Hvilke vinterdekk-størrelser passer til Tesla Model Y?

Tesla Model Y leveres fra fabrikken med 19, 20 eller 21-tommers felger. Felgstørrelsen avhenger av de valgte alternativene, pakkene og hvor kraftig bilen er. Den valgte felgstørrelsen bestemmer også standard dekkstørrelse:

  • 19-tommers felger: 255/45R19 XL
  • 20-tommers felger: 255/40R20 XL
  • 21-tommers felger for forakselen: 255/35R21 XL
  • 21-tommers felger for bakakselen: 275/35R21 XL

Merk at med 21-tommers felger er felgene på bakhjulene bredere, og disse kommer også med en bredere standardstørrelse fra produsenten. Mindre felger har like brede felger på både for- og bakaksel.

Når du bestiller en ny Tesla Model Y i Norge er vinterdekk tilgjengelig som tilbehør, men blir bare tilbudt i 19-tommer enten med eller uten pigger. Mange Tesla Model Y har imidlertid blitt importert fra utlandet, der bilen har blitt solgt med forskjellige størrelser for vinterdekk – som for eksempel et 20-tommers dekkoppsett.

Det er også mulig at bilen din bare har ett sett med felger, og sommer- og vinterdekk brukes på de samme felgene. Denne løsningen er mulig, men krever at man legger til et ekstra trinn når man skal foreta dekkskiftet om våren og høsten. Hvis Teslaen din brukes regelmessig hele året, forenkles dekkskiftet betydelig ved å skaffe et eget sett med felger til vinterdekkene.

Spør våre erfarne fagfolk etter egnede felg- og vinterdekkpakker for ditt kjøretøy hos ditt nærmeste Vianor-serviceverksted. Du kan bestille et nytt sett med vinterdekk og få dem montert på Teslaen hos din lokale Vianor avdeling.

Alternative størrelser for vinterdekk til Tesla Model Y

Dekkstørrelsene nevnt ovenfor er standard dekkstørrelser for Tesla Model Y, slik den blir levert fra produsenten. Merk derimot at dekk og felger kan ha blitt endret til en annen størrelse av den forrige eieren, hvis du ikke kjøpte bilen ny. I slike tilfeller kan både hjul- og dekkstørrelse avvike fra de som er oppført ovenfor.

Generelt sett kan hjul- og dekkstørrelsen på Tesla Model Y endres innenfor visse grenser, i likhet med nesten alle andre biler. Først og fremst bør du vurdere lovmessige begrensninger. Nye felger eller dekk skal gjennomgå en ny inspeksjon hvis dekkdimensjonen endres med mer enn 5% fra den originale hjulstørrelsen i vognkortet. Man har mulighet til å både øke og senke størrelsen fritt innenfor 5%.

Hjuldiameteren er angitt i dekkstørrelsen, etter bokstaven "R", mens dekkets bredde er det første tallet. For eksempel er 255/45R19 XL standard dekkstørrelse for Tesla Model Y, som betyr et dekk som er 255 mm bredt og har en diameter på 19 tommer.

Når du velger dekkstørrelse, er det viktig å huske at produsenten vanligvis bruker mye tid på å velge en optimal størrelse for kjøretøyet. Å avvike betydelig fra standardstørrelsen uten gyldig grunn anbefales ikke.

Hvis du ønsker å foreta endringer i bilens dekkoppsett, kan vi anbefale at du ber om hjelp fra personalet hos ditt nærmeste Vianor-verksted. Vi kan hjelpe deg med å velge et lovlig og sikkert dekkoppsett som oppfyller dine kriterier. Hvis dekkene eller felgene har blitt endret fra fabrikkoppsettet, kan dette også enkelt bekreftes av våre fagfolk.

Hvilken type vinterdekk er egnet til Tesla Model Y?

Det er mulig å montere nesten hvilken som helst type vinterdekk på Tesla Model Y, forutsatt at de er kompatible med bilens felger og har samme lastekapasitet som de opprinnelige dekkene. Model Y sin høye vekt krever vinterdekk med Extra Load (XL) lastekapasitet.

Det er også forskjeller i egenskapene til vinterdekk. Det mest betydningsfulle valget man må ta når man velger vinterdekk, er om man skal gå for piggfrie dekk eller piggdekk.

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

Piggfrie vinterdekk og piggdekk har distinkte egenskaper. Valg av dekktype bør være basert på dine vanligste kjøreforhold, med andre ord der du kjører mest.

Det er mulig å montere både piggfrie vinterdekk og piggdekk på Tesla Model Y, og det finnes flere størrelser tilgjengelig for begge typer.

Piggfrie dekk

Piggfrie dekk er vinterdekk uten pigger, som lener seg på en myk gummiblanding og dekkets mønsterdesign for å skape grep. Moderne piggfrie vinterdekk gir utmerket grep under gjennomsnittlige vinterforhold.

De primære fordelene med piggfrie dekk over piggdekk er forbedret kjørekomfort og redusert veistøy, samt muligheten til å montere dekkene litt tidligere i sesongen. Piggfrie dekk sliter også mindre på veidekket enn piggdekk, noe som resulterer i lavere utslipp.

Du har lov til å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året, da bruken ikke er begrenset til vintersesongen på lik linje med piggdekk. Det anbefales imidlertid ikke å kjøre med vinterdekk om sommeren, da deres ytelse, spesielt under våte forhold, er dårligere enn dekk designet for sommerbruk.

Hvis du hovedsakelig kjører på snødekte eller slapsete veier, samt tørr asfalt, er piggfrie dekk et utmerket valg for et kjøretøy som Tesla Model Y, som er utstyrt med et moderne trekkraftsystem.

Piggdekk

Effektiviteten til piggdekk kommer fra små metallpigger som biter seg fast i isete veioverflater, og gir det best mulige grepet i krevende vinterforhold og på glatte overflater. Piggdekk er litt støyende sammenlignet med piggfrie dekk, og de skal ikke monteres på bilen før sesongen, eller før du møter kjøreforhold som gjør dem nødvendig.

Piggdekk er et utmerket valg når du trenger maksimalt grep. Velg piggdekk til din Tesla Model Y hvis du ofte kjører på isete veier og reiser mye under landlige vinterforhold.

Velg vinterdekk designet for nordiske forhold

I mange sentraleuropeiske land brukes det piggfrie vinterdekk hvis egenskaper varierer betydelig fra vinterdekk designet for nordiske forhold. Sentraleuropeiske vinterdekk anbefales ikke for bruk under den norske vinteren, da disse dekkene ikke er designet for vinterforholdene man møter på i Norge. De gir ikke samme nivå av grep som vinterdekk designet for nordiske forhold.

Ved å velge vinterdekk til Tesla Model Y i samråd med Vianors eksperter, vil du få sikre høykvalitets vinterdekk som passer til kjøretøyet ditt, som gjør at du trygt kan kjøre selv under varierende vinterforhold.