Regler for mønsterdybden på sommerdekk

I Norge har vi spesifikke regler når det kommer til mønsterdybden på bildekkene våre. Disse reglene følger årstidene, og på sommeren skal dekkdybden være minst 1,6 millimeter ifølge vegtrafikkloven. I verste fall kan du ved kontroll få bøter hvis dette ikke overholdes. Derimot er de fleste eksperter og fagfolk enige om at dette er for lite og derfor anbefales en minimumsdybde på sommerdekk på 3 millimeter.

Tilsvarende minimumskrav til mønsterdybde på vinterdekk er basert på årstid. Det vil si at fra og med 1. november er det lovpålagt med minst 3 mm dybde. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder regelen fra 16. oktober.

Nå er det imidlertid viktig å huske på at disse målene er et minimum. I de fleste tilfeller vil det være en god ide å bytte dekk i god tid før du nærmer deg minimumskravet. Nye sommerdekk har en gjennomsnittlig mønsterdybde på rundt 8-9 millimeter, noe som fører til mye sikrere og mer behagelig kjøring.

  •       Lovpålagt minimumskrav til mønsterdybde sommerdekk er 1,6 millimeter
  •       Anbefalt minimumskrav til mønsterdybde sommerdekk er 3 millimeter
  •       Nye sommerdekk har en mønsterdybde på rundt 8-9 millimeter

Fordeler med riktig mønsterdybde på sommerdekk

Blant annet er det stor forskjell i bremselengden på dekk som har 1,6 mm mønsterdybde mot de som har minst 3 mm når man kjører på vått føre. Alle moderne dekk har en «slitasjevarsler», som viser når minimumskravet av mønsteret er nådd.

Når du kjører, slites mønsteret på dekkene dine konstant ned. Når dybden blir for lav, blir det vanskeligere å kontrollere bilen – dette gjelder spesielt på våte veier - og da øker samtidig faren for vannplaning. Vannplaning kan oppstå når mønsteret i dekkene ikke lenger klarer å pumpe unna vannet i veibanen fort nok.

  •       Mønsterdybden har stor innvirkning på veigrepet
  •       Godt mønster i dekkene er viktig for å forhindre vannplaning
  •       God mønsterdybde gir bedre kontroll og styrerespons
  •       Mønsterdybden på dekkene påvirker bremselengden

Hvordan måle mønsterdybden på sommerdekk

Mønsterdybden på et dekk måler du enkelt nok ved å stikke et måleapparat eller f.eks. en mynt ned i mønsteret på dekkene dine. Vi anbefaler at du måler mønsteret i midten av dekket, da dette området utsettes for mest slitasje – generelt sett sier regelen at du skal sjekke dybden der dekket er mest slitt.

Den beste måten å måle dekkdybden på er med en mønsterdybdemåler. Dette er et digitalt, lite apparat som ikke koster mer enn hundrelappen. Med en slik for hånden kan du alltid få raske og nøyaktige avlesninger, selv når dekkene allerede sitter på bilen.

Om du ikke har en elektronisk måler for hånden, kan det også gjøres mer primitivt, ved hjelp av for eksempel et kronestykke, en 20-kroners mynt, en fyrstikk eller en linjal. Hvis du skal bruke en gjenstand som opprinnelig ikke er avmålt, gjelder det riktignok at du vet målene på forhånd, eller har noe å måle gjenstanden med, før du stikker den ned i dekkmønsteret.

Selvsagt er du også alltid velkommen til våre verksteder, der vi kan måle mønsterdybden for deg i en fei – helt gratis.

Viktig å huske på

Reglene og kravene vi har til dekk her i Norge er ikke alltid så lett å forstå seg på. Som kjent, finnes det ikke påbud om å bruke vinterdekk her til lands – lovverket sier heller at det er sjåførens eget ansvar å sørge for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, året rundt.

Det betyr i prinsipp at du kan kjøre rundt på sommerdekk hele året hvis forholdene tillater det, selv om dette frarådes på det sterkeste.

Derimot finnes det lovpålagte regler når det kommer til mønsterdybde, og ikke bare er disse reglene ulike for vinter- og sommerdekk; de endrer seg også med årstidenet. Frem tom. 15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark og 31. oktober i resten av landet, kan du kjøre lovlig på sommerdekk med minst 1,6 millimeter mønsterdybde, mens fra 1. november (16. oktober i nord) er kravet minst 3 millimeter.

Det gjelder altså ulike datoer for dem som bor lengst nord i landet. Hvis kjøretøyet har en tillatt totalvekt på over 3500 kg, endres også reglene – da skal dekkene ha minst 5 millimeter mønsterdybde.

  •       Vinterdekk skal ha minst 3 mm mønsterdybde fra og med 1. november (16. oktober i nord) og gjelder tom. første mandag etter 2. påskedag
  •       For Nordland, Troms og Finnmark gjelder regelen fra 16. oktober til 30. april
  •       Hvis kjøretøyet har en totalvekt på over 3500 kg, skal mønsterdybden være minst 5 mm

Hos Vianor kan du velge blant et stort utvalg sommerdekk, slik at du kan finne dekket som passer deg og din kjøring best.

Kjøp dine nye dekk hos Vianor!

På tide med nye dekk?

Her kan du enkelt finne riktige dekk til bilen din vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk