Gode vinterdekk – en forutsetning for trygg vinterkjøring

Det hviler et stort ansvar på dekkene til kjøretøyet ditt. De er tross alt den eneste kontakten du har med underlaget når du er ute og kjører. I Norge har vi gjerne tøffe vintre med skiftende temperaturer og værforhold og vinterdekkenes oppgave er å sikre optimalt grep, selv under glatte og skiftende veiforhold. For å takle den oppgaven best mulig er vinterdekk konstruert på en spesiell måte; både når det kommer til gummiblandingen som brukes, mønsteret og mønsterdybden, men også gjennom teknologiske fremskritt som stadig forbedres. Norske lover krever minst 3 millimeter mønsterdybde på vinterdekk, men vi anbefaler å bytte de ut når det gjenstår 4 mm.

Hos Vianor fører vi vinterdekk fra flere ledende leverandører som Nokian Tyres, GT Radial og Radar. Finn dine nye vinterdekk i vår nettbutikk, eller kom innom et av våre mange verksteder for en hyggelig prat og en nærmere titt!

Piggdekk eller vinterdekk uten pigger?

Det finnes to typer vinterdekk du kan velge mellom. Vinterdekk med pigger, eller piggfrie vinterdekk (også kallt friksjonsdekk). Det finnes ingen fasit på hvilken dekktype som er mest riktig – dette vil avhenge av hva du foretrekker som sjåfør, og hvilke veiforhold du hovedsakelig kjører på. Under de mest utfordrende vinterforholdene, når det ligger snø og is i veibanen, vil et piggdekk ofte være det riktige valget. Teknologien har dog kommet så langt at de beste vinterdekkene uten pigger langt på vei sikrer trygg kjøring, selv under tøffe forhold.

Begge dekktypene kommer med fordeler og noen særegne egenskaper. Piggfrie dekk lager mindre støy, og gir generelt sett mer komfortabel kjøring. De har også lavere rullemotstand, som igjen sparer drivstoff. En annen fordel med å velge piggfritt er at de kan monteres tidligere på høsten enn det piggdekk kan – på den måten slipper du å tenke på skiftende værforhold i like stor grad.

Piggdekk gir på sin side optimalt grep på våt is og hardpakket snø, som til syvende og sist er det aller viktigste. Tenk over hvor og på hvilke veier du ferdes mest, og les mer om hvilke tanker det kan være lurt å gjøre seg før du bestemmer deg for vinterdekk med eller uten pigger.

Nye vinterdekk 2023

Hos oss vil du finne et bredt utvalg vinterdekk av ypperste kvalitet. Vi har også flere av årets nyheter tilgjengelige, der det piggfrie dekket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 er et av dekkene det stilles store forventninger til. Dette dekket kommer blant annet med Hakka Garanti og Aramid Sidewall Technology i SUV-utgaven.

Nyheten i 2021 og testvinneren Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 er et piggdekk som kommer med Double Stud Technology, og gir et overlegent grep på is og snø. Også dette vinterdekket kommer i SUV-utgave, samt til el- og hybridbiler. Få ro i sjela på norske vinterveier!

Når er det på tide å skifte til vinterdekk?

Hvis du velger piggdekk på kjøretøyet ditt, finnes det fastsatte regler for når det er tillatt med disse. For de fleste nordmenn er det lov å bruke piggdekk fra og med 1. november, til og med første søndag etter andre påskedag. Hvis du bor i en av våre tre nordligste fylker, Nordland, Troms eller Finnmark, kan du bruke piggdekk mellom 16. oktober og 30. april.

Merk imidlertid at det finnes unntak fra reglene, som sier at det er tillatt med både piggdekk og kjetting så lenge vær- og føreforholdene krever det.

Hvis du velger piggfrie vinterdekk, har du litt større frihet. Vinterdekkene burde settes på en gang i løpet av høsten, når vær- og føreforhold tilsier det. Når frost og snø begynner å legge seg på bakken, er det på høy tid å ta av sommerdekkene. Som sjåfør er du ansvarlig for å ha forsvarlige dekk på bilen din til enhver tid, så se alltid an forholdene der du er!

Skift til vinterdekk hos Vianor

Overlat dekkskiftet til erfarne fagfolk hos Vianor. Vi utfører hjulskiftet for deg, og servicen kommer med en rekke gode fordeler. Dekkene blir kontrollert ved montering, og vi sørger for at de oppfyller alle lovkravene for vinterdekk.

Vi tilbyr dekkservice ved dekkjøp, som gjelder når du kjøper nye dekk hos oss. Vi monterer dekkene, sjekker at lufttrykket er riktig, og balanserer hjulene. Vi gjenvinner også dine gamle dekk på riktig måte, samt at du kan komme innom for gratis etterstramming av hjulboltene etter ca 10 mils kjøring. Vi tilbyr også dekkskift-service uten kjøp av nye dekk – enkelt, raskt og behagelig!

Om ønskelig, kan du også la sesongdekkene dine overvintre på vårt førsteklasses dekkhotell. Vi tar oss av all jobben, vasker hjulene, sørger for riktig oppbevaring, og kaller deg inn når det nærmer seg et nytt hjulskifte.

God tur videre!

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt finne riktige dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk