Bilens lykter

Moderne biler har en rekke ulike lykter plassert rundt om på kjøretøyet. Disse deles gjerne opp i kategorier, der noen er påbudt å bruke, mens andre kan skrus av og på etter behov. Kjørelysene skal alltid være på, selv på dagtid, mens baklysene ikke trenger å være tent så lenge det er lyst ute.

Standardlys for moderne biler inkluderer:

 • Nærlys
 • Kjørelys
 • Fjernlys
 • Tåkelys
 • Parkeringslys
 • Retningslys (blinklys)
 • Nødlys
 • Markeringslys
 • Baklys
 • Bremselys

Kjørelysene består av to lykter foran på bilen, og skal være hvite eller gule. Disse er ofte koblet slik at de tennes automatisk når motoren er i gang, eller når bilen er i bevegelse. På samme måte tennes baklysene automatisk når du kjører inn i en tunnel, eller når det blir mørkt ute. Fjernlys og tåkelys må imidlertid aktiveres manuelt, og det samme gjelder for nærlys, som man kan ha maks to av. Ved bruk av disse er det desto viktigere at vinkelen er riktig justert.

Hvordan justere bilens lykter

Bilens lykter skal være forsvarlig montert, og det er førerens eget ansvar at lysene blir brukt etter forholdene. I tillegg er det også kun lykter merket med «E» som er godkjent for bruk på norske veier. For at lyktene på bilen skal fungere optimalt og ikke være forstyrrende for andre bilister, er det viktig at de er riktig justert.

Alle sjåfører som har vært ute på veiene en stund har opplevd et uønsket møte med møtende trafikk, der lyktene er feiljustert og man får sikten redusert. Hvis lyktene er justert for høyt kan det gå utover andre, mens lyset går i bakken og har dårligere effekt hvis det er justert for lavt.

Du kan selv justere lyktene på bilen din hjemme, ved hjelp av et par verktøy de fleste har for hånden. Man trenger en skrutrekker, maskeringsteip, et vater, og målebånd. For at testen skal utføres, behøver man også minst 10 meter med flat mark foran en mørk vegg – for eksempel garasjeporten. For å sjekke om dine lykter er riktig montert eller bør justeres, gjør du følgende:

 1.     Parker bilen på flat mark, 50 cm fra veggen, med nærlysene på
 2.     Bruk et vater for å kontrollere at bilen står flatt – det kan være nødvendig at tunge gjenstander tas ut, samt at lufttrykket i alle dekkene er korrekt
 3.     Hvis frontlyktene på bilen kan justeres manuelt, sett denne til 0
 4.     Sjekk frontlyktenes hellingsverdi – vanligvis mellom 1-1,2%
 5.     Sjekk lysets høyeste punkt på veggen og marker en linje 10 cm nedenfor dette punktet (12 cm hvis hellingsverdien er 1,2%)
 6.     Plasser bilen 10 meter fra veggen og kontroller om lysets høyeste punkt nå treffer linjen du markerte tidligere
 7.     Hvis avviket er for stort, må frontlyset justeres – disse kan justeres både vertikalt og horisontalt – hvis du ikke er sikker på hvordan det skal gjøres, anbefaler vi å oppsøke hjelp på et verksted

Sjekk om lyktene fungerer

Etter at bilens lykter har blitt justert, kan det være en god ide å ta en liten prøvetur på en mørk vei, for å teste hvordan det ser ut i praksis. Du kan også selv sjekke om alle bilens lykter fungerer som de skal, ved å teste dem en etter en. Start bilen med håndbrekket på, og skru på lysene manuelt etter tur. Gå ut av bilen og se etter om de fungerer som de skal – til dette er det imidlertid både lettere og raskere om man kan få en til å hjelpe seg, slik at man slipper å forlate kjøretøyet.

Vianor hjelper deg videre på veien

Hos Vianor brenner vi for alt som har med bil og dekk å gjøre. Hvis du trenger hjelp til å justere lyktene på bilen din, er du hjertelig velkommen innom en av våre mange serviceverksteder, som finnes over hele landet. Våre erfarne fagfolk kan hjelpe deg med gode råd og tips på veien, samt at vi også tilbyr en rekke andre servicer for både bil og dekk. Vi utfører alt fra tradisjonell bilservice og oljeskift til EU-kontroll og avbalansering av dekk. Vi tilbyr også et førsteklasses dekkhotell, der vi oppbevarer sesongdekkene dine for deg når de ikke er i bruk.

God tur og trygg reise!

Bilverkstedstjenester hos Vianor

Har du behov for en sjekk av bilen?

Se vårt utvalg av bilverkstedstjenester her!

Våre bilverkstedstjenester