Utseendemessig kan et billig dekk se ut som et høykvalitetsdekk. Det er imidlertid ikke bare dekkmønsteret som påvirker egenskapene. De ulike sammensetningene i et dekk med mange lag gummi, har stor innflytelse på dekkets ytelse, slitestyrke og rullemotstand. Et slitesterkt dekk med lav rullemotstand vil i det lange løp være mer økonomisk enn et billig dekk. Lav rullemotstand sparer drivstoff, og er ikke minst bedre for miljøet.

Billige dekk slites ofte raskere

Billige eller kraftig rabatterte dekk burde sjekkes nøye for å unngå overraskende ekstrakostnader når de skal brukes. Spesielt obs bør man være på vinterdekk, der det av og til forekommer nettsalg av dekk med gummiblanding for sentraleuropeiske land, som er direkte farlige på norske vinterveier. Av og til selges også kvalitetsdekk med rabatt, som for eksempel noe eldre dekkmodeller, som fortsatt er meget sikre og holder høy kvalitet.

Et dyrere dekk holder som regel lenger enn et billig dekk fordi konstruksjonen er mer slitesterk og det benyttes materialer av høyere kvalitet i produksjonen. De beste produsentene bruker dessuten store ressurser på forskning, slik at man får nyere og bedre teknologier både i gummiblandinger og dekkmønstre, og dekkene gjennomgår også omfattende testing før de slippes på markedet.

I dag er det svært enkelt å finne informasjon om dekk, fordi mange bilblader og aviser tester dekk regelmessig. Dekk som vinner tester kommer nesten alltid fra en produsent som er kjent for høy kvalitet – også når testen fokuserer på forholdet mellom pris og kvalitet.

Generelt kan man si at kvalitetsdekk gir både bedre sikkerhet og slitestyrke, samt mindre miljøavtrykk. Når et dyrere sommer- eller vinterdekk holder et par sesonger lenger enn et billig dekk, utjevnes i praksis prisforskjellen.

Rullemotstand

Når billige dekk og kvalitetsdekk sammenlignes, må man ikke glemme å se på rullemotstanden. Jo lavere rullemotstand, desto mindre energi benyttes for at dekkene skal rulle. Ved å velge dekk med lav rullemotstand reduserer man bilens drivstofforbruk. Billige dekk sparer deg for penger når de kjøpes, men øker kostnadene totalt fordi høyere rullemotstand øker drivstofforbruket. Produsentene informerer i dag om hvor drivstoffeffektive deres dekk er igjennom EUs dekkmerkingssystem.

Billige dekk kan kompromittere sikkerheten

Dekkene er en av de viktigste komponentene på bilen din, og dekk av høy kvalitet burde prioriteres høyt. De har hovedansvar for å sørge for godt veigrep, drenere unna vann og redusere støy, samt sørge for gode svingeegenskaper og gi kortest mulig bremselengde. På sommeren, når det er mye vått føre, kan bremselengden forlenges betraktelig med billige sommerdekk – tester har vist at forskjellen mellom de beste og dårligste dekkene kan være opp mot 20 meter. På vinteren har dekkene dine en enda tøffere jobb, og ved kjøring på is og snø er det enda viktigere at du har tilstrekkelig gode dekk av høy kvalitet.

Ta utgangspunkt i kjøremønsteret ditt

Forholdene der du kjører mest er alltid et godt utgangspunkt når du skal velge dekk. Tenk over hvilke egenskaper som er viktig for deg. Kjører du mest i byer og generelt sett i lavere hastigheter, krever det ikke nødvendigvis like mye av dekkene dine. Skal du derimot kjøre lengre turer og i høyere hastigheter, blir det desto viktigere med gode dekk som takler brasene. Høye fartsgrenser betyr at godt veigrep og bremseegenskapene blir enda mer sentrale. De billigste dekkene genererer som oftest også mer støy og gir dårligere styrefølelse, som resulterer i nedsatt komfort på lange turer.

Rimelige dekk på nett

Hos Vianor har vi et bredt utvalg av gode kvalitetsdekk på nett, slik at du kan velge det som passer deg best. Det er ikke alltid like selvsagt hvilke dekk man burde kjøpe, og for mange blir det et kompromiss mellom kvalitet og pris. Derimot er det ikke slik at rimeligere dekk automatisk er dårlige – det finnes mange billigere varianter som holder høy kvalitet. Mest viktig er det at du bruker dekk som er tilstrekkelig bra for din kjøring. Kontakt oss gjerne, eller kom innom et av våre mange verksteder, så hjelper vi deg å finne dekkene som passer best til ditt kjøremønster!

Billige dekk kan fort bli dyre

Billige dekk yter generelt sett ikke like bra som dekk med høy kvalitet, og fortsetter ofte å koste også etter de er kjøpt. Derfor blir det ofte et tilfelle av kjøp billig, kjøp dyrt, om man velger å gå for de billigste dekkene. Et dekk av høy kvalitet kan klare flere sesonger enn et billig dekk, vil bruke mindre drivstoff takket være mindre rullemotstand, og på den måten også gjøre miljøet en tjeneste. Forbedringer i teknologi gjør at selv piggdekk ruller lettere og mer økonomisk når de er av høy kvalitet.

Finn dekkene som passer for deg hos Vianor

Uansett hvilke dekk du trenger, har vi garantert noe som dekker dine behov hos Vianor. I vårt sortiment finner du både sommerdekk og vinterdekk for personbil, eller dekk til din SUV, fra flere anerkjente leverandører som Nokian Tyres og GT Radial. Dekkene kommer i mange ulike prisklasser, og du kan også sortere etter «bestselgere», for å se våre mest populære dekk.

Om det skulle være ønskelig, kan våre dyktige fagfolk også ta seg av dekkskiftet for deg. Gjennom vår dekkskift-service tar våre erfarne dekkmontører seg av hele jobben, og du får også flere tilleggstjenester inkludert – kontroll av dekkene og lufttrykket, Vianor boltpose, og gratis etterstramming av hjulene etter 100 km, for å nevne noe.

God tur og trygg reise!

Kjøp nye dekk her

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk