Etter norsk lov skal sommerdekk ha en mønsterdybde på minst 1,6 mm, men norske dekkspesialister anbefaler en mønsterdybde på minst 4,0 mm ved kjøring på våt vei. Hvis mønsterdybden er mindre enn de anbefalte 4 mm, bør du kjøre ekstra forsiktig på våte veier og vurdere å skaffe nye sommerdekk.
«Det er svært viktig at bilister er klar over hvilken tilstand dekkene har, da det må tas i betraktning når man tilpasser farten til ulike kjøreforhold. Bilister kan noen ganger glemme å følge med på mønsterdybden, eller de er uvitende om hvordan dekkenes tilstand påvirker trafikksikkerheten. Vi ønsker å gjøre dette så enkelt som mulig for bilistene, og derfor inkluderer vi digital dekkmåling i vår dekkhotelltjeneste,» sier Vesa Laitinen, sjef for forbrukersalg hos Vianor.
Ting å huske på når du skal skifte til sommerdekk
Når du skal skifte til sommerdekk, anbefaler vi at du tar hensyn til følgende punkter:
Tilstanden og mønsterdybden til sommerdekkene
Tidspunktet for dekkskiftet og værforholdene
Dekkenes plassering på bilen
Dekkenes alder
Hvor mye bilen brukes
Når bør man skifte til sommerdekk?
Fristen for å skifte til sommerdekk vil variere noe, men den offisielle datoen for å ta av piggdekkene er første mandag etter 2. påskedag, som ofte vil falle en gang i april. Merk derimot at vær og føre kan overkjøre denne regelen, og det er opp til bilføreren selv å vurdere om det er forsvarlig å bytte til sommerdekk.
Fristen for å bytte til sommerdekk varierer også basert på hvor i landet du bor, og i Nordland, Troms og Finnmark er datoen satt til 1. mai grunnet et kaldere klima.
Endre plassering av sommerdekkene for å unngå skjevslitasje
Slitasjen på sommerdekkene påvirkes av en rekke faktorer, men også av deres plassering på bilen. En måte å sikre jevn mønsterslitasje på, er å endre plasseringen av dekkene. Så når du skifter dekk, bør du feste en lapp på hvert dekk som viser hvor det har stått på bilen. Neste gang monterer du det på en annen aksel.
Kan du kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren?
Piggfrie vinterdekk er beregnet for bruk om vinteren og anbefales derfor ikke om sommeren. Sommerdekk er et mye tryggere alternativ. I tillegg slites piggfrie vinterdekk mye raskere hvis du ikke bare kjører dem om vinteren, men også om sommeren. På våt vei gir sommerdekk også bedre grep enn piggfrie vinterdekk, for ikke å snakke om bremselengden, som er flere meter kortere med sommerdekk.
Sjekk dekkets mønsterdybde og slitemønster
Hvis du selv har oppbevart sommerdekkene over vinteren, bør du ta en kikk på slitemønsteret etter at du har undersøkt mønsterdybden. Et dekk med skjevslitasje påvirker både sikkerheten og kjørekomforten.
«Problemer med hjulstillingen kan forårsake ujevn dekkslitasje. Så før du skifter dekk kan det være lurt å sjekke om vinterdekkene har ujevn slitasje. Hvis de har det, bør du få justert hjulstillingen, slik at sommerdekkene ikke slites for raskt,» sier Laitinen.
Slik kan du sjekke dekkene hjemme
Du kan sjekke slitasjen på sommerdekkene ved hjelp av en slitasjeindikator. På sideveggen av sommerdekket finner du en TWI-merking, som du kan bruke til å sjekke om dekket er slitt og ikke lenger bør brukes. Hvis dette punktet er slitt så mye at det flukter med resten av banemønsteret, oppfyller ikke sommerdekket lenger lovens minstekrav på 1,6 mm.
Du kan selvsagt få sommerdekkenes tilstand og slitasje sjekket hos en dekkforhandler, men du kan også sjekke dette på en enkel måte selv. Alt du trenger, er en fyrstikk. hvis svoveltuppen forblir synlig når den plasseres i sporet, er slitebanen ikke lenger trygg for kjøring og det er på tide å skaffe nye sommerdekk.
Vinterdekkene du tar av, bør oppbevares innendørs beskyttet mot UV-lys, som er skadelig for dekkene. I tillegg må ikke dekkene utsettes for belastning, da dette kan deformere dekkene, og de må heller ikke komme i kontakt med løsemidler, oljer eller fett.
Ta hensyn til disse punktene når du skal skifte dekk
Hvis du skal skifte dekkene selv, bør du ha riktig verktøy. Det er dessverre vanlig med skader på bilens understell på grunn av feil bruk av jekk. Når du skal skifte dekk, må underlaget være jevnt og stabilt. En riktig dimensjonert garasjejekk vil hjelpe deg å løfte bilen på en trygg måte.
Når du skal skifte dekk, må du sørge for å montere hjulene riktig med tanke på rotasjonsretningen. Dekk som monteres feil vei, vil ikke yte optimalt under våte forhold og få dårlige vannplaningsegenskaper. Det er også andre ting du bør passe på når du skal skifte dekk, for eksempel at du ikke skrur på mutrene feil vei. Ulike monteringsfeil kan forårsake ekstra vibrasjon, noe som påvirker både bilen og kjørekomforten.
Når du har montert dekkene, bør du sjekke lufttrykket i dekkene i henhold til produsentens anbefalinger. Lufttrykket i dekkene har stor innvirkning på både kjøresikkerhet og -kostnader, da feil lufttrykk vil føre til økt drivstofforbruk og redusert dekklevetid. Og nå når det blir mer og mer kjøring i sollys, kan det være lurt å sjekke tilstanden til frontruten og rengjøre den på innsiden for å sikre god sikt.
Sjekkliste for dekkskift:
Kontroller tilstanden og mønsterdybden til sommerdekkene. Ujevn dekkslitasje er et tegn på feil hjulstilling eller for lavt lufttrykk i dekkene. Forviss deg også om at det ikke forekommer uvanlige utbulinger eller sprekker i dekkene.
Skaff deg nye dekk hvis de har vært brukt i mer enn seks år, eller hvis de ble produsert for mer enn ti år siden, selv om de har god mønsterdybde. Produksjonsdatoen står angitt på dekkets sidevegg.
Skift dekk på et stødig og flatt underlag og ved hjelp av riktig verktøy.
Sjekk rotasjonsretningen og lufttrykket i dekkene, så vel som tilstanden til reservehjulet.
Husk å etterstramme boltene på lettmetallfelger etter ca. 100 km.
Oppbevar dekkene innendørs eller på et dekkhotell, der de er beskyttet mot UV-lys, som er skadelig for dekkene. Dekkene må ikke utsettes for belastning eller komme i kontakt med løsemidler, oljer eller fett.
Vianor tilbyr alle dekktjenester så vel som reparasjon og bytte av frontrute. Du finner ditt nærmeste servicepunkt her.
På tide med nye dekk?
Her kan du enkelt finne riktige dekk til bilen din vha. registreringsnummer, bilmodell eller dekkstørrelse.