Hvordan sjekke dekkets belastningskapasitet

Spesifikasjoner og informasjon om dekket er preget inn i sideveggen. Her vil du blant annet finne dekkstørrelse, hastighetsindeks og belastningskode. Sistnevnte forkortes LI for Load Index, og indikerer hvor mye last hvert enkelt dekk kan bære. Dette er de to siste sifrene av dekkmerkingen, før bokstaven som informerer om hastighetsklasse.

Det er imidlertid viktig å merke seg at lasteindeksen som er preget inn i dekket ikke beskriver bærekapasiteten i kg, men er i stedet et nummer som må sjekkes mot en referansetabell. På noen dekk vil det også stå XL helt på slutten av dekkmerkingen – dette sier ikke noe om størrelsen på dekket, men står for Xtra Load og indikerer at dekket har ekstra høy belastningskapasitet.

Belastningskoder dekk I Vianor

Hvis vi bruker eksempelet 205/55 R 16 94 V XL, kan vi se at dette dekkets lasteindeks (belastningskode) er 94. Ved å sjekke tabellen ser vi at 94 tilsvarer 670 kg maksvekt per dekk, som betyr at disse dekkenes totale bæreevne er 2680 kg. For at dekkene skal klare å bære den oppgitte maksimallasten, er det også viktig at de har riktig lufttrykk.

Finn de riktige dekkene til din bil

Informasjon om hvilke dekk som passer til din bil finner du i kjøretøyets vognkort. Det inkluderer også belastningskoden, som informerer om hvor mye last dekkene på bilen må være i stand til å tåle. Når man velger dekk er det viktig å være oppmerksom på disse spesifikasjonene, ettersom dekk med for lav bærekapasitet i forhold til kjøretøyets totalvekt kan gå utover kjørekomforten og trafikksikkerheten. Dekk med riktig bæreevne vil yte maksimalt og sørge for trygg kjøring, selv når bilen er fullpakket. Totalvekten inkluderer både sjåfør, passasjerer og bagasje.

vår hjemmeside finner du en dekkvelger, som kan brukes til å finne dekk og felger som passer til ditt kjøretøy. Skriv inn din bils registreringsnummer for å få en fullstendig oversikt over tilgjengelige dekk, eller finn dekk basert på dekkstørrelse eller bilmodell.

Informasjon finner man også gjennom EUs dekkmerking, som har gjort det lettere å sammenligne dekkenes egenskaper. Dette er en ekstern etikett ikke ulik den man finner på hvitevarer, som forteller om dekkstøy, våtgrep og rullemotstand med mer.

Andre dekkmerkinger

Ved hjelp av dekksidemerkingen kan man finne mye nyttig informasjon om dekket. Den mest aktuelle for de fleste er dekkstørrelsen, da det er viktig at denne er kompatibel med felg og kjøretøy. Dekksidemerkingen kan brukes til å lese av følgende om dekket:

  • Dekkets bredde i millimeter
  • Dekkets profil (høyde sett i prosent av bredden)
  • Dekkets konstruksjon (som oftest R for radialdekk)
  • Felgens størrelse, målt i tommer
  • Belastningskode
  • Hastighetsklasse
  • XL for Xtra Load – økt belastningsklasse

I likhet med belastningskoden, er hastighetsklassen indikert med en kode som må sjekkes opp mot en tabell. Dekket i eksemplet ovenfor har hastighetsklasse V, som betyr at dekket er laget for å tåle hastigheter inntil 240 km/t.

I tillegg til disse, finner man også flere andre tegn og symboler trykt inn i dekket. Disse kan brukes til å få informasjon om blant annet produsenten og produktnavnet, produksjonsland og produksjonsdato. DOT-koden består av fire siffer og forteller om hvilken uke og år dekket ble produsert i – dekk er datovare, og burde ikke være for gamle.

Kvalitetsdekk til all slags bruk hos Vianor

Hos Vianor vil du finne kvalitetsdekk til alle typer kjøretøy, som passer til din bil og ditt bruk. Spesielt når man transporterer tung last eller kjører med henger er det viktig at dekkene man bruker er konstruert for å takle lasten. Vi fører forsterkede vinter- og sommerdekk til varebiler som tåler høyt trykk og mye vekt. Vi har også dekk til all slags hverdagsbruk for personbiler, i mange ulike størrelser og prisklasser. Kjøp dekk i ro og mak på våre nettsider, eller kom innom ditt nærmeste Vianor serviceverksted for en prat med våre dyktige fagfolk.

God tur og trygg reise!

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk