Hva er regummiering og mønsterskjæring av dekk?

Regummierte dekk refererer til prosessen der man påfører ny slitebane på brukte dekkstammer. Dekket får dermed nytt liv. Hovedformålet med regummierte dekk er at man reduserer avfallsmengden, og på den måten reduserer bedriftens miljøpåvirkning.

Mønsterskjæring innebærer at man skjærer ut ekstra mønsterdybde i sporene på et dekk etter at det har blitt slitt ned, og etter anvisning fra produsent. Mønsterskjæring kan bare gjøres av kvalifiserte aktører, og det er ikke tillatt å gjøre dette på egenhånd.

Regummiering av dekk kan også redusere en bedrifts kostnader betraktelig. Når man regummierer forlenger man dekkets levetid, og prosessen kan gjennomføres flere ganger på samme dekkstamme.

For å regummiere dekk, kreves det spesialutstyr. Prosessen utføres derfor bare av sertifiserte og kvalifiserte operatører. Regummiering og mønsterskjæring av dekk gjøres når gummien har blitt slitt bort fra dekket, og mønsterdybden ikke lenger er tilstrekkelig – vinterdekk for personbiler opptil 3,5 tonn har minstekrav om 3 mm dybde, mens sommerdekk skal ha minst 1,6 mm. For kjøretøy over 3,5 tonn er minstekravet til mønsterdybde 1,6 mm på sommeren og 5 mm på vinteren. Vær oppmerksom på at kjøreegenskapene kan forringes før dekket har blitt slitt ned til dette stadiet.

Fordeler med regummierte dekk

Regummierte dekk har flere gode fordeler, spesielt for transportfirmaer og bedrifter med tunge kjøretøy og store bilparker. Fordelene med regummiering inkluderer:

  • Dekkenes levetid forlenges. Dekkstammene kan brukes flere ganger, som betyr at levetiden i beste fall kan mangedobles.
  • Billigere enn å kjøpe nye dekk. Regummiering kan gi en bedrift stor økonomisk gevinst, ettersom det er billigere å gjenbruke dekkene enn å kjøpe helt nye.
  • Et mer miljøvennlig valg. Miljøbevissthet blir stadig viktigere, og forbrukerne forventer seg at bedriftene tar ansvar for å bli grønnere og mer miljøvennlige. Regummiering av dekk sparer på materialer som kreves for å lage et nytt dekk, og sørger for et redusert karbonavtrykk.

Regummierte dekk egner seg til tyngre kjøretøy

Vianor tilbyr regummiering av dekk til lastebiler, busser, anlegg og annen tungtransport. Jobben utføres av en lisensiert og kvalifisert aktør, som benytter seg av nødvendig spesialutstyr – på den måten kan vi garantere kvaliteten og sikkerheten til de regummierte dekkene.

Dekk som blir gjenbrukt gjennom regummiering har i gjennomsnitt 40 kg mindre CO2-utslipp sammenlignet med å kjøpe nye dekk, samtidig som det koster betydelig mindre.

Regummierte dekk eller kvalitetsdekk som varer lenge?

Prisen blir ofte avgjørende når man skal kjøpe dekk, noe som kan gjøre det fristende å velge regummierte dekk framfor helt nye. For bedrifter og tungtrafikk kan regummiering være et godt valg, både med tanke på miljøet og økonomien.

Kvalitetsdekk som er hakket dyrere enn de billigste variantene er et bedre økonomisk valg i det lange løp. Gode dekk har bedre varighet og lavere rullemotstand som sparer drivstoff, samtidig som de er sikrere og tilbyr bedre kjørekomfort.

Hos Vianor fører vi dekk fra øverste hylle i utallige størrelser, levert av de ledende leverandørene i bransjen. Se gjennom vårt utvalg av vinterdekk og sommerdekk på nettet, eller kom innom ditt nærmeste Vianor serviceverksted for en hyggelig prat.

God tur og trygg reise!

Regummierte dekk I Vianor

Våre regummierte dekk

Regummierte dekk er en miljøvennlig og økonomisk løsning for bedrifter med tunge kjøretøy. Finn riktige dekk hos Vianor.

Se utvalget her