Gode dekk gir som regel bedre dekkøkonomi enn billige dekk!

cheap_tyre_vs_quality_tyre.jpgNår det er tid for å kjøpe nye sommer- eller vinterdekk, kan det føles godt å finne annonser om billige og rabatterte dekk. Billige dekk kan imidlertid bli kostbare i det lange løp, og være dyrere å bruke enn sommer- og vinterdekk av høy kvalitet.

Utseendemessig kan et billig dekk se ut som et premium dekk. Det er imidlertid ikke bare dekkmønsteret som påvirker egenskapene. De ulike løsningene i et dekk med mange lag gummi har stor innflytelse på dekkets ytelse, slitestyrke og rullemotstand. Derfor vil et slitesterkt dekk med lav rullemotstand i det lange løp bli mer økonomisk enn et billig dekk. Lav rullemotstand sparer drivstoff, og ikke minst miljøet!

Billige dekk slites ofte raskere

Dekk som er billige eller kraftig rabattert bør sjekkes nøye for å unngå overraskende ekstra kostnader når dekkene skal brukes. Av og til selges også kvalitetsdekk med rabatt. For eksempel selges ofte litt eldre dekkmodeller – som fortsatt er meget sikre og holder høy kvalitet – med rabatt. Det er gode muligheter for å finne informasjon om dekk, fordi mange bilblader og aviser tester dekk regelmessig. Dekk som vinner tester kommer nesten alltid fra en produsent som er kjent for høy kvalitet – også når testen fokuserer på forholdet mellom pris og kvalitet. Et godt dekk holder som regel lenger enn et billig dekk fordi konstruksjonen er mer slitesterkt, og det brukes råvarer av høy kvalitet i produksjonen av dekket. Gummiblandingen bør være tilpasset dekkets bruksområde og hastigheten. Hardere gummiblandinger kan være mer slitesterke enn mykere blandinger, men kjøreegenskapene endrer seg når føret skifter. På våt eller isete vei gir en myk gummiblanding sikrere grep.

Generelt kan man si at i kvalitetsdekk optimaliserer sikkerhet og slitestyrke nøye, både ved hjelp av tester og i produksjonen. Når et sommer- eller vinterdekk av høy kvalitet holder en sesong eller to lenger enn et billig dekk, blir i praksis prisforskjellen langt mindre.

Rullemotstand

Når billige dekk og kvalitetsdekk sammenlignes, må man ikke glemme å se på rullemotstanden. Jo lavere rullemotstand, jo mindre energi benyttes for at dekkene skal rulle. Ved å velge dekk med lav rullemotstand reduserer man bilens drivstofforbruk. Billige dekk sparer deg for penger når de kjøpes, men øker kostnadene totalt fordi deres høyere rullemotstand øker drivstofforbruket. Produsenter av kvalitetsdekk informerer allerede i dag om hvor drivstoffeffektive deres sommer- og vinterdekk er, selv om EUs nye klassifiseringssystem trer i kraft først i november 2012.

I annonser om billige dekk informeres det vanligvis ikke om kostnadene dekket fører til etter kjøpet. Det kan dessuten være vanskelig å få informasjon om slitestyrke og rullemotstand på dekkverksteder og i nettbutikker som selger dekk, selv om de i høy grad påvirker de totale kostnadene.