Gjennomsnittlig drivstofforbruk

Hvor mye drivstoff bilen din bruker er i første omgang basert på motoren, nærmere bestemt hvor stor den er, hvor mange hestekrefter og sylindere den har, og hvor energieffektiv den er. Forbruket av drivstoff har sett en kraftig nedgang de siste 20-30 årene, der gjennomsnittsmengden som en middels stor bil bruker per mil har blitt halvert. Utgangspunktet var tidligere at de fleste personbiler brukte i gjennomsnitt rundt 1 liter drivstoff per mil – noe som nå har blitt halvert til 0,5 liter.

Det finnes også bilmodeller med gode og energibesparende løsninger som bruker enda mindre enn dette. Hvert år lanseres det nye og oppdaterte modeller, som benytter seg av smarte løsninger for å minske både utslipp og drivstofforbruk. Bilmotorer produsert i dag bruker allerede betydelig mindre drivstoff enn biler produsert for bare 5-10 år tilbake, samtidig som de yter bedre.

Hvordan redusere drivstofforbruk

Bensin- og dieselprisene i Norge blir stadig høyere. Dette er en trend vi har sett i lang tid, og som har resultert i at mange bileiere har valgt å bytte til elbil eller hybridbil. Bil- og dekkprodusenter har stort fokus på å redusere drivstofforbruket og utslippene av CO2-gasser, og blir stadig bedre på det.

Ved å ta de riktige valgene både ved kjøp av utstyr, samt når du er ute i trafikken, kan du redusere drivstofforbruket ditt betraktelig over tid. Det vil både lønne seg økonomisk og være fordelaktig for miljøet.

Først og fremst bør du velge dekk med lav rullemostand. Som ordet tilsier, trenger dekk med lav rullemotstand mindre energi for å rulle framover, som igjen betyr at bilen bruker mindre drivstoff. Ved hjelp av EUs dekkmerkingssystem kan du selv sjekke hvor på skalaen dekkene befinner seg, fra A til G. Dekk i klasse A er best, mens G i bunn.

Hvis dekkene har for lavt lufttrykk, bruker bilen mer drivstoff, samt at dekkene blir slitt ut fortere. Kontroller lufttrykket med jevne mellomrom, gjerne en gang i måneden, og fyll på mer luft om nødvendig.

Økonomisk kjørestil

Når det kommer til selve kjøreturen, er det i stor grad sunn fornuft og en fornuftig kjørestil som reduserer drivstofforbruket mest – kjør rolig og mykt, unngå for mye bremsing og gassing, og prøv å holde en jevn fart. Jo høyere hastighet man holder, desto mer drivstoff trenger motoren, samt at bilen bruker mye drivstoff når den akselererer. Høyt gir og lavere fart er generelt sett den mest økonomiske og miljøvennlige måten å kjøre på. Hvis veien du kjører på og trafikkbildet tillater det, er det bedre å akselerere hurtig én gang, for deretter å holde den oppnådde hastigheten.

Ved å se langt framover når du kjører, skaffer du deg en bedre oversikt over trafikkbildet og kan på den måten slippe å gi mer gass enn nødvendig, for deretter å måtte bremse ned igjen.

  •  Bruk dekk med lav rullemotstand
  • Høyt gir og lavere fart
  • Hold jevn fart, unngå bremsing og gjentatte akselereringer
  • Sjekk lufttrykket i dekkene jevnlig
  • Ta ut unødvendig vekt av kjøretøyet
  • Bruk en bil som passer dine behov
  • Sørg for at bilen og motoren er i god stand

Ved å kjøre fornuftig gjør du både deg selv, miljøet og bilen din en tjeneste!

Bruk en bil som passer til ditt behov

Det er stor forskjell på hvor mye drivstoff en bil bruker, og det er ikke alle som har bruk for en kraftig motor. Om muligheten byr seg, er det fordelaktig å bruke en bil som passer dine behov. Hvis du hovedsakelig kjører i byer og på motorveier, og ikke trenger en stor bil, finnes det mange bilmodeller som spesialiserer seg på å bruke så lite drivstoff som mulig.

Dekk med lav rullemotstand

Dekk av høy kvalitet fra industriledende leverandører tar i bruk mange teknologiske framskritt for å optimalisere produktene sine. Flere av dekkene vi fører hos Vianor er konstruert for å gi lavest mulig rullemotstand, og på den måten redusere drivstofforbruket. Det piggfrie vinterdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 er en av de beste i klassen, og kombinerer utmerket grep på norske vinterveier med økonomisk og miljøvennlig kjøring.

Det settes stadig strengere miljøkrav når det kommer til hvor mye utslipp en forbrenningsmotor får lov til å slippe ut. Det resulterer i at flere og flere bilmerker i større grad satser på el- og hybridbiler. Om utviklingen fortsetter, kan vi i de kommende år snart få oppleve en tid der den tradisjonelle bilmotoren er historie. Hvis du allerede bruker en elbil eller hybridbil, finnes Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV også for disse.

God tur og trygg reise!

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt finne nye dekk ved hjelp av registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk