Hvilken type dekk er egnet for Tesla?

Du kan bruke nesten alle typer dekk på din Tesla, så lenge de er tilgjengelige i riktig dekkstørrelse og belastningsklasse. Når du velger dekk til din Tesla er det imidlertid viktig å fokusere på funksjoner som forbedrer kjørekomfort og effektivitet.

Når du kjøper dekk gjennom Vianor, kan våre eksperter hjelpe deg med å velge dekk som vektlegger funksjonene som er viktigst for deg – enten det er økonomisk begrunnet, redusert dekkstøy eller annet.

Hvor mye koster Tesla-dekk?

Tesla-dekk koster ikke mer enn dekk til kjøretøy av samme størrelse med forbrenningsmotor. Derimot kan de store dekkstørrelsene og økte belastningsklassene som disse bilene krever påvirke dekkprisen.

Du kan finne oppdatert informasjon om prisene på dekk som passer for din Tesla hos ditt nærmeste Vianor serviceverksted, eller i vår nettbutikk.

Hvilke dekkstørrelser tilbyr Tesla?

Tesla tilbyr sine kjøretøy med fem forskjellige felgstørrelser. Felgstørrelsene varierer mellom modellene:

  • 18 tommer
  • 19 tommer
  • 20 tommer
  • 21 tommer
  • 22 tommer

Disse refererer til diameteren på felgene, som bestemmer størrelsen på dekket som kan monteres på hjulet. I tillegg til felgstørrelsen, vil standardstørrelsen på dekkene også avhenge av hvilken Tesla-modell du har. Hvis du har kjøpt bilen brukt, kan den ha felger i en annen størrelse enn de originalmonterte.

Våre erfarne fagfolk kan hjelpe deg med å velge dekk i riktig størrelse, uavhengig av dekkene som er montert per nå. Våre bileksperter sørger for at kjøretøyet ditt er utstyrt med sikre og godkjente dekk.

Kan jeg endre dekkstørrelse på min Tesla?

Man har som oftest mulighet til å endre dekkstørrelsen i ettertid. Det anbefales ikke å endre dekkstørrelsen uten grunn, men for eksempel kan anskaffelse av bredere eller smalere felger kreve en endring i dekkstørrelsen. Generelt sett er det alltid best å følge produsentens anbefalte dekkstørrelser.

Hvis du ønsker å endre størrelsen på dekkene dine, må du sjekke om den nye størrelsen er lovlig å kjøre med. Du finner informasjon om bilens originale dekkstørrelse i vognkortet. Avviket i rulleomkrets kan maks være 5% mer eller mindre i forhold til dekkdimensjonen som er oppgitt der. Rulleomkretsen tilsvarer hvor langt dekket ruller på en rotasjon. Vi anbefaler imidlertid ikke større endringer enn maks 3%.

Du kan bruke vår dekkalkulator for å se hvordan endring av dekkstørrelsen påvirker dekkdiameteren. Hvis du ønsker å endre dekkstørrelsen, men er usikker på hvilken størrelse som passer til bilen din, kan du også konsultere våre fagfolk hos ditt nærmeste Vianor-verksted.

Hvor lenge varer Tesla-dekk?

Tesla-dekk kan vare like lenge som dekk for en bil med forbrenningsmotor av samme størrelse, forutsatt at du har en rolig kjørestil. Dekk varer vanligvis i 3-6 år avhengig av bruk. Gummiblandingen i dekkets mønster blir hardere over tid, noe som reduserer dekkets ytelse og sikkerhet.

Tesla-biler kan imidlertid påvirke dekkenes levetid mer enn normalt på grunn av deres tunge vekt og kraftige, elektriske motorer. Ved å unngå unødvendig akselerasjon kan du forlenge dekkets levetid betydelig, og kjøre lenger på en enkelt lading samtidig som du sparer på dekkene.

Hva bør man tenke på når man velger dekk til Tesla?

Du kan montere nesten hvilke som helst dekk som er tilgjengelige i riktig størrelse og lastekapasitet på din Tesla. Når du velger dekk til Tesla, er det imidlertid viktig å ta hensyn til spesifikke Tesla-karakteristikker som påvirker dekkvalget. 

Høyt dreiemoment i elektriske biler

En av de mest verdsatte egenskapene til elektriske biler er deres høye og umiddelbare dreiemoment. I motsetning til en bil med forbrenningsmotor, er dreiemomentet tilgjengelig umiddelbart ved lave omdreininger i elektriske biler. Dette tillater Teslaer å akselerere raskere enn en gjennomsnittlig bil.

Men høyt dreiemoment har også en ulempe, da dekkene kan slites ut raskt med uforsiktig gasskontroll. Vekten av Teslas batteri forverrer ytterligere denne effekten.

Problemet kan enkelt unngås ved å ta hensyn til det høye dreiemomentet i kjørestilen din – forsiktig akselerasjon vil øke dekkenes levetid betydelig.

Rullemotstand

For Tesla og andre elektriske kjøretøy påvirker dekkets rullemotstand bilens rekkevidde betydelig, og påvirker hvor langt du kan kjøre per lading. Ditt valg av dekk kan potensielt øke bilens rekkevidde med titalls kilometer.

Dekkets rullemotstand er oppført i EUs dekkmerking med en vurdering av drivstoffeffektivitet på en skala fra A til E. A-vurderte dekk har den laveste rullemotstanden, mens E-vurderte dekk har høyest rullemotstand.

Høy kjøretøyvekt

Vekten av elbilens batteri øker den totale vekten av Teslaen, noe som gjør den tyngre enn en gjennomsnittlig bil. Den høyere vekten setter ulike kriterier for dekkene.

Det viktigste av disse er dekkets belastningsklasse, som er angitt i forbindelse med dekkstørrelsen. Teslaer krever som regel dekk med økt lastekapasitet, som er indikert med betegnelsen XL for Xtra Load.

Den høye vekten av en Tesla utsetter også dekkene for økt slitasje. Derfor kan det være fordelaktig å vurdere dekkmodeller som er optimalisert for holdbarhet.

Disse dekkmodellene har en gummiblanding og andre egenskaper designet for lengre levetid og høy slitasjemotstand. Vianors dekkeksperter kan hjelpe deg med å finne passende dekk.

Dekkstøy

Teslaer mangler motordur som ellers overdøver andre lyder inne i kabinen. Dette kan være lyder som blir betydelig mer merkbare når motorduren ikke lenger er til stede. Dekkstøy er spesielt tydelig når man kjører en elektrisk bil.

Det er relativt enkelt å minimere dekkstøy, og det kan påvirkes betydelig av dekkvalg. I tillegg til drivstoffeffektivitet, gir EU-dekkmerkingen informasjon om dekkets støynivå. Dekkstøy måles på en tredelt skala, fra A til C, og uttrykkes også i desibel.

Finn dine Tesla-dekk hos Vianor

Det er flere dekkalternativer som passer for Teslaer, og det å velge det riktige dekket er kanskje ikke selvsagt for alle. Hos oss kan du få god hjelp fra våre erfarne fagfolk til å velge de beste sommerdekkene og vinterdekkene som passer til din kjørestil.

Enten du verdsetter stille dekk, en sporty følelse eller holdbarhet mest, er Vianors eksperter mer enn villige til å hjelpe deg med å finne det beste alternativet.

Hvis du allerede vet hvilke dekk du ønsker å kjøpe, kan du enkelt og sikkert bestille dekkene hos ditt nærmeste Vianor-verksted. Vi sørger for at dekkene som skal monteres blir grundig sjekket for trygg og komfortabel kjøring.

I tillegg til dekk kan du også finne stilige felger i forskjellige størrelser i vårt utvalg – du kan også bestille felger som skal monteres sammen med dine nye dekk. Hvis du er usikker på hvilke felger du vil ha, kan du gjerne rådføre deg med våre eksperter for veiledning.