Hvilke størrelser for vinterdekk passer til Tesla Model 3?

Tesla Model 3 kan bestilles fra fabrikken med 18-tommers, 19-tommers, eller 20-tommers felger.

  • 18-tommers felger leveres som standard, men mot en ekstra kostnad kan du bestille bilen med 19-tommers felger.
  • 20-tommers felger er eksklusive for den kraftigste modellen, Model 3 Performance.

Tesla lar deg bestille vinterdekk for alle hjulstørrelsene nevnt ovenfor. Vær imidlertid obs på at Tesla kun tilbyr vinterdekk-pakker for 18-tommers felger når du bestiller en ny bil i Norge. Mange av Teslaene du ser på veien er importert fra utlandet, og kan derfor ha 19-tommers eller 20-tommers felger med vinterdekk.

Det er mulig å montere vinterdekk på de samme felgene som brukes til sommerdekkene dine. Det er imidlertid verdt å huske på at bytting av dekk på felgene to ganger i året krever ekstra jobb og kan medføre ekstra kostnader.

Fabrikkdekk-størrelsene for Tesla Model 3 er som følger:

  • 18-tommers felger: 235/45R18
  • 19-tommers felger: 235/40R19
  • 20-tommers felger: 235/35R20

Dekkstørrelsene er de samme for både sommer- og vinterdekk.

Kan man endre størrelsen på Tesla Model 3-vinterdekk?

Tesla Model 3 kommer fra fabrikken med 235 mm brede dekk, og dekkprofilen varierer fra 35-45 prosent avhengig av dekkets diameter. Dette betyr imidlertid ikke at dine nåværende vinterdekk på kjøretøyet har nøyaktig samme størrelse. For eksempel kan den forrige eieren av bilen ha endret dekkstørrelsen av forskjellige årsaker.

Å skifte vinterdekk på Tesla Model 3 er likt som å skifte dekk for nesten alle andre bilmodeller. Små endringer i dekkstørrelsen er vanligvis ikke et problem, så lenge dekkene på samme aksel er av samme størrelse. For modeller med firehjulsdrift anbefales det at alle dekkene er av samme størrelse, eller har en rulleomkrets som passer best mulig med dekkene på den andre akselen.

Som bileier kan du øke eller minske dekkdimensjonen med maks 5% fra den opprinnelig registrerte størrelsen. Dette kan gjøres uten at man behøver en ny inspeksjon for endring av dekkstørrelse.

Generelt er dekkstørrelsen som leveres av produsenten et godt utgangspunkt for å velge nye dekk, med mindre du har en spesifikk grunn til å endre størrelsen. Hvis du ønsker å endre dekkstørrelsen, kan du kontakte ditt nærmeste Vianor-verksted. Våre eksperter hjelper deg med å velge trygge, gode og ikke minst lovlige dekk.

Bør man velge piggdekk eller piggfritt for Tesla Model 3?

Debatten mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk engasjerer stadig, og er fortsatt et av de grunnleggende spørsmålene når man velger vinterdekk.

Velg den typen dekk som best passer til din kjørestil og forholdene der du kjører mest. Hvis du hovedsakelig kjører på snødekte veier eller bar asfalt, anbefaler vi å velge piggfrie vinterdekk. Hvis du kjører mer på isete veier, kan det være lurt å velge piggdekk.

Vinterdekk både med og uten pigger er egnet for Tesla Model 3. Du kan få hjelp med å velge vinterdekk ved ditt nærmeste Vianor-verksted, der våre erfarne fagfolk kan anbefale dekktypen som passer best for deg.

Husk at minst like viktig som det er å velge riktige dekk for kjøring under utfordrende forhold, er det å opprettholde passende kjørehastighet og å ha en rolig kjørestil.

Når bør man skifte til vinterdekk på Tesla-biler?

Tesla Model 3 bør utstyres med gode vinterdekk på lik linje med alle andre biler. Hvis du bruker piggfrie vinterdekk, har du større frihet mht. når de må monteres. Vinterdekk burde settes på på høsten, når vær- og føreforhold tilsier at det er nødvendig. Som sjåfør er du ansvarlig for å ha forsvarlige dekk på bilen din til enhver tid, som gjør at man alltid må se an forholdene der man er.

Hvis du velger å bruke piggdekk, er det fastsatte regler for når det er tillatt. Det er lov å bruke piggdekk tidligst fra og med 1. november, til og med første søndag etter andre påskedag. For dem som oppholder seg i våre tre nordligste fylker, Nordland, Troms eller Finnmark, er det tillatt med piggdekk mellom 16. oktober og 30. april. Vær- og føreforhold trumfer dog disse reglene. 

Bruken av piggfrie dekk er ikke underlagt slike restriksjoner, og du kan i prinsipp montere dem når som helst. Det anbefales imidlertid å ikke bytte om for tidlig, da noen av vinterdekkenes egenskaper, spesielt våtgrep, er dårligere enn på sommerdekk.

Bytt til vinterdekk i tide

Det er viktig å bytte til vinterdekk i tide, siden været i Norge kan være uforutsigbart. Det er ikke alltid helt lett å forutsi starten av vinteren. Når vinteren først kommer, kan det allerede være en ukes ventetid eller mer hos dekkverkstedene.

Bestill time for å bytte til vinterdekk i god tid i forveien ved ditt nærmeste Vianor verksted. Våre erfarne medarbeidere kan også hjelpe deg med å velge riktig dekktype og størrelse hvis du trenger nye vinterdekk.

Hvor ofte bør man bytte vinterdekk på Tesla Model 3?

Minstekravet til mønsterdybde på sommerdekk er på 1,6 millimeter. Dette kravet er høyere for vinterdekk, der minimumskravet til mønsterdybde er minst 3 millimeter.

Det er imidlertid ikke anbefalt å kjøre dekkene helt ned til minimumsgrensen, da dekkenes egenskaper begynner å forringes betydelig allerede en god stund før de har nådd grensen. For vinterdekk er det anbefalt at man snart bør bytte dem ut når mønsterdybden når 5 millimeter. Etter dette punktet begynner dekkets ytelse på snø, is og slaps å reduseres.

Kontroller slitasjen på piggdekk jevnlig

Hvis du bruker piggdekk, bør du inspisere antall pigger og slitasjen på disse i tillegg til å sjekke mønsterdybden.

Hvis piggdekk har blitt kjørt lenge på tørr asfalt eller har vært i bruk i flere vintre, kan mange av piggene ha løsnet eller blitt sløve. I tillegg til antall gjenstående pigger og slitasjen, bør du også sjekke hvor jevnt piggene har blitt slitt.

Hvis bare ett dekk eller bare en side av dekket har mistet pigger, bør du vurdere å bytte ut dekket. Hvis dekkene slites betydelig ujevnt, bør du også vurdere å få bilens hjulstilling sjekket.

Piggdekk er ofte mer slitt og har flere manglende pigger på bilens drivaksel. For Tesla Model 3 betyr dette bakdekkene på modeller med bakhjulsdrift (RWD) og alle dekkene på modeller med firehjulsdrift (AWD). Sjekking av dekkets tilstand og vurdering av behovet for utskifting kan gjøres trygt og pålitelig hos ditt nærmeste Vianor-verksted.

Hvor kan man kjøpe vinterdekk til Tesla Model 3?

Vinterdekk til Tesla Model 3 finner du hos din nærmeste Vianor-forhandler. Vi hjelper deg å velge de riktige dekkene som passer til ditt kjøretøy og bruk, slik at du får trygge og godkjente dekk montert på din Tesla.