Hva er mønsterdybde i dekk?

Når det er snakk om mønsterdybde i dekk, menes det hvor dypt mønsteret i hovedsporene i dekkets slitebane er. Hovedsporene viser til de dypeste sporene i midten av dekkmønsteret, som blir slitt ned etter hvert som man kjører. Disse sporene hjelper til å sikre godt veigrep, og fører bort blant annet vann og snø fra veien når man kjører. Mønsterdybden, og kravene til disse, er ulike for sommer- og vinterdekk.

Nye vinterdekk har omkring 10 millimeter mønsterdybde, mens sommerdekk ligger rundt 8 mm. Etter hvert som dekkene blir slitt, blir det nødvendig å bytte dem ut – når mønsterdybden er nedslitt, er de ikke lenger i stand til å sikre tilstrekkelig veigrep og sikkerhet. Moderne dekk kommer med en slitebaneindikator, som viser når det er på tide å bytte dem. Man kan også måle mønsterdybden selv, ved hjelp av et instrument, en linjal, eller en mynt.

Krav til mønsterdybde vinterdekk

Kravene til mønsterdybde i dekk følger årstidene og dekktype. I vinterdekk er kravet til mønsterdybde minst 3 mm. Dette er et lovpålagt krav, og man risikerer bøter om det ikke overholdes. I sommerdekk er det krav om minst 1,6 mm dybde. Viktig er det dog å merke seg at minstekravet til mønsterdybde og dybden som sikrer trygg vinterkjøring ikke nødvendigvis er den samme.

På glatte og utfordrende vinterveier anbefales det at man bytter ut dekkene i god tid før de slites ned til minstekravet, og at man har minst 4 mm mønsterdybde. Tilstrekkelig mønsterdybde sørger for at vann, snø og slaps filtreres unna, slik at dekkene beholder veigrepet. Dekk som er for nedslitte kan også føre til at bilen ikke blir godkjent på neste EU-kontroll.

Bruk av vinterdekk i Norge strekker seg fra høsten til utpå våren året etter. Piggfrie vinterdekk kan brukes når føret tilsier det, mens piggdekk er tillatt mellom 1. november og første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er det tillatt med vinterdekk fra 16. oktober til 30. april. Merk at piggdekk også kan brukes utenfor disse datoene, når vær og forhold gjør at det er nødvendig.

 

  • Lovpålagt minstekrav til mønsterdybde i vinterdekk er 3 millimeter
  • Anbefalt mønsterdybde i vinterdekk er 4-5 millimeter
  • Nye vinterdekk har omkring 10 millimeter mønsterdybde
  • For tunge kjøretøy over 3500 kg øker minstekravet til 5 millimeter

 

For kjøretøy som har tillatt totalvekt over 3500 kg er minstekravet til mønsterdybde om vinteren 5 mm. Dette kravet gjelder i samme tidsperiode som for piggdekk. Unntaket er bobiler, som ikke har krav om økt mønsterdybde opptil 7500 kg.

Hvordan måle mønsterdybde

Mønsterdybden i vinterdekkene sjekker du enkelt selv hjemme. Det kan gjøres enten ved hjelp av en mønsterdybdemåler, som er et lite elektrisk instrument, eller ved å bruke en linjal, tommestokk eller mynt. Målingen utføres i dekkets slitebane, i området som er mest slitt. Det anbefales å måle mønsterdybden på flere forskjellige steder i dekket, som for eksempel venstre og høyre skulder, samt midtpartiet.

Det er lurt å sjekke mønsterdybden med jevne mellomrom, spesielt hvis man har eldre dekk som nærmer seg slutten av levetiden. Både for din egen og andres sikkerhet, og for å unngå bøter. Du kan også bruke en 1-kroning eller 20-kroning til å utføre en nøyaktig måling.

1-krone: Den ytterste ringen på kronesiden av mynten er ca. 4 centimeter fra kanten. Hvis du fortsatt kan se den ytterste ringen når du stikker mynten ned i dekkmønsteret, betyr det at mønsterdybden på dekket er under 4 mm.

20-krone: Avstanden fra kanten av en 20-kroning ned til teksten «Norges konge» er 4 mm. Samme logikk gjelder her – hvis du fortsatt kan lese teksten, er mønsterdybden mindre enn 4 mm.

Vianor hjelper deg videre på veien

Mønsterdybde er viktig for kjøreegenskapene, men det er ikke alt. Etter hvert som dekk blir eldre, forringes også egenskapene, blant annet ved at gripeegenskapene i gummiblandingen blir dårligere. Dekk i aktiv bruk har en levetid på maksimalt seks år, mens den totale anbefalte levetiden for dekk er ti år. Det er også viktig at dekkene blir lagret riktig når de ikke er i bruk, så holder de seg gode lenger.

Hos Vianor tilbyr vi et førsteklasses dekkhotell, der vi oppbevarer sesongdekkene dine for deg når de ikke er i bruk. Du kan også komme innom ditt nærmeste Vianor serviceverksted, som er tilgjengelige over hele landet. Der kan du snakke med erfarne fagfolk om alt innenfor bil og dekk, eller få hjelp til å måle mønsterdybden i dekkene dine – helt gratis!

God tur og trygg reise!

Kjøp dine nye dekk hos Vianor!

Tid for nye dekk?

Her kan du enkelt søke etter dekk vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk