Utseendemessig kan et billig dekk se ut som et høykvalitetsdekk. Det er imidlertid ikke bare dekkmønsteret som påvirker egenskapene. De ulike sammensetningene i et dekk med mange lag gummi, har stor innflytelse på dekkets ytelse, slitestyrke og rullemotstand. Et slitesterkt dekk med lav rullemotstand vil i det lange løp være mer økonomisk enn et billig dekk. Lav rullemotstand sparer drivstoff, og ikke minst miljøet.

Billige dekk slites ofte raskere

Billige eller kraftig rabatterte dekk burde sjekkes nøye for å unngå overraskende ekstrakostnader når de skal brukes. Spesielt obs bør man være på vinterdekk, der det av og til forekommer nettsalg av dekk med gummiblanding for sentraleuropeiske land, og som er direkte farlige på norske vinterveier. Av og til selges også kvalitetsdekk med rabatt, som f. eks. noe eldre dekkmodeller som fortsatt er meget sikre og holder høy kvalitet.

Et dyrere dekk holder som regel lenger enn et billig dekk fordi konstruksjonen er mer slitesterk og det benyttes råvarer av høyere kvalitet i produksjonen. De beste produsentene bruker dessuten store ressurser på forskning, slik at man får nyere og bedre teknologier både i gummiblandinger og dekkmønstre, og dekkene gjennomgår også omfattende testing før de slippes på markedet.

I dag er det svært enkelt å finne informasjon om dekk, fordi mange bilblader og aviser tester dekk regelmessig. Dekk som vinner tester kommer nesten alltid fra en produsent som er kjent for høy kvalitet – også når testen fokuserer på forholdet mellom pris og kvalitet.

Generelt kan man si at kvalitetsdekk gir både bedre sikkerhet og slitestyrke, samt mindre miljøavtrykk. Når et dyrere sommer- eller vinterdekk holder et par sesonger lenger enn et billig dekk, utjevnes i praksis prisforskjellen.

Rullemotstand

Når billige dekk og kvalitetsdekk sammenlignes, må man ikke glemme å se på rullemotstanden. Jo lavere rullemotstand, jo mindre energi benyttes for at dekkene skal rulle. Ved å velge dekk med lav rullemotstand reduserer man bilens drivstofforbruk. Billige dekk sparer deg for penger når de kjøpes, men øker kostnadene totalt fordi høyere rullemotstand øker drivstofforbruket. Produsentene informerer i dag om hvor drivstoffeffektive deres dekk er igjennom EUs dekkmerkingssystem.

Kjøp nye dekk her

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk