• Hvorfor piper bremsene? 

  • Hvordan kan man bli kvitt piping i bremsene? 

  • Andre grunner til at bremsene piper 

  • Få hjelp hos Vianor 

Vanlige årsaker til piping i bremsene 

At bremsene piper kan være både forstyrrende og et varsel om at noe i bremsesystemet burde kikkes på. Pipingen eller hylingen oppstår som oftest under bremsing og kan skyldes flere faktorer. I noen tilfeller kan problemet ha en enkel løsning som man kan fikse på egenhånd; i andre tilfeller må man grundigere til verks og eventuelt bytte deler. 

Bremsesystemet i biler består av flere deler, inkludert slitedeler som bremseklosser og -skiver. Mange bremseklosser har innebygde slitasjeindikatorer som lager en høy pipelyd når klossene er slitt ned og trenger å byttes. Denne lyden er ment som en varsling for å forhindre skade på bremseskivene, som kan bli kostbart å reparere ved senere anledning. 

Det kan også dreie seg akkumulering av støv, grus eller andre fremmedlegemer mellom bremseklossene og -skivene, som kan føre til en skjærende eller pipende lyd under bremsing. Dette kan særlig forekomme i støvete områder eller etter kjøring på veier med mye grus. 

  • Nedslitte deler eller slitasjeindikatorer: Når bremsene er helt nedslitt vil metallet treffe bremseskiven som er laget av stål. Mange biler har også en indikatorer som piper når dette stadiet nærmer seg. 
  • Grus eller liknende i systemet: Ofte vil det dreie seg om et fremmedlegeme som har kilt seg fast mellom bremseskive og -skjold. Disse kan det være mulig å fjerne manuelt. 
  • Andre årsaker: Andre grunner til at bremsene piper kan være rust, feilmonterte bremseklosser, høyt innhold av metall i klossene, eller klosser av lav kvalitet.  

Hva bør man gjøre når det piper i bremsene? 

For å effektivt løse og forhindre piping i bremsene, er det viktig med regelmessig vedlikehold og inspeksjon av bremsesystemet. Ved første tegn på lyder, bør en grundig sjekk utføres for å identifisere årsaken. I mange tilfeller kan en enkel rengjøring eller fjerning av småstein løse problemet, men noen ganger kan det være nødvendig å bytte ut slitte deler. 

Bilens bremseskiver og -klosser slites ut når man kjører, og må byttes ut flere ganger i løpet av bilens levetid. Det er imidlertid ingen faste intervaller for dette, da det varierer basert på hvor mye og hvordan man kjører. Bremsene er en av de viktigste komponentene i bilen din, og det er derfor viktig at man tar ulyder og faresignaler på alvor. 

Hvis problemet vedvarer, kan det være på tide å ta med bilen på verksted og la en fagperson gjøre en grundig gjennomgang av bremsesystemet. En mekaniker kan også justere eller reparere andre komponenter i bremsesystemet, som kalipere eller rotorer, som kan være kilden til problemet. 

Tid for sjekk av bremsene?

Vi reparerer og vedlikeholder bremsene på bilen din! For å kunne beregne en så riktig pris som mulig trenger vi litt ekstra informasjon. Klikk på knappen under.

Be om pristilbud

Andre årsaker til piping i bremser 

I tillegg til de vanligste grunnene til at man opplever at det piper i bremsene, kan det også dreie seg om rust, feilmontering, eller enkelt nok komponenter av dårlig kvalitet. 

Rust på bremseskiver 

Hvis bilen har stått stille over lengre tid, spesielt utendørs, kan bremseskivene ha utviklet rust som skaper pipelyd under bremsing. Rusten vil i noen tilfeller slipes bort når bremsene brukes, men vedvarende eller tung rust kan kreve ytterligere tiltak som rengjøring eller utskifting av skivene. 

Feilmontering 

Ukorrekt montering av bremseklosser eller slitasje på komponenter som støtter bremseklossene, kan føre til vibrasjoner som høres som en piping. Dette kan ofte løses ved å sikre at alt er riktig montert og ved bruk av anti-vibrasjonsklips. 

Bremseklosser av lav kvalitet 

Noen bremseklosser har et høyt innhold av metallfiber som kan føre til pipelyder mot bremseskivene. Dette er mer vanlig med billigere eller hardere bremseklosser og kan løses ved å bytte til klosser av bedre kvalitet. 

Vianor kan identifisere og løse problemet 

Vianor har verksteder over hele landet, der vi utfører et bredt spekter av dekk- og bilrelaterte servicer. Hos oss kan du føle deg trygg på at erfarne fagpersoner utfører arbeidet på riktig måte, i trygge omgivelser. 

Vi kan også hjelpe deg med piping i bremser, enten om du vet hvor problemet ligger eller ved å identifisere det. Vi utfører full bremseservice, der vi kontrollerer tilstanden til alle komponentene i bremsesystemet. 

Kom innom oss i våre lokaler eller bestill time på nettet som passer din timeplan, raskt og enkelt! 

Våre verksteder