Når må man skifte til sommerdekk i 2023?

I Norge har vi ingen bestemt dato eller lov som bestemmer når det er tillatt å bytte til sommerdekk. Det betyr i prinsippet at man kan kjøre hele sommeren på piggfrie vinterdekk, men dette anbefales ikke da vinterdekk har helt andre egenskaper enn sommerdekk. Det kan være direkte trafikkfarlig å kjøre med vinterdekk på sommeren.

Reglene for når det er lov med sommerdekk kan derfor være litt forvirrende, men kort fortalt handler det om vær, temperatur og kjøreforhold. Du har lov til å sette på sommerdekkene når forholdene tilsier at det er forsvarlig og nødvendig – eller med andre ord: som sjåfør er det ditt ansvar at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, året rundt.

Typisk vil det være på tide å skifte til sommerdekk i april eller mai. Det vil også kunne variere en del basert på hvor i landet du befinner deg, da klimaet kan variere mye. 

På den annen side er det klare regler man må følge om man bruker piggdekk på vinteren – den offisielle fristen for å ta av disse er første mandag etter 2. påskedag. For de som befinner seg i nord, der det er kaldere klima, er fristen noe senere på året – i Nordland, Troms og Finnmark må piggdekkene av senest 1. mai.

  •       Det er ingen fast bestemt dato eller tid som tilsier når det er lov med sommerdekk
  •       Du har lov til å bytte til sommerdekk når vær og kjøreforhold tilsier det
  •       Piggdekk må av første mandag etter 2. påskedag, eller 1. mai nord i landet

Hva sier forskriftene om sommerdekk?

Sommerdekk er laget for kjøring på tempererte veier, og er spesielt egnet for våte veibaner. Gummiblandingen og mønsteret som brukes i sommerdekk er tilpasset for å kjøre på vått føre, blant annet for å unngå vannplaning. På den annen side er sommerdekk ikke egnet til å kjøre med på is og snø, noe som i høyeste grad burde unngås.

Derfor er det viktig, uansett hvor i landet man befinner seg, at sommerdekkene ikke settes på for tidlig. Man skal fortsette å kjøre med vinterdekk - med eller uten pigger - så lenge temperaturen og føret tilsier det.

Reglene for sommerdekk sier at de burde settes på når kjøreforholdene der du er tilsier det. Det betyr at de faktiske forholdene trumfer eventuelle andre bestemmelser, og det er opp til sjåføren å avgjøre om det passer med sommerdekk eller ikke.

Forskriften om bruk av kjøretøy lyder som følger:

«Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

Om et sjeldent værfenomen skulle inntreffe, kunne det i teorien være riktig å bruke vinterdekk til langt ut på sommeren – men sesongene våre er heldigvis ganske stabile, og stort sett til å stole på.

Hvis du er usikker på når det er å lov med sommerdekk i 2023, er du alltid velkommen innom våre verksteder, der vi kan hjelpe deg videre på veien med gode råd og tips!

Minstekrav for mønsterdybde på sommerdekk 2023

Godkjente sommerdekk må også oppfylle minstekrav for mønsterdybde. Minstekravene er lovpålagt, og sørger for at dekkene skal kunne takle utfordringene de utsettes for. Minimumskravet for mønsterdybde på sommerdekk 2023 er 1,6 mm, men merk at det anbefales å skifte dekkene i god tid før de har nådd det punktet.

  •       Minimumskrav til mønsterdybde på sommerdekk iht. lovverket er 1,6 millimeter
  •       Anbefalt mønsterdybde på sommerdekk er minst 3-4 millimeter
  •       Nye sommerdekk har i gjennomsnitt en mønsterdybde på 8-9 millimeter

Forskjeller på sommerdekk og vinterdekk

Forskjellen på vinterdekk og sommerdekk er kort fortalt at de er laget for helt ulike forhold og temperaturer. Vinterdekk fungerer naturlig nok best når det er kaldt, snø og is, mens sommerdekk gir best veigrep på våte veier og i varme temperaturer.

Byttet mellom vinter- og sommerdekk 2023 burde derfor helst skje når snøen og isen forsvinner, solen står på og varmer asfalten, og det blir vått på veiene.

Når temperaturen stiger om våren er det på tide å bytte dekk, ettersom sommerdekk har tilpasset mønster og gummiblanding som gir optimaliserte kjøreegenskaper under disse forholdene.

Når gradestokken nærmer seg 10 grader, vil vinterdekkenes kjøreegenskaper så smått begynne å reduseres. En god huskeregel kan derfor være at det er på tide med sommerdekk når temperaturen ute stabilt holder seg over 7 grader hele døgnet.

Hos Vianor kan du velge blant et stort utvalg sommerdekk av høy kvalitet til de aller fleste biltyper – finn dekkene som passer deg og din kjøring best!

God tur videre!

Kjøp dine nye dekk hos Vianor!

På tide med nye dekk?

Her kan du enkelt finne riktige dekk til bilen din vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk