er laget for ekstra tung last.

Hastighetsklasse

På samme måte som belastningsklassen, angir dekkets hastighetsklasse hvilke hastigheter dekket er laget for. Denne er angitt med en kode bestående av en eller to bokstaver. Disse tallene vil variere avhengig av størrelsen på dekkene og produsenten, så det er viktig å sjekke hva som er anbefalt for din campingvogn.

Sjekkliste for dekk som brukes lite

Kjøretøy og dekk som ikke brukes i hverdagen bør inspiseres før man legger ut på tur. Campingvogner blir ofte bare brukt ved noen få anledninger per år, og det anbefales derfor å sjekke dem ved starten av hver sesong. Aldringsprosessen i dekkene begynner med det samme de tas i bruk, og gummien blir langsomt hardere, selv når dekkene ikke er i bruk. Hvis du er usikker på tilstanden til dekkene dine, kan det være lurt å oppsøke en fagperson for en vurdering.

  • Mål mønsterdybden. Gjenstående mønsterdybde er en god indikasjon på hvor slitt dekket er. Minstekravet er 1,6 mm på sommerdekk, og 3 mm på vinterdekk. Alt under 5 millimeter mønsterdybde anses imidlertid som slitte dekk.
  • Kontroller skader på dekkene. Flenger, deformasjoner, bobler og sprekker vil etter hvert dukke opp på eldre dekk. Mindre og overfladiske skader er som oftest ikke et problem, mens dypere skader i nærheten av felgkanten kan bety at dekkene bør skiftes ut.
  • Kontrollèr dekkenes alder. Dekkets produksjonsdato er trykt inn i sideveggen og består av fire siffer. De to første sifrene er produksjonsuke og de to siste er produksjonsår. Gummi er ferskvare og kan vare i inntil 10 år, basert på bruk, lagring, kjørestil og lignende.
  • Sjekk dekktrykket. Riktig lufttrykk i dekkene gir bedre sikkerhet og komfort, samt at det minsker rullemotstanden – følg dekkprodusentens anbefalinger for lufttrykk.
  • Følg med på dekkenes tilstand. Endringer i dekkenes adferd, som synkende dekktrykk, ekstra mye støy eller vibrasjoner, kan være indikasjoner på at dekkene ikke lenger er i forsvarlig stand til å brukes.

Kvalitetsdekk til både sommer og vinter

Campingvogn assosieres tradisjonelt sett aller mest med sommer og ferie, men kan selvsagt brukes året rundt! Med gode sko på bilen er du klar for vintereventyr så vel som grilling og bading i sommervarmen. Hos Vianor fører vi både sommerdekk og vinterdekk til varebiler, bobiler og campingvogner, som er designet for å klare tunge løft og gi mange mil. Du kan også bruke vår dekkvelger til å finne dekk som passer til ditt kjøretøy.

Hvis du er usikker på hvilke dekk du trenger til din campingvogn, kan du komme innom ditt nærmeste Vianor serviceverksted der du kan snakke med erfarne fagfolk. Vi er tilgjengelig over hele landet og har lang erfaring med alle typer kjøretøy.

God tur og trygg reise!

Kjøp dine nye dekk hos Vianor!

På tide med nye dekk?

Her kan du enkelt finne riktige dekk til bilen din vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk