Skreddersydde dekk for våre forhold

Ved kjøp av dekk bør du som sjåfør sørge for at du kjøper dekk som er laget for forholdene du kjører på. Dette gjelder spesielt for piggfrie vinterdekk. 

Norge er det viktig for sikkerheten å bruke vinterdekk laget for de nordiske landene. For disse dekkene er det lagt vekt på egenskaper som snø- og isgrep. Piggfrie dekk eller helårsdekk rettet mot sentraleuropeiske forhold oppfyller ikke kravene til den nordiske vinteren. Her er det behov for piggdekk eller piggfrie dekk for nordiske forhold. 

Et helårsdekk som kan brukes i Sentral-Europa, er ikke trygt å kjøre med i Norge hverken om sommeren eller vinteren. Du må være spesielt oppmerksom på sikkerheten til vinterdekkene hvis du for eksempel kjøper vinterdekk fra utenlandske nettbutikker, eller hvis dekkene følger med en bruktimportert bil. 

Piggfrie dekk og helårsdekk beregnet for det sentraleuropeiske markedet har ikke godt nok isgrep i norsk vintervær, fordi egenskapene legger vekt på godt våtgrep og raske kjøreegenskaper på bare veier. 

Velg dekk med de riktige egenskapene for deg

I upartiske dekktester gjort av bilmagasiner blir dekk testet under forskjellige forhold, og det er lett for forbrukeren å se hvilke egenskaper som er styrken til hvert dekk. 

Med dekkprodusentens ekspertise er det mulig å utvikle et piggfritt dekk med utmerket isgrep, eller et dekk som fungerer glimrende på asfalt. Men det er vanskelig å lage et dekk som fungerer godt på begge underlag. Derfor er alltid dekkets egenskaper et kompromiss, med visse egenskaper som vektes på bekostning av andre. Når du velger dekk, bør du tenke på hvilke forhold du kjører mest  om vinteren, og velge dekk med egenskaper som fungerer trygt under disse forholdene. 

Kvaliteten på et dekk påvirker også grepet og sikkerheten. Testen i det finske magasinet Tekniikan Maailma (17/2020) viste for eksempel at alle de piggfrie dekkene hadde bedre isgrep enn det dårligste piggdekket i testen. 

Kjøp nye dekk her

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk