Dato for skifte til sommerdekk

Datoen for når du burde skifte til sommerdekk på bilen din vil variere basert på flere variabler, men det er enn så lenge ikke lovpålagt å bruke sommerdekk, og det finnes derfor ingen bestemt dato for når du skal bytte.

Hvis du derimot bruker piggdekk på vinteren, er den offisielle fristen for å ta av disse første mandag etter 2. påskedag. Hvis du befinner deg lenger nord i landet, der det er kaldere klima, er fristen noe senere på året – i Nordland, Troms og Finnmark må piggdekkene av senest 1. mai.

Uansett hvor i landet du oppholder deg, skal du allikevel fortsette å kjøre med vinterdekk med eller uten pigg så lenge været og føret tilsier det. Når du burde bytte til sommerdekk avgjøres først og fremst av vær, temperatur og kjøreforhold – de faktiske forholdene trumfer andre bestemmelser, og det er hver enkelt sjåførs eget ansvar å avgjøre når det det ikke lenger er forsvarlig å kjøre rundt på vinterdekk.

  •       Det er ikke lovpålagt å bytte til sommerdekk – men det anbefales
  •       Det er derimot ikke lov å kjøre med piggdekk på sommeren
  •       Det er ingen fast bestemt dato for når du må skifte til sommerdekk
  •       Vær, temperatur og kjøreforhold avgjør når du burde bytte dekk

Når burde du skifte til sommerdekk

Så når burde man egentlig skifte til sommerdekk? Tidspunktet for dette vil derfor være flytende og ikke det samme fra år til år – datoen du byttet til sommerdekk 2021 kan være en ganske annen enn datoen for å bytte til sommerdekk 2022 vil være.

Det vil være avhengig av værforholdene der du bor, eller rettere sagt – der du kjører mest. Hvis du opplever mange nedbørsdager eller stigende temperaturer, vil det trolig være på tide å skifte til sommerdekk. Generelt sett regner det mest langs kysten, og da spesielt langs vestkysten. Naturlig nok blir det som oftest tidligere varmt i været desto lenger sør i landet du bor.

Følg med på værmedlinger, vei og forhold, se om snøen og isen har gått, og vurder selv om veiene du bruker mest kan forsvare at du legger om til sommerdekk.

Det finnes allikevel en ganske sikker variabel du kan forholde deg til, for å avgjøre når det er på tide å skifte dekk: minimumstemperatur.

Et godt utgangspunkt er at datoen for å sette på sommerdekkene er kommet når temperaturen ute ikke synker under 7 grader i løpet av hele døgnet. Ettersom gummiblandingen i vinterdekk begynner å bli for myk ved 10 grader, har du noen graders slingringsmonn.

Hos Vianor kan du velge blant et stort utvalg sommerdekk, slik at du kan finne dekkene som passer deg og din kjøring best.

Fordeler med å skifte til sommerdekk i rett tid

Den største forskjellen mellom vinterdekk og sommerdekk ligger i mønstret og gummiblandingen som blir som brukt. Mønstrene og gummien i sommerdekk er bedre tilpasset varmere temperaturer, og et bytte i riktig tid vil gi deg den tryggeste kjøringen.

Skifte til sommerdekk er spesielt viktig når det blir vått på bakken, da vinterdekk ikke er like godt egnet for å transportere større mengder vann i veibanen. Når regnet tar over for snøen, vil sommerdekk være best egnet til å gi det beste veigrepet og unngå vannplaning.

Vinterdekk mykner i vårvarmen og fører til raskere slitasje på dekkene dine, som kan resultere i at dekkene ikke lenger holder mål til neste sesong og må byttes ut. Husk at det stilles strenge krav til mønsterdybde, spesielt på vinteren.

  •       Unngå slitasje på myke vinterdekk når det blir varmere i været
  •       Sommerdekk har mye bedre kjøreegenskaper generelt sett på vått føre
  •       Sommerdekk er bedre egnet til å unngå vannplaning
  •       Bremselengden blir betraktelig kortere på vått føre

Kan man kjøre med vinterdekk hele sommeren?

I teorien kan man kjøre lovlig rundt på vinterdekk hele sommeren, så lenge de er piggfrie – men det er absolutt ikke anbefalt. Selv om man gjerne kan drøye litt ekstra med å skifte til sommerdekk på våren når forholdene tilsier det, er det noe helt annet å beholde vinterdekkene året rundt.

Varme temperaturer og våte veier gjør at det ikke er forsvarlig å kjøre rundt på myke vinterdekk sommeren gjennom, og desto varmere og våtere det er, jo dårligere kjøreegenskaper vil vinterdekkene ha.

Er du usikker på når du burde skifte til sommerdekk, er du selvfølgelig alltid velkommen til våre verksteder, der vi vil hjelpe deg videre på veien med gode tips!

Kjøp dine nye dekk hos Vianor!

På tide med nye dekk?

Her kan du enkelt finne riktige dekk til bilen din vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.

Finn dekk